HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

Seminar 2009., Križevci

Seminar za voditelje koreografiranih puhačkih orkestara (marching band) Križevci, 14. – 15. veljače 2009.

 

 

 

Seminar namijenjen voditeljima koreografiranih puhačkih orkestara (marching  band), u organizaciji Hrvatskog sabora kulture te u suradnji sa Savezom slovenskih glazbi i Javnim fondom za kulturne aktivnosti Republike Slovenije, održao se u Maloj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige i Gimnazijskoj športskoj dvorani u Križevcima 14. i 15. veljače 2009.g. 

Voditelj seminara bio je mo. Ivan Medved, predvodnik Puhačkog orkestra Laško, a pomagao mu je Daniel Leskovic, savjetnik za instrumentalnu glazbu Javnog fonda za kulturne aktivnosti Republike Slovenije. 

Ulogu domaćina i demonstracijskog orkestra preuzeo je Gradski puhački orkestar Križevci, na čemu im i ovom prilikom zahvaljujemo jer su ponudili izvrsnu suorganizaciju. 

Programski, Seminar je obuhvatio usvajanje specifične vrste muziciranja puhačkih orkestara kao što je „predvodništvo“ budući da današnja djelatnost puhačkih orkestara obuhvaća i izvođenje tradicionalnih koračnica uz figurativnu djelatnost. 

Seminaristi su tako upoznali osnove predvodništva

- osnove dirigiranja (himna, pogrebna koračnica) 
- zapovijedi (verbalna i s predvodničkom palicom) 
- rad predvodnika s glazbom (kako započeti i voditi probe) 
- figurativnu djelatnost 

Na početku subotnjeg programa seminara organizirana je video prezentacija predvodništva s najpoznatijih festivala. Tijekom istog dana voditelj je sa seminaristima obrađivao navedeno gradivo, a u nedjeljnom programu seminara aktivno je participirao Gradski puhački orkestar Križevci. 

Seminaru je prisustvovalo ukupno 12 polaznika od čega 10 hrvatskih iz Vrbovca, Vrbovskog, Belice, Bjelovara, Pirovca, Križevaca i Đurđevca te 2 polaznika iz Slovenije i BiH uz 30 instrumentalista Gradskog puhačkog orkestra Križevci

Svi sudionici seminara dobili su „Priručnik za predvodništvo“ u izdanju JSKD-a.

VRH