HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

Seminar za zborske dirigente, Zagreb, 25. 11. 2018.

Seminar za zborske dirigente održan je pod vodstvom dirigenta Luke Vukšića u Zagrebu dana 25. studenoga 2018. Seminar je ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture uz potporu Grada Zagreba, a u suradnji s Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić“ kao demonstracijskim ansamblom te Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. 

Seminar je održan u dva dijela: od 9-13.30 h u dvorani Hrvatskog sabora kulture, te od 15-19 h na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Cilj seminara bio je pružiti polaznicima mogućnost rada s velikim zborom uz usavršavanje manualne tehnike dirigenata različitog predznanja, kao i znanja o vokalnoj tehnici i metodologiji rada sa zborom. Program se temeljio na primjerima nekih od najvažnijih i najizvođenijih zborskih a cappella skladbi hrvatskih skladatelja, a bio je namijenjen svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva.


Polaznici su prilikom prijave za seminar dobili notni materijal zadanih skladbi, koje su na Seminaru detaljno obrađivali s voditeljem. U jutarnjem terminu Seminara, nakon kratkog teorijskog uvoda, polaznici su imali priliku individualno raditi s voditeljem, upoznavajući se sa zadanim skladbama „Voda zvira“ Josipa Štolcera Slavenskog, „Zahvalnica“ Franje Dugana mlađeg, „Molitva“ Franje Dugana i „Hrvatska misa“ Borisa Papandopula. Tom prilikom voditelj je ukazao na konkretne (individualne) probleme polaznika u manualnoj tehnici i načinu rješavanja istih pri dirigiranju zborom. Skladbe na programu ciljano su odabrane kao kvalitetan didaktički materijal za rad s polaznicima. Na njima je voditelj pokazao proces pripreme dirigenta za rad sa zborom, od analize djela i osobne pripreme za dirigiranje do konkretnog uvježbavanja zbora i samog dirigiranja. U popodnevnom terminu, uslijedio je praktičan rad polaznika na zadanim djelima s demonstracijskim zborom iznimne kvalitete i brojnosti. Na seminaru je aktivno sudjelovalo 5 polaznika, koji su nakon održanog seminara dobili potvrde o sudjelovanju. Seminar je bio besplatan za sve članove Hrvatskog sabora kulture iz Grada Zagreba i RH. Seminari u organizaciji Hrvatskog sabora kulture namijenjeni voditeljima i dirigentima amaterskih zborova odvijaju se kontinuirano tijekom dugogodišnjeg djelovanja HSK-a, stručno su utemeljeni, visoke razine izvrsnosti i od značajne važnosti za brojne zainteresirane dirigente i članove amaterskih ansambala.

VRH