HRSK

O nama / Međunarodna kulturna suradnja

Suradnja AMATEO i HSK u 2019.

U 2019. uspješno je realizirana druga godina projekta Arts take part financiranog putem programa Kreativna Europa i nastavljen je rad u smjeru plana i programa za treću godinu koji je odobren od strane Europske komisije. U cilju racionalizacije troškova sastanci Upravnog odbora Amateo mreže te Generalna skupština i godišnja konferencija vezani su uz događanja i programe Arts take part projekta.

Hrvatski sabor kulture bio je domaćin sastanka Upravnog odbora Amateo mreže koji se od 3.-4.3.2019. održao u Zagrebu, u Velikoj dvorani HSK-a. Upravni odbor razmatrao je prijavnice kandidata za članice mreže, raspravljao o tekućim pitanjima i planovima za treću godinu Arts take part projekta te o Poslovnom planu Amateo mreže koji je uključivao prezentacijske strategije i odnose s javnošću. Pripremani su i dokumenti za predstojeće upravne odbore i Generalnu skupštinu. Sljedeći dan održan je Skype sastanak s članicama Amateo povjerenstva za dodjelu godišnje nagrade koje je na temelju pristiglih prijava izabrao 5 projekata za Amateo Award. Stručna suradnica za plesnu kulturu pri HSK-u Valentina Dačnik bila je jedna od članica povjerenstva.

Sljedeće događanje u okviru Arts take part projekta bio je seminar/konferencija "Connect 2019" održan u Narvi, Estonija od 15.-17.3.2019. U okviru toga stručna suradnica za plesnu kulturu pri HSK-u, ujedno i potpredsjednica Amateo mreže Valentina Dačnik sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Civilno društvo i kreativne industrije – stvaranje novih perspektiva". Paralelno s time održane su radionice za mlade izvođače kao i za organizatore kulturnih manifestacija po inovativnom modelu Connect kojeg Amateo mreža provodi unutar aktivnosti tima za "Pilot" projekte. Domaćin je bila nova članica Amateo mreže iz Estonije Sillamae Society For Child Welfare. Sljedeći Connect bit će organiziran u ožujku 2020. u Bruxellesu.

U lipnju 2019. , 7. i 8. 6., u Novom Sadu, Srbija i uz domaćinstvo Saveza amatera Vojvodine održana je godišnja Amateo konferencija pod nazivom "Bridges of creativity – Amateur Arts and Youth in intercultural society". Konferencija je nadopunjavala program Novog Sada kao grada kulture za mlade.

Izlagači su bili iz različitih zemalja s iskustvima i projektima koji su uključivali mlade i interkulturalno društvo. U okviru tog događanja bili su organizirani i različiti dodatni sadržaji poput sastanak svih članova timova Arts take part projekta, dva sastanka Upravnog odbora i Godišnja skupština Amateo mreže. Nakon 8 godina rada u Upravnom odboru Amateo mreže Valentinu Dačnik zamijenio je Dražen Jelavić koji je ujedno izabran i za potpredsjednika Mreže. Jedan od važnijih dokumenata predstavljenih u Novom Sadu bio je i Amateo manifest za Europski parlament 2019.-2024. kojim se promovira aktivna participacija u kulturnim aktivnostima i predlaže nova agenda za kulturu. Dodijeljena je i godišnja Amateo nagrada za projekt koji  je ostavio značajan trag u svojoj zajednici. Bilo je to drugo izdanje koje je medijski popratila RT Vojvodina. Dobitnik je projekt Moving Ground iz Belgije koji na različite načine brine o mladima različitog podrijetla i ekonomskog statusa. Sljedeća godišnja konferencija bit će organizirana u lipnju 2020. u Beču. 


Početkom listopada u Edinburghu, Škotska (30.9.-3.10.2019.) organiziran je seminar/radionica Connect + koji je inovativan model Connect, u originalu namijenjen mladima, primijenio na stariju populaciju. Domaćin je bio Voluntary Arts  i udruga Luminate uz materijalnu potporu Creative Scotland i Creative Europe. Sudionici su bili pozvani iz čitave Europe kako bi razmijenili znanja, iskustva i prakse u projektima i međunarodnim suradnjama vezanim uz stariju populaciju. Odabrani sudionici sudjelovali su u različitim radionicama dok su organizatori i predstavnici institucija razgovarali o mogućnostima suradnje i materijalne potpore. 4 dana kreativnog druženja i osmišljavanja novih projekta upotpunila je i ceremonija Epic Awarda koji se dodjeljuje na godišnjoj razini u Velikoj Britaniji za projekte u amaterskoj kulturno-umjetničkoj djelatnosti.

Tim događanjem započela je treća godina Arts take part projekta koji se nastavio sastankom svih članova timova u Utrechtu, 12.-13.11.2019. Na njemu su sudjelovali tajnik HSK-a Dražen Jelavić i stručna suradnica za plesnu kulturu Valentina Dačnik. Dogovorene su akcije do kraja treće godine projekta kao i načini rada između samih timova. Značajni dokumenti predstavljeni na ovom sastanku su rezultati istraživanja vanjske evaluatorice Ruth Stevenson i unutarnje Zoe Zernitz koji propituju utjecaj projekta na sudionike ali i na profesionalno osoblje koje vodi projekt. Također propituje predloženi novi model upravljanja mrežom. Potaknuta su pitanja te mogućnosti smanjivanja ugljičnog otiska o čemu je koordinator projekta Jim Tough napisao blog. 

Posljednji sastanak Upravnog odbora Amateo mreže u ovoj godini održan je 9.-10.12.2019. u Bruxellesu, Belgija, na kojem je sudjelovao tajnik HSK-a i potpredsjednik Amateo mreže Dražen Jelavić. Na dnevnom redu su bila pitanja poput rada mreže i projekta, financijske odluke i poslovni plan. Sve o radu AMATEO mreže i Arts take part projektu može se pronaći na www.amateo.org


VRH