HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Seminari za voditelje folklornih skupina 2019.

Hrvatski sabor kulture u 2019. realizirao je 4 programa Seminara za voditelje folkornih skupina koji su održani u Osijeku, Zagrebu (Šestine) Virovitici i Splitu u ožujku, svibnju i lipnju. Seminari su okupili 98 polaznika.

Ciklus seminara započeo je 30.-31.3.2019. u Osijeku gdje je uz pomoć HKUD-a "Osijek 1862" realiziran dvodnevni seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Tradicijska baština Šokaca podunavske Baranje". Seminar je okupio 53 polaznika iz Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Varaždinske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Voditelji seminara bili su vrsni poznavatelji, folkloristi i pedagozi Duško Topić i Boban Đurić koji su kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odijevanja sudionicima približili narodnu baštinu Šokaca podunavske Baranje. Tradicionalna glazbena djela na gajdama izvodio je mladi folklorist i gajdaš Filip Golubov. Dvodnevno folklorno druženje održalo se u prostorijama Tvornice šećerane Osijek, a sudionici su učili o plesovima i pjesmama iz Gajića, Duboševice, Topolja i Draža. U nedjelju je na konkretnim primjerima iz vlastite etnografske zbirke voditelj Boban Đurić praktično pokazao muške i ženske odjevne varijante za scenu, a seminar je završio dodjelom potvrda o sudjelovanju svim polaznicima.

Seminar za voditelje folklornih skupina "Folklorna baština zagrebačkog Prigorja Šestine" održan je 11. i 12. svibnja 2019. godine u Zagrebu, pod vodstvom folklornog voditelja Miljenka Piškorića i glazbene pedagoginje Gordane Talan. Seminar je ostvaren u suradnji s HSPD-om "Sljeme" Šestine. Na Seminaru je sudjelovalo 11 aktivnih polaznika iz Zagreba, Beretinca i Vivodine te 25 članova tamburaškog sastava i sekcije švelja i opančara HSPD-a "Sljeme" Šestine. Voditelji Miljenko Piškorić i Gordana Talan oblikovali su program seminara koji je obuhvatio odabranu plesnu i glazbenu tradicijsku građu zagrebačkog Prigorja kao i primjenu tradicijskog ruha na sceni u čemu su im pomogli članovi folklorne sekcije te sekcije švelja i opančara.

S obrazovanjem folklornih voditelja nastavljeno je u Virovitici gdje je u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i KUD-a "Virovitica" od 25. do 26.5.2019. održan seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Tradicijska baština Podravine". Voditelji  su bili Ivan Ivančan, koreograf i Tomislav Habulin etnomuzikolog kao vrsni poznavatelji tradicijske i folklorne građe Podravine. Seminaru su prisustvovala 26 polaznika iz Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske županije i Zagrebačke županije. Dvodnevni seminar obuhvatio je odabranu  plesnu i  vokalnu tradicijsku građu Podravine, a sudionici su uvježbali plesovi i pjesme poput Vuzmenog kola, Ja sam crni ja, Gusta magla ti ne padaj na me, Ajd u kolo kome se ne drema, Žena ide na gosti i Postajale cure oko kola. U nedjelju prijepodne viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Vesna Peršić Kovač održala je predavanje o tradicijskom odijevanju i spravljanju ženskog oglavlja u mikroregijama Podravine u čemu su joj pomogle članice KUD-a Zrin iz Legrada. Folklorno druženje u Virovitici zaključeno je dodjelom potvrda o sudjelovanju. 

Upoznavanje s tradicijskom baštinom ove godine završeno je u Splitu u suradnji s KUD-om Brodosplit, u čijim je prostorijama od 1.-2.6.2019. održan seminar pod nazivom "Tradicijska baština cetinske krajine i otoka Šolte". Voditelji su bili Dražan Domjanović i Stipe Jelinčić, a 8 polaznika iz Gata, Muća, Makarske, Solina i otoka Šolte upoznalo se s plesnom i vokalnom građom spomenutih lokaliteta (Sinjsko kolo, Kolo, Promenada, Šotić, Pržonera). Odabrani plesni i glazbeni primjeri pokazali su svu zanimljivost ovog područja u kojem se isprepliću utjecaji dinarske i jadranske plesne zone. Voditelj Stipe Jelinčić govorio je i o sinjskom kolu kao nematerijalnoj kulturnoj baštini te pokazao mušku i žensku odjevnu varijantu specifičnu za Cetinsku krajinu. Dražan Domjanović pokazao je rekonstruirane plesove otoka Šolte, a u tome mu je pomagala mlada mandolinistica Gradskog orkestra. Također je prezentirao svečanu varijantu muške i ženske narodne nošnje otoka Šolte. Seminar je završio dodjelom potvrda o sudjelovanju.

VRH