HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Putopisna online radionica: S NOTESOM U RUCI

Na novoj književnoj HSK radionici okupili smo ljubitelje putovanja koji svoje utiske i doživljaje vole zabilježiti tj. vole putpisati. Online radionica „S NOTESOM U RUCI“  pod vodstvom književnika i novinara Tomislava Šovagovića uspješno je održana 25. i 26. lipnja 2021. putem ZOOM platforme.

Programom radionice nastojalo se probuditi u sudionicima putopisni nerv, nagnati ih na bilježenje detalja, ali i ukazati da putopis nije puko wikipedijsko bilježenje poznati(ji)h podataka, već simbioza proživljenoga i u prostor postavljenoga, mješavina dojma i zapažanja o „ljudima, morima, obalama“, navezanost osobnosti i prirode, privatnoga i javnoga.

OPIS I PROGRAM RADIONICE

Što je najvažnije za dobar putopis? Koji su osnovni elementi putopisa i književnoga pristupa putovanju? Zašto su „Skitnje“ Matka Peića drugačije od svega? Kako ono osobno učiniti univerzalno zanimljivim čitatelju? – neka su od pitanja na koja smo pokušali odgovoriti na ovoj putopisnoj radionici.

- Sadržajno i radno radionica je bila usmjerena u prvome redu na tekstove aktivnih sudionika radionice i bavljenje njihovim tekstovima
- Kroz dvodnevni program sudionike je uz voditelja Tomislava Šovagovića vodila i moderatorica Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
- Sudionici su radionicu pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica je obuhvatila: uvodno predavanje voditelja o putopisu i njegovim značajkama, primjere, vježbe, čitanje i komentiranje unaprijed napisanih putopisa aktivnih sudionika na temelju kojih smo se dotakli značajki kod pisanja/čitanja putopisa te konzultacije – pitanja i odgovore

PROGRAM

1.DAN: petak: 25. 6. 2021.: 18:00 – 20:15
* UVOD
- Uvod u svijet putopisa 
- Putovanje s notesom u džepu i ruci
- Ljepota bilježenja, potreba da se stvari ostave na papiru
- Promišljanje o drugačijosti – pričanje priče putopisom
- Matko Peić iznad svih

* ZNAČAJKE PUTOPISA
- Što je putopis?
- Koja je razlika wikipedije i putopisa?
- Određivanje cilja i trase književnoga putovanja
- Osobno u javnomu, emocije i putopis, dojmovi, zapažanja, asocijacije, misaonost
- Začudnost i oko za detalj

* PRIMJERI – ČITANJA – KOMENTARI / VJEŽBE 
  Čitanje i komentiranje primjera i napisanih putopisa aktivnih sudionika

* PITANJA I ODGOVORI
* VJEŽBA/PREDLOŽAK ZA SLJEDEĆI DAN

2. DAN: subota: 26. 6. 2021.: 10:00 – 12:15 

U subotnjem programu sudionici su čitali i s voditeljem komentirali zadanu vježbu - pokušaj početka vlastitog pisanja putopisa, a voditelj je rado odgovorio na sva pitanja sudionika.

Voditelj radionice, književnik i novinar Tomislav Šovagović aktivnim je sudionicima poklonio svoju zbirku priča naslova "Kad narastem, bit ću Dražen", a program radionice završili smo veselim pozdravima i zajedničkom virtualnom fotografijom.

O VODITELJU

Tomislav Šovagović rođen je u Šibeniku 16. prosinca 1976. godine. Diplomirao je novinarstvo na Hrvatskim studijima te stekao zvanje teologa na Institutu za teološku kulturu laika u Zagrebu. Objavio je šest knjiga: zbirke priča „Rudnik čvaraka“, „Cesta knezova Bribirskih“, „Ispod skala“, „Latifundija“, „Kad narastem, bit ću Dražen“ te roman „Mangan“. Dobitnik je tridesetak književnih nagrada, među kojima su tri nagrade za hrvatski književni putopis na „Danima Franje Horvata Kiša“ u Loboru, šest nagrada za putopis na Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima te treća nagrada za putopis na 1. natječaju „Dijana Klarić“ u rodnom Šibeniku. Osobito je ponosan na nagradu „Josip i Ivan Kozarac“ za knjigu godine „Rudnik čvaraka“ (2012.) u Vinkovcima. Radio je za hrvatske novinske (desetljeće u „Glasu Koncila“), radijske (Hrvatski katolički radio, Otočni radio Kornati) i televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL). Izvještavao je s velikih sportskih natjecanja u domovini i inozemstvu. Autor je emisije „Na kraju tjedna“ na Trećem programu Hrvatskoga radija i suradnik u listu Matice hrvatske „Vijenac“ u kojemu je pisao putopisnu kolumnu „Željeznicu (ne) guta već daljina“. Samostalni je umjetnik. Član je Društva hrvatskih književnika. Živi u Zagrebu. 

Tomislav Šovagović

VRH