HRSK

Kazalište / Novosti

RADIONICA KAZALIŠNE IMPROVIZACIJE

Prva HSK dramska radionica u 2023. godini posvećena je improvizaciji. Radionica kazališne improvizacije bit će održana 25. i 26. ožujka 2023. u Karlovcu pod vodstvom redateljice i dramske pedagoginje Ive Srnec Hamer. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 23. 3. 2023., a više informacija o programu i prijavama pronađite u nastavku.

Zašto improvizacije?

Improvizacija je baza svake glumačke igre i kreacije te na brojne načine razvija kreativnost, mentalnu fleksibilnost i sposobnost razmišljanja. 

Improvizacija razvija maštu i sposobnost stvaranja novih ideja. Spontanost i sposobnost prezentiranja bez unaprijed stvorenih ideja vode do lakšeg snalaženja prilikom igranja tekstualnog predloška. 

Radionica kazališne improvizacije upoznat će sudionike s improvizacijskim tehnikama u cilju da upoznaju i istraže vlastite potencijale i izvore koji vode prema kreaciji unutar glumačke igre.

● Kada: 25. – 26. ožujka 2023.
● Gdje: Karlovac 
            Dom OSRH Zrinski
            Ul. Marina Držića 4, Karlovac (1. kat)

● Voditeljica: Iva Srnec Hamer
  redateljica i dramska pedagoginja

U nastavku pročitajte plan i način realizacije radionice koja će biti realizirana uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te u suorganizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Karlovačke županije.

 

PROGRAM

SUBOTA, 25. ožujka 2023.
10:30 – 16:30 h
(pauza prema dogovoru voditeljice i sudionika)

● Pozdravne riječi, upoznavanje voditeljice i polaznika

● Tematska cjelina: Osnove improvizacije i energeisera
Radionica se sastoji od osnovnih glumačkih vježbi i igara za zagrijavanje tijela, a naglasak je na vježbama koje razvijaju grupnu dinamiku znane kao energeiseri.
Energeiser je grupna vježba brze dinamike koja služi kako bi polaznici razvili sposobnosti kretanja i razmišljanja unutar grupe, a u isto vrijeme razvijali motoričke sposobnosti. Navodi grupu na konstantnu aktivnost i fizičko kretanje, a u isto vrijeme razvijaju glumačke sposobnosti i svijest o ansamblu.

● Pitanja i odgovori

 

NEDJELJA, 26. ožujka 2023.
10:30 – 16:30 h
(pauza prema dogovoru voditeljice i sudionika)

● Tematska cjelina: Kako pravilno improvizirati

Cilj rada je upoznati i istražiti vlastite potencijale i izvore koji vode prema kreaciji unutar glumačke igre.
Rad se sastoji od :
a) zagrijavanja i glumačkog treninga (zagrijavanje se sastoji od osnovnih glumačkih vježbi i igara za zagrijavanje tijela, upoznavanje grupe, rada na glasu, imaginaciji (mašti), izražavanju i artikulaciji vlastitih emocija, relaksaciji, lakoći itd.)
b) tematski odabranih vježbi (temama će se pristupati kroz iskustveni rad na vježbama. Osnovne teme radionice: perspektive, akcija (djelovanje, radnja), sukob (drama), imaginacija (mašta), stav itd.
c) rada na vlastitim etidama, scenama, improvizacijama

● Pitanja i odgovori

● Završno slovo i dodjela potvrda o sudjelovanju

 

PRIJAVE

Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu (dostupna za preuzimanje na dnu stranice) e-mailom na kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 23. ožujka 2023.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Za ne-članove kotizacija za sudjelovanje iznosi 60 eura (452,07 kn).

Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 23. ožujka 2023.

