HRSK

Glazba / Zborovi / Novosti

Svečano završen jubilarni 50. Susret zborova

14 zborova s preko 600 pjevača dostojno je predstavilo najbolje od hrvatskog zborskog amaterizma u okviru bogatog dvodnevnog programa jubilarnog 50. izdanja Susreta hrvatskih pjevačkih zborova.

50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova uspješno je održan prošlog vikenda u Rovinju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. Ovaj ugledan zborski festival nacionalna je manifestacija koju od 1968. godine organizira Hrvatski sabor kulture sa ciljem predstavljanja najvrjednijih ostvarenja amaterskog zborskog pjevanja u Republici Hrvatskoj.

Na ovogodišnjem obljetničkom Susretu tijekom vikenda 7. i 8. listopada nastupilo je 13 zborova s više od 600 pjevača iz Petrinje, Zaprešića, Križevaca, Nedelišća, Virovitice, Garešnice, Rijeke, Ivanca, Tuhlja, Karlovca, Čakovca, Osijeka i Zagreba uz goste iz Rovinja, Zbor KUD-a „Marco Garbin“ Zajednice Talijana „Pino Budicin“.

Zborovi sudionici svoj su nastup na jubilarnom 50. Susretu morali osigurati pobjedom na županijskim smotrama i samostalnim preslušavanjima koja su održana tijekom godine. Rovinjska je publika tijekom prvog dana Susreta, u subotu, 7. listopada,  imala priliku čuti zborove u natjecateljskom dijelu u koncertnoj dvorani Adris, dok je nedjelja, 8. listopada bila posvećena revijalnom programu. U toj su prigodi zborovi po prvi puta pjesmom okupirali ulice grada domaćina pod geslom Zborovi pjevaju Rovinju – ad libitum“  pjevajući na najatraktivnijim lokacijama Rovinja, prvo pojedinačnim nastupima, a potom i zajedničkim pjevanjem svih 600 pjevača na rovinjskom glavnom trgu pod ravnanjem dirigenta Roberta Homena. Zborska revija nastavila se u dvorani bivše Tvornice duhana Rovinj koja je kulminirala dodjelom nagrada stručnog povjerenstva Susreta u sastavu Josip Jerković, Robert Homen i Igor Vlajnić.

Nagrade 50. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova zaslužili su:

ZLATNA PLAKETA I GRAND PRIX 50. SUSRETA HRVATSKIH PJEVAČKIH ZBOROVA

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”, Osijek

ZLATNA PLAKETA

Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec

SREBRNE PLAKETE

Kulturno umjetničko društvo „Rudolf Rajter“, Ivanec

Pjevački zbor „Josip Vrhovski“, Nedelišće

Hrvatsko pjevačko društvo „Rodoljub“, Virovitica

Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“, Rijeka

Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci

Kulturno umjetničko društvo „Naša Lipa“, Tuhelj

Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Zagreb

BRONČANE PLAKETE

Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja

Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić

Kulturno umjetničko društvo „Graničar“, Garešnica

Djevojački zbor PHPD-a „Zora“, Karlovac

NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA  

Kulturno umjetničko društvo „Rudolf Rajter“, Ivanec  za izvedbu djela “Na novu plovidbu” Ivana Josipa Skendera

POSEBNE NAGRADE

NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU DJELA SUVREMENOG SKLADATELJA:

Kulturno umjetničko društvo „Naša Lipa“, Tuhelj za izvedbu djela “Ja zbi rad cigajner bil” Tadeje Vulc.

NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJU IZVEDBU REVIJALNOG DIJELA PROGRAMA (koju dodjeljuju predstavnici zborova sudionika)

Pjevački zbor „Josip Vrhovski“, Nedelišće

DODATNE NAGRADE

Pet ukupno najuspješnijih zborova osvojili su i pozivnicu za nastup na 2.Međunarodnom glazbenom festivalu adventskih i božićnih pjesama u Crkvi sv. Katarine u Zagrebu. Riječ je o zborovima: Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”, Osijek, Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec, Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci, Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci, Kulturno umjetničko društvo „Naša Lipa“, Tuhelj i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Zagreb.

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”, Osijek osvojilo je i nastup na Razglednici 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 2018.

50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova ostvaren je u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture, Maistre d.d., Komornog zbora Rubino i Hrvatskog društva skladatelja, dok su supokrovitelji Istarska županija, Grad Rovinj i Turistička zajednica Grada Rovinja.

Video snimke nastupe zborova s 50. Susreta pogledajte na YouTube kanalu HSK-a na linku: https://goo.gl/VEbisp

FB stranica 50. Susreta: https://goo.gl/JHGmrh

VRH