HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

Seminar za zborske dirigente i pjevače u Osijeku!

Seminar za zborske dirigente i pjevače

Voditelj: Tomislav Fačini

23.-24.10.2021., Osijek


Nakon duljeg razdoblja online realizacije edukativnih glazbenih seminara, a sukladno ograničenjima uzrokovanih koronavirusom, Hrvatski sabor kulture organizira dvodnevni Seminar za zborske dirigente i pjevače uživo, a u suradnji s Hrvatskim pjevačkim društvom „LIPA“ iz Osijeka i dirigenticom Valerijom Fischbach.
Seminar će biti održan dana 23. - 24. listopada 2021. pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija u prostorijama HPD Lipa u Osijeku (Adresa: Trg Vatroslava Lisinskog 1, Osijek, Tvrđa, ulaz u Isusovačku klasičnu gimnaziju s dvorišne strane, prostorija na 2. katu), a uz potporu Ministarstva kulture RH.

PROGRAM SEMINARA zasniva se na radu na vokalnoj tehnici i oblikovanju zborskog zvuka, manualnoj tehnici zborovođa, kao i pristupu interpretaciji vokalnih djela različitih stilova. Specifične teme seminara obuhvatit će metodiku rada i interpretacije odabranih djela od renesanse, romantizma do partitura skladatelja 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na manje konvencionalnim djelima koja predstavljaju izazov za amaterske pjevačke zborove.
ZADANE SKLADBE:
Guillaume Dufay: Ave Maris Stella
Ivan Zajc: Plavo kad nebo tone
Arvo Pärt: Dva slavenska Psalma, I. Psalm 117
Marko Ruždjak: Ubu
RASPORED:
SUBOTA, 23. listopada 2021.
1. dio: 11,00 h - 14,00 h - teorijski uvod i rad voditelja s polaznicima
2. dio: 16,00 h - 19,00 h - rad voditelja s polaznicima
NEDJELJA, 24. listopada 2021.
10,00 h – 13,00 h - rad voditelja s polaznicima

NAPOMENE:
 Seminar je namijenjen svim zborovođama kao i zainteresiranim pjevačima, bez obzira na količinu prethodnog iskustva.
 Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na seminaru.
 Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslane partiture zadanih skladbi, s kojima su se dužni upoznati prije početka seminara.

PRIJAVE
Za prijavu je potrebno ispuniti E-prijavnicu na linku: https://forms.gle/PuPaDRKiXhbqtexMA najkasnije do 21. listopada 2021.
 Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na Seminaru je BESPLATNO.
 Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
 Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 22. 10. 2021.

VAŽNO! Za sudjelovanje u Seminaru potrebno je posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu u svrhu sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19. (Za više informacija slobodno nam se obratite na niže navedene kontakte).

Podaci za uplatu kotizacije (za ne članove HSK):
Podaci o HSK-u:
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181.
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja
Poziv na broj: OIB (uplatitelja)
Svrha doznake: Seminar za zborske dirigente i pjevače 2021. - Navesti ime i prezime polaznika
Iznos: 250,00 kn
Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do 22. listopada 2021.

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na seminaru, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac u privitku
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
3. zaprimiti e-račun nakon održanog seminara
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije seminara
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici.

BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Tomislav Fačini (Zagreb, 1975.) studij dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu cum laude. Iste godine osvojio je drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu. Nakon nastavka školovanja u Milanu na Accademia Hans Swarowsky i Hochschule für Musik u Karlsruheu, zapošljava se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje danas predaje zborsko dirigiranje. Uz simfonijske koncerte, ostvario je niz opernih premijera u Zagrebu, Sarajevu, Varaždinu, Dubrovniku i Rijeci (Verdi, Puccini, Salieri, Zajc, Bizet, Pergolesi, Purcell). Čest je gost Muzičkog biennala Zagreb i promotor suvremene glazbe. Od 2005. do 2009. godine ravnao je zadarskim Glazbenim večerima u sv. Donatu. Uz česte nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, ravnao je i otvaranjem Igara 2003. i 2013. godine; od 2018. je pomoćnik za glazbeni program Dubrovačkih ljetnih igara. Od 2004. do 2009. godine bio je šef-dirigent Orkestra Hrvatske vojske s kojim je ostvario više simfonijskih i komornih koncerata. Surađivao je s gotovo svim domaćim i mnogim inozemnim ansamblima te snimao nosače zvuka i trajne snimke sa simfonijskim orkestrima RTV Slovenije i HRT-a. Od 1993. do 2008. dirigent je Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, a od 2004. vodi vokalni ansambl Antiphonus. Od 2014. do 2017. bio je glavni dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra. Uz dirigiranje, bavi se aranžiranjem i skladanjem. Od sezone 2017./2018. je šef-dirigent Zbora HRT-a.

VRH