HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

Seminar 2011., Križevci

Seminar za dirigente i voditelje puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održao se u subotu i nedjelju (24. - 25. rujna 2011.) u Maloj dvorani Hrvatskog doma (dvorana Glazbene škole Alberta Štrige) u Križevcima.

 

 

Seminar se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture odvio u suradnji s Gradskim puhačkim orkestrom Križevci koji je za ovu prigodu pripremio njihov voditelj Mario Komazin, prof. 

Seminar je vodio prof. Mladen Tarbuk.

Tijekom seminara obrađivale su se zadane skladbe pod naslovom „Tanczi“ Jana Van der Roosta, „Dublimania“ Menoa Bosgre te djelo koje je dobilo nagradu Hrvatskog sabora kulture godine 2002. za najbolju novu skladbu (u kategoriji puhačkih orkestara) „Intrada, fuga i ples“ Maria Komazina

Izmjenjujući se u dirigentskoj ulozi u izvođenju zadanih skladbi, sudionici seminara su u praktičnom radu s Orkestrom i voditeljem radili na rješavanju tehničkih problema koji se javljaju pri ravnanju puhačkim orkestrom te interpretativnih zahtjeva partitura. Počevši sa tehnikom štimanja kao ključnim elementom za uvođenje u proces muziciranja orkestra, dirigenti su tijekom rada na svakom pojedinom djelu rješavali manualne probleme pri dirigiranju, zatim su radili na komunikaciju između dirigenta i orkestra, preciznosti intonacije, jasnoći ritma, te korištenju dinamike i agogike kao sredstava za dojmljivost interpretacije uz stručne sugestije Mladena Tarbuka o estetičkim i  stilskim elementima skladbi.

Na seminaru je sudjelovalo 10 dirigenata iz cijele Hrvatske i to iz Požege, Solina, Zaprešića, Ivanić Grada, Petrinje, Križevaca, Valpova, Sesveta, Bjelovara i Zagreba. Za predstavnike puhačkih orkestara članica Hrvatskog sabora kulture sudjelovanje na seminaru bilo je besplatno. Svim sudionicima podijeljena su uvjerenja o pohađanju i uspješnom završavanju seminara.

Voditelj seminara, prof. Mladen Tarbuk diplomirao je kompoziciju u klasi Stanka Horvata i dirigira nje kod Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studij dirigiranja nastavio je na Visokoj školi za glazbu u Grazu kod Milana Horvata, a kompoziciju i dirigiranje usavršavao je i u Beču kod Friedricha Cerhe i Uroša Lajovica. Od 1990. djeluje kao predavač teoretskih glazbenih predmeta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. do 2000. djelovao je kao šef-dirigent Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Od 2000. prvi je dirigent Simfonijskog orkestra HRT, a također je stalni gost dirigent Njemačke opere u Düsseldorfu. Tarbukov predani skladateljski i dirigentski rad prepoznat je u Hrvatskoj i u inozemstvu, o čemu svjedoče i brojne nagrade.

Voditelj seminara, prof. Mladen Tarbuk

VRH