HRSK

Književnost/Likovnost / Suradnja sa srodnim udrugama

Promocija knjige "Lice uz prozor" Vesne Markulin-Dye

U petak, 20. lipnja 2014. održana je 10. književna tribina UHAZEKA-e na kojoj je predstavljena prva zbirka pjesama članice UHAZEKA-e - Vesne Markulin-Dye "Lice uz prozor". 

Književnu večer otvorila je Martina Brumen, stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u uz čestitke autorici i dobrodošlicu svima prisutnima. O knjizi je govorio urednik g. Mirko Kovačević koji je ujedno predstavio autoricu i s autoricom interpretirao odabrane pjesme. Okupljenu publiku glazbom je razveselila poznata hrvatska pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk. Poetska večer nastavljena je ugodnim druženjem i domjenkom.

Riječ urednika:

Stihozbirka „Lice uz prozor“ druga je objavljena knjiga Vesne Markulin-Dye koju je iznjedrila nakon autobiografskog putopisa „Backpacking Through Illusions (Putovanje s naprtnjačom kroz iluzije)“, objavljenog na engleskom 1995. U SAD-u. Vesnin poetski prvijenac lirski je zapis i knjiga sjećanja, „Zlatonosni talog“ što zrcali pjesničku osjećajnost i dubinu autoričina poetskog bića, uronjenog u traženja i uspomene.
Pjesme u stihozbirci otkrivaju krhku, ranjivu, u sebe zagledanu i na vlastitu osjetljivost i misao „nasukanu“ autoricu, pjesnički oblikovanu i nadomak vlastita poetskog izraza. Za Vesnu Markulin-Dye poezija je trag vlastita doživljaja na bjelini papira, misao riječima oblikovana, ali i poruka drugima upućena. Vlastitim stihovima ona nas zaustavlja u tišini svoje intime, nudeći redke pune suzdržane emotivnosti koju hrabro potpisuje vlastitim iskustvom i životom. Iako se pjesništvom bavi u slobodno vrijeme, pa joj pjesma katkad dođe kao spasonosna utjeha, čini to iskreno, intimistički bilježeći sebe te svoj intelektualni i životni kredo. Njezina poezija nije tek poza  ili trenutačni pomodni pjesnički pravac neke literarne škole, već je egzistencijalna muka, bol zbog nemoći dosizanja sreće, čežnja za suglasjem i nemirenje s odlascima onih koje voli i s kojima se razumjela.
Poznavatelji književnosti i ljubitelji poezije svrstali bi njezinu liriku u „žensko pismo“ s velikim povjerenjem u OSJEĆAJ, naglašavajući intutivno shvaćanje ženskog doživljaja i izricanje vlastitih promišljanja. Neovisno o takvim prosudbama Vesna samo želi svojim pjesmama govoriti o samoćama usred ljudskog mravinjaka, o tuzi odlazaka, o strahu od gubitka dragih joj i bliskih osoba, o nemogućnosti suprostavljanja  razlozima ljubavi te o istini koju je poetski izrekao eminentni hrvatski pjesnik Zvonimir Golob „Da su nam mjera gorčine i mjera zanosa unaprijed određene“. Dakle, o tim suptilnim stvarima, o kojima se ne govori baš često, pjesnikinja je izrekla više uzbudljivih i tihih ljudskih istina, zanosa i razočaranja i to neopterećeno, dojmljivim rukopisom i vlastitim stilom.
U svoj poetski  prvijenac Vesna Je uvrstila četiri ciklusa: „Australija i ostale daljijne“, „Kiše nad bezvremenim vodama“, „Tišine odsutnosti“ i „Lice uz prozor“, ali su oni motivski veoma srodni pa čine cjelinu i autoričin su solilokvij. Vesna Markulin-Dye vlastite doživljaje i promišljanje svijeta u spomenutim ciklusima izriče razgovjetno i nadahnuto. Ona rječima slika u nutrašnje prizore, akvarelski iznijansirane, gdje svaki detalj pridonosi skladu i utisku cijele slike. Stoga joj pjesme odišu karakterističnim svojstvima: dojmljivošću, pitkošću i nadasve iskrenošću.

Mirko Kovačević, prof., urednik i recenzent


Vesna Markulin-Dye, autorica stihozbirke "Lice uz prozor"

Urednik Mirko Kovačević predstavlja autoricu

Kantautorica Lidija Bajuk glazbom je razveselila publiku

VRH