HRSK

Kazalište / Arhiva

Seminar 2010

Seminar za voditelje, redatelje i glumce amaterskih skupina -  "OD TEKSTA DO PREDSTAVE" - Županja, 10. i 11. travnja 2010.

Kako već petnaestak godina nije bilo seminara za kazališne amatere, na Odboru kolegija hrvatskih kazališnih amatera više put je iskazana nasušna potreba ponovnog organiziranja edukacije dramskih amatera. Stoga su Hrvatski sabor kulture i Sabor amaterskih kazališta Slavonije i Baranje organizirali 10. i 11. travnja dvodnevni seminar za voditelje, redatelje i glumce amaterskih skupina pod nazivom „Od teksta do predstave“. Seminar- radionicu vodio je prof. doc. Robert Raponja, redatelj i pročelnik Katedre za glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a održan je u  Gradskom amaterskom kazalištu u Županji.

U teorijskom dijelu na seminaru je obrađeno nekoliko tema: Pristup dramskom tekstu, Redateljska analiza teksta, Osmišljavanje scenskih pravila igre, Mogućnosti uprizorenja teksta. Osim teorijskog dijela prof. Raponja napravio je s polaznicima i nekoliko vježbi kojima je pokazao tehniku usredotočenosti glumca na partnera i dijalog te načine komunikacije među glumcima u procesu rada na predstavi.

Iako je seminar bio organiziran u vrijeme održavanja županijskih smotri (a i dogovo – reni datum 17. i 18. 4. prebačen je zbog iznenadnog putovanja prof. Raponje na 10. i 11. 4.), odazvala su se 32 polaznika iz slavonskih glumačkih grupa, ali i dramskih skupina sjeverozapadne Hrvatske.

Seminaru su bili nazočni članovi iz sljedećih udruga: Satiričkog kazališta mladih, Slavonski Brod; Dramske skupine Hrvatske kulturno-umjetničke udruge „Trenk“, Nova Gradiška; Gradskog amaterskog kazališta Županja; Dramske skupine KUD-a „Sloga“, Retkovci; KUD-a „Ljudevit Štur“,Ilok; Dramske skupine KUD-a „Tamburica“, Vinkovci; Dramske skupine KUD-a „Ogranak Seljačke sloge“,Drenovci; Dramske skupine Udruge stvaratelja u kulturi „Rima“, Našice; Dramske skupine KUD-a „Branko Radičević“,Pačetin; Bjelovarskog kazališta i Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture RH ovaj je seminar realiziran na zadovoljstvo i dobrobit kazališnih amatera kojima je u današnje vrijeme ovakav vid obrazovanja neodgodiv i veoma potreban


Seminar za kazališne amatere, Županja, 10. i 11.4.2010. 

Obavještavamo Vas o Seminaru namijenjenom kazališnim amaterima koji će se, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Sabora amaterskih kazališta Slavonije i Baranje, održati 10. i 11. travnja 2010. u Županji, Gradsko kazalište, J.J. Strossmayera 51, s početkom u 11 sati. Tema Seminara je „Pristup i rad na dramskom tekstu do postavljanja predstave na scenu“, a na Seminaru predaje i praktični dio vodi doc. Robert Raponja, šef Katedre za glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Osijeku. 

 

PLAN SEMINARA:

subota, 10.4.2010. 

11-15 sati – Pristup dramskom tekstu i redateljska  analiza teksta. 

17-20 sati – Osmišljavanje scenskih pravila igre 

nedjelja, 11.4.2010. 

9-12 sati – Mogućnosti uprizorenja teksta 

 

Ukoliko ste zainteresirani da se u svom radu na određeni dramski tekst osvrne gospodin Raponja, molimo Vas da naziv teksta javite na e-mail: kazaliste@hrsk.hr 

Kotizacija  (troškovi organizacije): 

Sudionici Seminara koji dolaze iz dramskih sekcija/ansambala – članica HSK-e koji uredno plaćaju članarinu, dužni su najkasnije do 7. travnja ove godine uplatiti kotizaciju od 50 kuna na žiro račun Hrvatskog sabora kulture br. 2360000-1101534566 uz poziv na broj računa 04-2010. te uplatnicu i ispunjenu prijavnicu poslati faksom ili mailom u HSK. Na uplatnici u rubriku uplatitelj, molimo da navedete puni naziv dramske sekcije/ansambla ili KUD-a čiji ste predstavnik, te ime i prezime polaznika Seminara, a u rubriku svrha doznake upišite: seminar za kazališne amatere. 

Smještaj i prehrana (o trošku seminarista): 

Smještaj o svom trošku moguće je rezervirati u motelu (prenoćištu) „Gracija“ u Županji na telefon 032 831 259 ili 091 721 2553 po cijeni od 120,00 kuna po osobi (bez doručka). Prehrana je osigurana u restoranu „Lambada“ po cijeni od 30 – 50 Kn po obroku (pizza ili jela s roštilja s prilogom) – narudžbe na mob. 091 129 0915. Ako noćite u Županji svakako rezervirajte smještaj, također do 7.4.2010.

Prijavnica

VRH