HRSK

Glazba / Tamburaški orkestri i sastavi / Novosti

Seminar za voditelje i članove KUD-ova 2015.

Seminar za voditelje koncertnih tamburaških orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, održan je dana 18. i 19. travnja 2015. u Slavonskom Brodu, pod vodstvom Mihaela Ferića i Nikole Novosela. Ovaj je seminar ostvaren u suradnji s Folklornim ansamblom Broda, u Radničkom domu. Seminar je proširen, osim na voditelje orkestara i na voditelje i na članove kulturno umjetničkih udruga s obzirom na potrebe terena, te zainteresiranost udruga.

Program je održan prema sljedećem rasporedu i temama: 
Subota, 18.04.2015.
9:00 – 10:30 h         Uvodno predavanje - Mihael Ferić: TRENUTNO STANJE, PROBLEMI I POTREBE NA FOLKORNO-GLAZBENOJ SCENI U  BRODSKO POSAVSKOJ ŽUPANIJI  
10:30 – 11.00 h Pauza
11:00 – 12:30 h Nikola Novosel: FOLKLORNI ZBOR I TAMBURAŠKI ORKESTAR
13:00 – 14:00 h Posjet Muzeju tambure u kazamatu Tvrđave Brod 
14:00 – 15:00 h Pauza
15:00 – 16:00 h Mihael Ferić: OBRADA FOLKLORNE TEME ZA SCENSKU IZVEDBU
16:00 – 17:00 h Nikola Novosel: BUNJEVAČKE PLESNE TEME za tamburaški orkestar
Nedjelja, 19.04.2015.
9:00 – 10:30 h Nikola Novosel: SLAVONSKE TRADICIJSKE POPIJEVKE I PLESOVI 
10:00 – 11:00 h Pauza
11.00 – 12:30 h Mihael Ferić: DRMEŠ – HRVATSKI NACIONALNI PLES

Mihael Ferić, u svojem se uvodnom predavanju osvrnuo na tematiku folklora kao kompleksne umjetnosti te terminologiju u folklornoj glazbi; ustroj društava i tamburaških orkestara; folklorne i estradne tamburaške sastave. Napomenuo je kolika je važnost glazbeno-pismenog voditelja društva i orkestra te je dao pregled izvora za dopunu repertoara. 
Nikola Novosel je uz pomoć folklornog zbora i tamburaškog sastava Folklornog ansambla Broda demonstrirao i izveo eklatantne primjere folklorne glazbe Slavonije, Baranje, Mađarskih Šokaca, Turopolja i Gornje Posavine. Na repertoaru su izvedene sljedeće skladbe, koje su sudionici potom izučavali zajedno s demonstratorima: S' one strane kraj Dunava; za muški folklorni zbor i tamburaški orkestar, Grana javora; za muški zbor, gajde i tamburaški orkestar, Drmeš i svatovac; uz pjevanje, gajde i tambure, Sitno kolo; za samicu, gajde i tamburaški orkestar, Martinsko kolo; uz tambure i Posavski i Turopoljski drmeš; uz tambure.
 
U sklopu prvog dana seminara, polaznici su posjetili Muzej tambure u kazamatu Tvrđave Brod gdje su razgledali Solističke tambure (slavonska samica i srodna glazbala) te se pod vodstvom Mihaela Ferića upoznali sa raznim sustavima tambura i poviješću skupnog tamburaškog glazbovanja u Hrvatskoj i u hrvatskom iseljeništvu i susjednim zemljama. 
Istog dana Mihael Ferić je na primjerima skladbi Zbira junak deklice; svatovski motivi iz Podravine za gajde, mješoviti folklorni zbor i tamburaški orkestar te Plesna tema slavonskog kola Livo u obradi za ženski i muški folklorni zbor, uz dvojnice, samicu i tamburaški sastav objasnio obrade folklornih tema za kvalitetnu i zanimljivu scensku izvedbu. Nikola Novosel je potom posvetio dio vremena za predstavljanje bunjevačkih plesnih tema za tamburaški orkestar kroz Mazuljku, Divojačko kolo, Ričiće, Stari rokoko i Slamarsko kolo, u suradnji s Tamburaškim orkestrom FAB-a.

Drugog dana seminara Nikola Novosel je uz Tamburaški orkestar FAB-a obradio slavonske tradicijske popijevke i plesove Oj, žito žela; ženski zbor i tamburaški orkestar, Predite prelje; ženski zbor i tamburaški orkestar, Šetale se tri divojke mlade, Alaj volim u kolu igrati, Lipo ti je kad se ku'ruz sije, dok je u posljednjem terminu Mihael Ferić prezentirao značajke hrvatskog nacionalnog plesa Drmeša na primjerima iz Prekopakre, Podravine, Posavine (u verziji za dvije violine i tamburaški orkestar) te Grajin drmeš, za samicu violinu i tamburaški orkestar.

Na Seminaru je sudjelovalo 30 polaznika iz Starog Petrovog Sela, Godinjaka, Donje Vrbe, Nove Gradiške, Kupine, Donjih Andrijevaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Velike Kopanice, Lužana i Rešetara koji su interaktivno participirali u radu s tamburaškim orkestrom, sastavom i zborom FAB-a, te su po završetku Seminara dobili potvrdu o sudjelovanju na Seminaru. 
Tijekom dvodnevnog rasporeda, kroz jedinstveni program stručnog usavršavanja voditelja i članova tamburaških orkestara i kulturno umjetničkih udruga, sudionici su se kroz teoretski i praktični rad s orkestrom i voditeljem imali priliku upoznati novom literaturom i specifičnostima njezine izvedbe, kao i metodologijom rada s orkestrom.

Voditelj seminara g. Mihael Ferić

VRH