HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

Seminar za zborske dirigente, Rijeka, 11. - 12. 5. 2019.

Seminar za zborske dirigente održan je dana 11. i 12. svibnja 2019. godine u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Riječkog komornog zbora „Val“ i Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“ uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Seminar je vodila sopranistica i vokalna pedagoginja MARTINA BURGER (Slovenija) u Dvorani Hotela Neboder u Rijeci. Seminar je bio namijenjen svim dirigentima i voditeljima zborova bez obzira na količinu prethodnog iskustva kao i zainteresiranim pjevačima.

Na Seminaru je aktivno sudjelovalo 15 polaznika i polaznica iz Rijeke, Zagreba, Ravne Gore, Jastrebarskog, Samobora i Matulja kao i 50-ak članova pjevača Riječkog komornog zbora „Val“ i Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“ iz Rijeke koji su uz njihovu dirigenticu Doris Kovačić sudjelovali u organizaciji, ali i kao demonstracijski ansambl Seminara.

Seminar je bio koncipiran kao dvodnevni program edukacije i usavršavanja na temu vokalne tehnike pod nazivom „Ljudski glas - sredstvo umjetničke isporuke i samospoznaje“.

NAMJENA SEMINARA bila je usmjerena na razvoj glasa i aktiviranje govornog aparata kao načina umjetničkog i osobnog izražavanja kao i na tehnike njegovanje glasa te upoznavanje s različitim mogućnostima njegove uporabe

CILJEVI SEMINARA bili su usmjereni na izučavanje svojstava vokalnog organa, osvještavanju odnosa glasa i ljudskog tijela kao instrumenta, povećavanje svijesti o vlastitom tijelu i osobnosti kroz aspekt vokalne kreacije kao i na pobuđivanje želje za daljnjim istraživanjem i produbljivanjem znanja o glasu.

TIJEK SEMINARA:

Program seminara bio je usmjeren na tematiku ljudskog glasa iz šireg aspekta. Uobičajen pristup radu s glasom, u smislu vokalne tehnike, djeluje samo na tehnički aspekt glasa, dok se ovim seminarom temi pristupilo s drukčije pozicije; glasa kao dijela većeg instrumenta - cijelog tijela, koje uključuje našu osobnost i emocionalna stanja.

Prvi dio Seminara obuhvatio je uvodno predavanje voditeljice o vokalnoj tehnici i osnovama fiziologije pjevanja. Tom je prigodom voditeljica prikazala cijeli niz vježbi za opuštanje, disanje, rezonanciju, dikciju kod govora i pjevanja, vokalno izjednačavanje, povećavanje volumena glasa i stabilizaciju glasa. U drugom bloku, seminaristima su se pridružili pjevači demonstracijskih zborova koji su za seminar pripremili sljedeći program: Jaakko Mäntyjärvi: Double, Double Toil and Trouble, Thomas Caplin: Agnus Dei, Morten Lauridsen: Dirait-on, Vladimir Berdović: Linđo, Stevan St. Mokranjac: II Rukovet. Voditeljica je nakon ciljanog upjevavanja krenula u praktičan rad na zadanim djelima sa zborovima, objašnjavajući metode rada na vokalnoj izvedbi seminaristima i pjevačima. Tom prilikom, voditeljica se posvetila specifičnostima fraziranja i oblikovanju zborskog zvuka, rješavanju konkretnih vokalno-tehničkih problema kod pjevanja kompozicija, zatim intonacije, dikcije i dinamike. Program drugog dana seminara, nastavio se s praktičnim radom na zadanim djelima s ciljanim vježbama za rješavanje konkretnih vokalnih problema združenog zbora polaznika i članova Riječkog komornog zbora Val i „Josip Kaplan.“

Tijekom dvodnevnog rasporeda, kroz ovaj jedinstveni program stručnog usavršavanja zborskih dirigenata i pjevača, sudionici su imali priliku usavršiti se u području vokalne tehnike za zborove,  upoznavajući se pri tom s novom literaturom koja je inače teško dostupna. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, tjelesnim, govornim i vježbama disanja te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, prilagođenih pjevačima i stilskom razdoblju kompozicija, ovim se seminarom pružilo potpuno drugačije znanje i prijeko potrebno iskustvo rada sa zborskim pjevačima. Nakon održanog seminara polaznici seminara dobili su potvrde o sudjelovanju. Seminar je za članove Hrvatskog sabora kulture bio besplatan. O dobrim rezultatima Seminara, osim velikog broja zainteresiranih polaznika govori i njihovo oduševljenje programom Seminara, što potvrđuje vrijednost programa i potrebu za organizacijom većeg broja sličnih edukacijskih seminara na širem području RH.

 

VRH