HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Seminari za voditelje folklornih skupina 2018.

Prema planu i programu Hrvatskog sabora kulture u 2018. godini organizirana su tri seminara u Valpovu (3.-4.3.2018.), Karlovcu (14.-15.4.2018.) i Metkoviću (29.-30.9.2018.). 

Ovogodišnji ciklus seminara za voditelje folklornih skupina započeo je 3.-4.3.2018. u Valpovu gdje je uz pomoć HKUD-a "Valpovo 1905" realiziran dvodnevni seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Tradicijska baština Valpova i okolice". Seminar je okupio 39 polaznika iz Osječko-baranjske i Karlovačke županije. Voditelji seminara bili su vrsni poznavatelji, folkloristi i pedagozi Duško Topić i Josip Štefić koji su kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odijevanja sudionicima približili narodnu baštinu Valpova i okolice. Dvodnevno folklorno druženje održalo se u prostorijama Centra za kulturu "Matija Petar Katančić" Valpovo čime je i Grad podržao ovu inicijativu. Subotnji dio programa glazbeno je pratio tamburaški sastav HKUD-a "Valpovo 1905", a sudionici su učili o plesovima i pjesmama tzv. Belih sela, Bocanjevaca, Gata, Habjanovaca, Brođanaca i Bizovca. U nedjelju je na konkretnim primjerima iz vlastite etnografske zbirke voditelj Josip Štefić praktično pokazao muške i ženske odjevne varijante za scenu, a seminar je završio dodjelom potvrda o sudjelovanju svim polaznicima. 

S obrazovanjem folklornih voditelja nastavljeno je u Karlovcu gdje je u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, FA "Matija Gubec" i ZAKUD-a Karlovačke županije, od 14. do 15.4.2018. održan seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Tradicijska baština Dalmacije i priobalja". Voditelji  su bili Marica i Tonći Tadin, folklorni i glazbeni pedagozi i koreografi te i sami nositelji baštine. Seminaru su prisustvovala 24 polaznika iz Karlovačke županije. Dvodnevni seminar obuhvatio je odabranu  plesnu i  vokalnu tradicijsku građu Splita, Trogira, Kaštela, Brača, Šolte i Makarskog primorja.  Sudionici su uvježbali i tradicijske napjeve poput Ti gariful ki san brala, Lipe li su mlade Kaštelanke, Pismo moja hrli tamo, a zaplesali su Stare splitske plesove, trogirsku Kvadrilju i Šotić u svim varijantama. U nedjelju prijepodne Marica Tadin pokazala je svečanu žensku i mušku odjevnu varijantu iz Kaštela prilagođenu za scenu. Folklorno druženje u Karlovcu zaključeno je dodjelom potvrda o sudjelovanju.

Šetnja tradicijskom baštinom ove godine završena je u Metkoviću gdje je od 29.-30.9.2018. održan seminar pod nazivom "Folklorna baština Neretvanskog polja i zapadne Hercegovine". Voditelj je bio Vidoslav Bagur, a 33 polaznika iz Metkovića, Splita, Kaštela, Gata i Dubrovnika upoznalo se s plesnom i vokalnom građom spomenutih lokaliteta (Šetnja, Šotić, Oj visoki moj jablane, Na Neretvu misečina pala), kao i zapadne Hercegovine (kola iz Humca, Posušja i Gruda). Odabrani plesni i glazbeni primjeri pokazali su svu zanimljivost ovog područja u kojem se isprepliću utjecaji dinarske i jadranske plesne zone. Seminar su glazbeno pratiličlanovi mandolinskog orkestra KUD-a Metković, dok su plesači KUD-a Metković odjenuli ljetnu mušku i žensku inačicu robe iz Metkovića i zapadne Hercegovine prilagođene za scenu, a Vidoslav Bagur je održao kratko predavanje o osnovnim odjevnim elementima i utjecaju geografskih, političkih i društvenih događanja na odijevanje i tradicijsku kulturu u tim krajevima. Seminar je završio dodjelom potvrda o sudjelovanju i zajedničkom pjesmom.

VRH