HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

Seminar za zborske dirigente, Zagreb, 21.-22.10.2017.

Seminar za zborske dirigente 2017. održan je pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija dana 21. i 22. listopada 2017. Seminar je ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture (www.hrsk.hr) uz potporu Grada Zagreba, a u suradnji s Mješovitim pjevačkim zborom Filozofskoga fakulteta „Concordia discors“ u dvorani (D7) Filozofskoga fakulteta u Zagrebu (Adresa: Ivana Lučića 3, Zagreb).

Seminar je bio namijenjen svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva kao i zainteresiranim pjevačima. Na seminaru je sudjelovalo 30 dirigenata iz Zagreba, Kuča, Velike Gorice, Pazina, Kutine, Nina, Rijeke, Virovitice, Sarajeva, Bugojna, Pule, Daruvara, Tuzle, Kašine, Višnjana, Osijeka, Pakraca i Ravne Gore koji su nakon održanog seminara dobili potvrde o sudjelovanju. CILJ SEMINARA bio je pružiti polaznicima mogućnost stručnog usavršavanja u umijeću dirigiranja i vođenju zbora, upoznavanje sa aktualnom zborskom literaturom, kao i metodama aranžiranja skladbi za zborski slog. Seminar je bio zamišljen kao glazbena radionica u kojoj su polaznici imali priliku raditi s jednim od vodećih pedagoga i dirigenata u Hrvatskoj, Tomislavom Fačinijem uz potporu nagrađivanog pjevačkog zbora „Concordia discors“ kao demonstracijskog ansambla. Kao koorepetitor na Seminaru i asistent dirigenta sudjelovao je Veton Marevci.

Teme seminara: Uz unaprjeđenje manualne tehnike dirigenata različitog predznanja, zatim znanja o vokalnoj tehnici i metodologiji rada sa zborom i motiviranju pjevača, program seminara obuhvatio je i upoznavanje s osnovama aranžiranja za zborove na primjerima odabranih aranžmana. Uz rad na klasičnim repertoarnim djelima, naglasak seminara bio je na upoznavanju djela neklasične zborske literature i kvalitetnim obradama popularnih skladbi za zborove, kao i upotrebi pokreta (koreografije) u nastupu zborova. Kao zadane skladbe, koje su se obrađivale na seminaru bile su određene Let The River Run, Carlya Simona (obr: Craig Hella Johnson), Dobre djevojke Rajka Dujmića i Steve Cvikića (obrada: Vedran Ivanković),    Dimitrija Bortnjanskog i Jadovanka za teletom Jakova Gotovca. Seminar se odvio tijekom dva dana u vremenu od 12.00-20,00 h (Subota, 21.10.2017.) i 10.00 – 13.00 h (Nedjelja, 22.10.2017). Seminar je bio besplatan za sve članove Hrvatskog sabora kulture iz Grada Zagreba i RH, dok su ne članovi morali platiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. Seminari u organizaciji Hrvatskog sabora kulture namijenjeni voditeljima i dirigentima amaterskih zborova odvijaju se kontinuirano tijekom dugogodišnjeg djelovanja HSK-a, stručno su utemeljeni, visoke razine izvrsnosti i od značajne važnosti za brojne zainteresirane dirigente i članove amaterskih ansambala. Nakon održanog seminara, polaznici su ispunili evaluacijske listiće u kojima su vrlo pozitivno ocijenili program i organizaciju seminara kao i stručnost i vrhunsku kvalitetu voditelja. Broj sudionika, govori o velikoj potrebi ovakvih obrazovnih sadržaja i stručnih edukacija za dirigente amaterskih pjevačkih zborova.

 

SATNICA SEMINARA

Filozofski fakultet, dvorana D7 (prizemlje)

Subota, 21.10.2017.

12.00 – 13.00 h rad voditelja s polaznicima

13.15 – 14.45 h uvod u aranžiranje i repertoare

15.45 – 17.45 h rad voditelja s polaznicima na zadanim djelima

18.00 – 20.00 h rad polaznika na zadanim djelima sa zborom i voditeljem

 

Nedjelja, 22.10.2017.

10.00 – 11.00 h rad voditelja s polaznicima na zadanim djelima

11.00 – 13.00 h rad polaznika na zadanim djelima sa zborom i voditeljem

 

ZADANE SKLADBE:

1. Carly Simon (obrada: Craig Hella Johnson): Let The River Run

2. Freddie Mercury (obrada: Tomislav Fačini): Don't stop me now

3. Neno Belan (obrada: Olja Dešić): Oceani ljubavi

4. Rajko Dujmić, Stevo Cvikić (obrada: Vedran Ivanković): Dobre djevojke

5. Dimitrij Bortnjasnkij: Kerubinska himna br. 7

6. Jakov Gotovac: Jadovanka za teletom

VRH