HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Prijave za 31. Susret folklornih skupina

Dragi folklorni amateri, radujemo se vidjeti vas na ovogodišnjem 31. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina koji će biti održan u Županji 24. kolovoza u kategoriji izvornog folklora i u Čakovcu 26. listopada u kategoriji koreografiranog folklora.

Više informacija i pravila Susreta pronađite u nastavku.

31. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina godišnji je prikaz najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera u Republici Hrvatskoj. Cilj mu je očuvanje tradicijske kulturne baštine i identiteta, razmjena iskustva, vještina i znanja, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskim, plesnim, glazbenim vrijednostima, narodnoj nošnji, društvenom povezivanju, razvoj publike te poticanje amaterskog rada uopće. Susret je podijeljen u kategoriju koreografiranog i izvornog folklora.

SMOTRE

Folklorni ansambli/skupine se za Smotru prijavljuju županijskom organizatoru slanjem popunjene prijavnice HSK (na dnu stranice) i/ili prijavnice županijskog organizatora. Smotre treba realizirati najkasnije do 21. srpnja 2024. godine. Organizatori smotri dužni su izvijestiti Hrvatski sabor kulture o datumu održavanja svojih smotri najkasnije mjesec dana prije njihova održavanja (obrazac na dnu stranice). Organizatori smotri moraju biti u kontaktu s Hrvatskim saborom kulture poradi utvrđivanja datuma smotre kako bi ih uskladili s mogućnostima dolaska selektora.

OCJENJIVANJE PUTEM SAMOSTALNOG NASTUPA

U županijama gdje se ne organiziraju županijske smotre ansambl/skupina se može pridružiti Smotri neke druge županije ili regije kako bi ostvario pravo na selekciju na Susret ili se može plasirati putem samostalnog nastupa. Prijavnica za ocjenjivanje samostalnog nastupa dostavljaju se Hrvatskom saboru kulture najkasnije do 20. lipnja 2023. godine kako bi se selekcija mogla organizirati do 21. srpnja tekuće godine. Prijava mora sadržavati popunjenu prijavnicu, a koju je potrebno poslati putem elektroničke pošte na mail ples@hrsk.hr.

SUSRET

Izabrani folklorni ansambli i izvorne skupine koji se kvalificiraju na Susret moraju upotpuniti svoju prijavu Hrvatskom saboru kulture prijavnicom, kratkom biografijom (maximalno 900 znakova) i fotografijom (po mogućnosti u boji, minimalne veličine 1MB) radi tiskanja programskih materijala. Navedeno treba poslati na mail ples@hrsk.hr najkasnije do 01. kolovoza 2024. godine.

Svi sudionici Susreta primaju Priznanje za sudjelovanje na Susretu, a stručno povjerenstvo u obje kategorije dodjeljuje 1. mjesto, 2. mjesto i 3. mjesto. Ovisno o kvaliteti nastupa, Stručno povjerenstvo može dodijeliti i posebne pohvale.

Pravila 31. Susreta

Prijavnica - županijske smotre

Prijavnica - samostalno pregledavanje

Obrazac obavijesti o održavanju smotre

VRH