HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Seminari za voditelje folklornih skupina 2016

2016. godine Hrvatski je sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH i suorganizatore Gacko pučko otvoreno učilište, TZ Grada Otočca, ZAKUD Virovitičko-podravske županije, KUD Dika Slatina, SKUD Splitsko-dalmatinske županije i KUD Pleter Dugopolje organizirao 3 seminara za voditelje folklornih skupina. Okupio je vrsne stručnjake (dr.sc. Joško Ćaleta, Ivica Ivanković, prof. i Vidoslav Bagur, prof.) koji su svoje znanje i vještine prenijeli na 122 sudionika, a teme su bile Vokalna tradicijska glazba dinarskog područja, Narodna baština Korduna i Narodna baština Dalmatinske zagore.

Hrvatski sabor kulture trenutno skrbi za 568 udruga koje okupljaju folklorne amatere i prosječno godišnje na seminarima okupi i do 150-tak što voditelja, što perspektivnih plesača. Nedostatak kvalificiranog voditeljskog kadra problem je koji već duži niz godina članice ističu kao vrlo važan i na čijem rješenju treba poraditi. Prevladava mišljenje da jedan seminar godišnje ipak nije dostatan i stoga je Hrvatski sabor kulture razradio sustav županijskih i regionalnih seminara na kojima polaznici najprije stječu osnovna voditeljska i plesačka znanja, a zatim ih kroz višegodišnje cikluse nadograđuju i proširuju.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Gackog pučkog otvorenog učilišta iz Otočca i Turističke zajednice grada Otočca, od 30.4. do 1.5.2016. održan je u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Vokalna tradicijska glazba dinarskog područja"Voditelj  je bio dr.sc. Joško Ćaleta uz asistenciju Vlatke Hlišč.Seminaru je prisustvovalo 66 polaznika većinom iz Ličko-senjske županije (HKUD Široka Kula, Lički osik, KUU Gacka, Ličko Lešće, KUD Dangubice, Kuterevo, FD Otočac GPOU-a Otočac, KUD Brinje, Brinje, KUD Lipa Sinac, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Korenica, FA "Ante Starčević", Gospić, HKUD Perušić) Lička izvorna skupina "Plješevica" iz Zagreba ali i folkloraši iz Zadra, Splita i Sv. Nedjelje kraj Samobora. Dvodnevni seminar obuhvatio je 17 odabranih primjera vokalno glazbeno tradicijske građe Like, Korduna, Ravnih Kotara, Dalmatinske zagore, Vrgorca i Kupresa (BiH), a u nedjelju navečer s početkom u 19.00 sati upriličen je i Završni koncert polaznika u Kinodvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac s dodjelom potvrda o sudjelovanju. Nazočne su pozdravili ravnateljica GPOU Otočac prof. Nada Avsec, zamjenik gradonačelnika grada Otočca g. Nenad Janković i predsjednik Gradskog vijeća Grada Otočca g. Slaven Prpić. Seminar je medijski pratio internetski portal Glas Gacke.hr, a najavna emisija emitirana je 24.4.2016. na Radiju Otočac.

Uslijedila je stanka do rujna mjeseca, a onda je uz pomoć ZAKUD-a Virovitičko-podravske županije i KUD-a Dika Slatina organiziran seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom "Narodna baština Korduna" od 23.9. do 24.9.2016. u Slatini. Voditelj je bio Ivica Ivanković, prof., a seminaru je prisustvovao 31 polaznik iz Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske županije, Brodsko – posavske i Zagrebačke županije. Kordun je bio predstavljen kroz teoretska predavanja i teme:

-Narodna baština Korduna u vremenu i prostoru 

-Tradicijsko odijevanje (prema izdanju HSK -a Narodna nošnja Korduna – Hrvatski Blagaj i uz fotografije V. Šimunića i I. Ivankovića, s terena 2003.    godine);

-Tradicijsko glazbovanje na Kordunu (uz primjere i pjevanje kordunaških pjesama Oj Drežniku, selo kraj Korane, Oj Korano, Božićno kolo i Sviračko  kolo);

-Kordunaške uspomene (prikaz snimaka Ansambla LADO)

-Predstavljanje folklora na sceni;

Tijekom praktičnoga dijela nastave (uz snimke izvornih svirača i pjevača, te Ansambla LADO), sudionici su se okušali u pjevanju narodnih pjesama uz "šetana kola" iz Drežnik Grada, Rastoka i Slunja, te narodnih plesova uže i šire okolice Slunja, Hrvatskog Blagaja, Cetingrada i Lađevca (Stupačko kolo, Božićno kolo, Sremica, Seko Jelo i Sviračko kolo). Seminar je završio svečanom dodjelom potvrda o sudjelovanju. 

Ovogodišnji ciklus seminara za voditelje folklornih skupina završen je u Dugopolju s prof. Vidom Bagurom i Narodnom baštinom Dalmatinske zagore. Seminar se događao 1. i 2.10.2016. u prostorijama Općine Dugopolje, a okupio je 25 polaznika iz uže i šire okolice (Split, Solin, Sinj, Imotski, Hrvace, Mosor). Dvodnevni seminar obuhvatio je plesnu građu cijele Dalmatinske zagore, od Doline Neretve, Imotskog, preko Poljica do Sinja, a posebno je veselio veći broj mlađih polaznika. U subotu navečer (1.10.2016.) sudionici su pogledali projekciju dokumentarno-igranog filma Hrvoja Jelavića "Kako živi narod" u kojem su glavnu ulogu imali članovi KUD-a Pleter iz Dugopolja,a prikazani su bili godišnji i životni običaji prema zapisima iz prve polovice 20.st. Također su u prostorima Narodne knjižnice razgledali etnografsku zbirku općine Dugopolje. Seminar je završio u nedjelju svečanom dodjelom priznanja o sudjelovanju.

Na linku možete pogledati prilog TV Jadran o Seminaru koji je bio emitiran u okviru emisije Zemlja čudesa, utorak 11.10.2016. u 21.15h

https://www.youtube.com/watch?v=HijNgrzKP2M&feature=youtu.be

VRH