Podsjećamo da, ukoliko niste član HSK-a, godišnja članarina za udruge i druge pravne osobe iznosi 60 eura (452,07 kn) čime članovi Vaše udruge stječu pravo besplatnog pohađanja svih naših 20-ak seminara i radionica na godišnjoj razini, kao i mogućnost sudjelovanja u selekcijama za manifestacije od državnog značaja u organizaciji HSK-a. Kalendar aktivnosti HSK-a za 2023. g. pronađite na poveznici: https://bit.ly/3ZmjD7V. Tu su i brojne druge pogodnosti članstva u HSK-u (iznimno povoljna notna, kazališna, plesna, etnografska, etnomuzikološka i druga tiskana izdanja HSK, dodjeljivanje priznanja HSK-a (udrugama članicama i njihovim članovima), znatno povoljnije naknade za korištenje glazbe na nastupima amaterskih udruga te na oslobođenje od plaćanja spomenute naknade za izvedbe isključivo tradicionalnih djela u izvornom obliku temeljem Ugovora HDS-ZAMP-a i Hrvatskog sabora kulture. Članice HSK-a mogu koristiti "Info ured članica HSK-a" i digitalnu platformu Mreža hrvatske kulture (www.mreza.hr). Također, dostupna im je i stručna i organizacijska pomoć stručnih suradnika za specifične djelatnosti unutar HSK-a.  

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a):

Podaci o HSK-u:
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181.
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja
Poziv na broj: OIB (uplatitelja)
Svrha doznake: 43-0100-23 - Navesti ime i prezime polaznika
Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do 23. ožujka 2023.

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
- ispuniti prijavni obrazac (na dnu stranice)
- ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
- u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
- izvršiti uplatu kotizacije: 60 eura (452,07 kn) po sudioniku
- prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
- potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
- zaprimiti e-račun nakon održane radionice / e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije radionice

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja radionice.

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na radionici.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici.

Prijedlog smještaja u Karlovcu

HOTEL CARLSTADT***
Adresa: Ambroza Vranyczanya 1, 47000 Karlovac
Telefon: 00385 (0)47/611 111
E-mail: carlstadt@ka.ht.hr

HOTEL SRAKOVČIĆ****
Adresa: Perivoj J. Vrbanića 8, 47000 Karlovac
Telefon: +385(0)47/609 090
E-mail: info@hotelkorana.hr

ŠU ŠU****
Adresa: Vladimira Nazora 4
Telefon: 00385(0)47/600 214
F-mail: grgasdoo@gmail.com

Više informacija o mogućim smještajnim objektima pronađite na web stranicama Turističke zajednice grada Karlovca: www.visitkarlovac.hr/smjestaj/

 

Iva Srnec Hamer, voditeljica radionice

O VODITELJICI

Iva Srnec Hamer, osnivačica i umjetnička ravnateljica Empiria teatra, autorica, producentica, redateljica i dramska pedagoginja. Diplomirala je 2013. na MA studiju kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u Zagrebu autorskom predstavom Ulice u jesenje jutro pod mentorstvom prof. Branka Brezovca u produkciji Centra za kulturu Trešnjevka i ADU te pismenim radom Poezija i kazalište. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika te Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Od 2010. sudjeluje u osnivanju umjetničke organizacije Točka na i, a od svibnja 2021. vodi Empiria teatar. 

Ostvarila je mnoge suradnje s nezavisnim kazalištima poput Teatra Exit (Igor Hamer: Samo jučerašnja vijest), Hit teatra (Metoda za BrakJulijin balkon), Točke na i (Duet za jednog, M. Krleža: Galicija), Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić (Ružno pače, Crvenkapica, Šuma Striborova), Teatra Mjesec (Vidimo se sutra), produkcijskom kućom Eurokaz (Pjesma Cvrčka, A. G. Matoš: Umorne priče) i Teatra Mašina igre (Beatrica Kurbel: Park). Ostvarila je dvije suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom i Hrvatskom glazbenom mladeži: simfonijski koncert R. Korsakov: Šeherezada te simfonijski koncert Wagner i Verdi online. Od institucionalnih projekata i suradnja najznačajnije su suradnje s GK Žar ptica (Mala sirena), Dječjim kazalištem Dubrava (Kraljevna na zrnu graška, Robin Hood), Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu (Hocus pocus priča iz Freakwoodske šume). Radila je kao inspicijentica na Zagrebačkom histrionskom ljetu na Opatovini, kao dramski pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih, Gradskom kazalištu Trešnja, Gradskom kazalištu Jastrebarsko te umjetničkoj organizaciji Točka na i. Trenutno radi kao dramska pedagoginja i koordinatorica učilišta u Gradskom kazalištu Trešnja. 

Za sve dodatne informacije o radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

Radujemo se vašim prijavama!

Prijavnica_Radionica kazališne improvizacije

Poziv na Radionicu kazališne improvizacije

VRH