HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

Seminar za dirigente s Andrejom Šolar, Zagreb 2019.

Seminar za dirigente puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održan je 27. i 28. travnja 2019. godine u Zagrebu, pod vodstvom slovenske dirigentice ANDREJE ŠOLAR. Seminar je ostvaren u suradnji s Puhačkim orkestrom HKUD-a „Željezničar“, Zagreb u prostorijama njihovog KUD-a na adresi Trnjanska cesta 1, 10000 Zagreb. Dvodnevni program seminara održan je uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Na Seminaru je sudjelovalo 10 aktivnih polaznika iz Vrbovca, Zagreba, Virovitice, Zaprešića, Kašine, Gospića i Petrovine te 25 članova Puhačkog orkestra HKUD-a „Željezničar“, Zagreb. 

Voditeljica Andreja Šolar oblikovala je PROGRAM SEMINARA koji se temeljio na izučavanju metodike rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja orkestrom. Osim toga, poseban dio seminara bio je posvećen radu s glazbenicima i orkestrom kroz rad na zadanim skladbama. Polaznici seminara sudjelovali su kao aktivni i pasivni sudionici u programu seminara, dok je voditeljica seminara predstavila osnovne dirigentske vježbe te ilustrirala proces vođenja probe te individualne pripreme dirigenta za rad s orkestrom.
Zadane skladbe koje su se obrađivale na seminaru su:
Robert W. Smith: Encanto
Michael Sweeny: Lament and tribal dances
Julius Fucik: Einzug der Gladiatoren

TIJEK SEMINARA 
Seminar je održan u tri termina, u subotu 27.4.2019. od 11-14 sati i 16-19 sati, te u nedjelju 28.4.2019. od 9,30 do 14 h. Nakon uvodnog predstavljanja voditeljice i upoznavanja s polaznicima, Andreja Šolar predstavila je osnovnu literaturu i udžbenike za dirigente puhačkih orkestara, te se posvetila osnovama dirigiranja i individualnoj pripremi voditelja za rad s orkestrom, s posebnim naglaskom na vježbama za postavljanje i držanje ruku i tijela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjene mjera, dinamiku, potpodjelu, poliritmiju, koronu, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze i promjene tempa. 
Voditeljica je posebnu pažnju posvetila metodici rada s orkestrom. Nakon individualnog rada s polaznicima, uslijedio je rad s demonstracijskim orkestrom na odabranim partiturama prilikom kojeg su se polaznici izmjenjivali u ulozi  voditelja, te su uz izučavanje osnova dirigentske tehnike, radili na izrađivanju pojedinačnih dionica i sklapanju novih skladbi u cjelinu.  Puhački orkestar HKUD-a „Željezničar“, Zagreb kojeg je za seminar pripremio Mateo Narančić vrlo je aktivno i posvećeno surađivalo s voditeljicom i polaznicima seminara, prihvaćajući njihove sugestije i upute za unaprjeđenje izvedbe. Seminar je prošao u vrlo produktivnom i ugodnom radnom ozračju, što su potvrdili sudionici u evaluacijskim upitnicima (u prilogu). Po održanom seminaru svim sudionicima su podijeljene potvrde o pohađanju i uspješnom završavanju seminara.

OSTVARENI CILJEVI
Seminar za dirigente puhačkih orkestara Hrvatskog sabora kulture jedan su od rijetko dostupnih programa obrazovanja i dodatnog usavršavanja voditelja amaterskih orkestara. Na njima polaznici imaju priliku dobiti osnovno ili prošireno znanje o dirigentskoj tehnici, metodici rada s amaterskim glazbenicima, novoj literaturi te pomoć pri izboru repertoara. Individualan rad profesionalne dirigenta s voditeljima početnicima, od ključne je važnosti za unaprjeđenje stupnja manualne/dirigentske tehnike polaznika, njihove metodike rada s orkestrom i glazbenog znanja, a time i unaprjeđenje kvalitete rada orkestara iz kojih dolaze, čemu svjedoče i polaznici koji svake godine dolaze sve pripremljeniji i vještiji na seminare, s većim zahtjevima za voditelje, što u konačnici rezultira boljim izvedbama njihovih orkestara na Smotrama i Susretima puhačkih orkestara iz godine u godinu. Dodatna vrijednost seminara mogućnost je upoznavanja polaznika s novim repertoarom glazbenih djela te specifičnostima njihove interpretacije, kao i načina ovladavanja istima, susret i izmjena iskustva s drugim dirigentima, te produbljivanje znanja o vlastitim potencijalima i vještinama. 

BIOGRAFIJA VODITELJICE: 
Andreja ŠOLAR rođena je u Sloveniji gdje živi i radi. Diplomirala je glazbenu pedagogiju i dirigiranje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi svjetski poznatog dirigenta prof. Marka Letonje. Studij dirigiranja na Konzervatoriju Brabants u Tilburgu, Nizozemska kod prof. Jana Cobera uspješno je završila koncertom Orkestra Slovenske vojske u kojemu je potom zaposlena kao umjetnički ravnatelj - dirigent. Dodatno se obrazovala kod G. Pehlivaniana na Akademiji u Gandiji, Španjolska, dok je 2008. godine uspješno završila viši glazbeni tečaj na Glazbenoj školi u SAD-u. Kao dirigentica surađuje sa Slovenskom filharmonijom i Ansamblom limenih puhaća Slovenske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije iz Ljubljane, Latvijskim vojnim orkestrom, Orkestrom Hrvatske ratne mornarice, Češkim vojnim orkestrom, Puhačkim orkestrom iz Tirola, Simfonijskim puhačkim orkestrom iz Klagenfurta, Simfonijskim puhačkim orkestrom Johann-Joseph-Fux Konzervatorija u Grazu, Fanfarekorps Eendracht Nieuwenhagerheide, orkestrom Akademije de Tavernes de la Valldigna,  Španjolska, Ansamblom za suvremenu glazbu MD7 i raznim komornim sastavima. Sudjeluje u radu stručnih povjerenstava na međunarodnim natjecanjima za puhačke orkestre u Sloveniji, Italiji, Latviji i Austriji.

VRH