HRSK

O nama / Novosti HSK-a

Rezultati javnog savjetovanja

HSK-a i njegove članice sudjelovale su u iznimno bitnom (posebice za amaterski kulturno-umjetnički sektor) javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi koje je bilo otvoreno do 14. ožujka 2022. godine. 

Izvješće s odgovorima Ministarstva kulture i medija RH na 17 komentara koje je uputio Hrvatski sabor kulture možete pronaći >OVDJE.

Nažalost niti jedan amandman Hrvatskog sabora kulture nije prihvaćen, a također nisu prihvaćeni ni prijedlozi drugih udruga KUA, članica HSK-a.
Smatramo kako je ipak bilo moguće dopuniti gore spomenuti Nacrt prijedloga zakona makar nekim od značajnih amandmana HSK-a, koji primjera radi analogno primijenjeni dio su postojećeg Zakona o tehničkoj kulturi (vidjeti članak 20. koji uređuje osnivanje zajednica za područje županija), a čime bi se značajno doprinijelo poboljšanju stanja u kulturno-umjetničkom amaterizmu RH. 

Zakon o Hrvatskom crvenom križu (v. članak 30.) svjedoči da je moguće zakonski odrediti izdvajanje određenog postotka prihoda jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za rad ustrojstvenih oblika Crvenog križa pa se na isti način moglo urediti i izdvajanje 0,3% sredstava za rad županijskih zajednica KUA. 

Mišljenje usvojeno na Skupštini HSK

Amandmani na Nacrt s 10. sjednice Upravnog odbora HSK-a

VRH