HRSK

Glazba / Mali vokalni sastavi / Novosti

Seminar je odgođen

Seminar za voditelje i članove malih vokalnih sastava  pod vodstvom Tomislava Habulina koji se trebao održati 27. i 28. travnja 2024. godine u Zagrebu je odgođen.

Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima vokalnih ansambala te (crkvenih) zborova, pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne tradicijske kulture, bez obzira na količinu prethodnog iskustva. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

Seminar će biti održan u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture (Ulica kralja Zvonimira 17, 10000 Zagreb, 3. kat), a uz financijska sredstva Grada Zagreba.

RASPORED SEMINARA
 
Subota, 27. 4. 2024.
9:00 – 9:45  Uvodno predavanje – Tradicijsko crkveno pučko pjevanje sjevera i juga Hrvatske
10:00 – 12:15  Vokalna tehnika i praktični rad na gradivu
12:15 – 14:00 Pauza 
14:00 – 17:00   Praktičan rad na gradivu (glazbeni primjeri)
Nedjelja, 28. 4. 2024.
9:00  –  12:00  Praktičan rad na gradivu (glazbeni primjeri)
12:30 – 14:00 Praktičan rad na gradivu (glazbeni primjeri)
 
PROGRAM SEMINARA

Akademik Jerko Bezić u jednom od svojih radova ustanovio je da u crkvenome (katoličkom) pučkom pjevanju Hrvata razlikujemo dva osnovna područja – sjeverno i južno, svako sa svojom specifičnom prošlošću. Upravo ta podjela biti će osnovno polazište ove seminar – radionice na kojoj će se polaznici moći upoznati sa prebogatim glazbenim nasljeđem crkveno – pučkog pjevanja različitih kulturnih područja Hrvatske. Tijekom radionice biti će prilika da se sudionici upoznaju sa radom vokalnog aparata, kao i da se upoznaju sa specifičnošću korištenja istoga u interpretaciji tradicijskog načina glazbovanja na liturgijskim i paraliturgijskim glazbenim primjerima. Obzirom na to da se radi o specifičnom glazbenom gradivu, tijekom seminara biti će obuhvaćeni različiti dijelovi Liturgijske godine. Svjesni smo činjenice da je crkveno pučko pjevanje unazad nekoliko godina postalo dijelom rada mnogih kulturno – umjetničkih društava pa ovim putem želimo dati poticaj drugima te osvijesti značaj društava za rad na tom području i očuvanju lokalne crkvene baštine.

BIOGRAFIJA VODITELJA

Tomislav Habulin diplomirao je na Učiteljskom fakultetu i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Kao glazbeni pedagog zaposlen je u OŠ Sesvetska Sela. Doktorand je Sveučilišta u Zadru iz područja Humanističkih znanosti, smjer etnologija i antropologija. Od 2011. titularni je orguljaš i zborovođa u Svetištu Majke Božje Remetske. U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži i FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić realizirao je niz pedagoško-edukativnih programa o tradicijskoj kulturi. Za Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu od 2013. priredio je niz koncerata crkvenog pučkog pjevanja. Član Vijeća za kulturno-umjetnički amaterizam (Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb).

***

Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu PRIJAVNICU (na dnu stranice) i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr najkasnije do 25. travnja 2024. godine. Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN. Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 25. 4. 2024. uplatiti kotizaciju u iznosu od 60,00 € (više informacija o načinu plaćanja u Pozivu na dnu stranice).

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 

Za sva pitanja i informacije obratite se elektroničkom poštom na glazba@hrsk.hr ili na tel. 095/4621737.

 

 

 

 

Poziv na Seminar za voditelje i članove malih vokalnih sastava

Prijavnica

VRH