HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

RADIONICA DRAMSKOG PISANJA

Hrvatski sabor kulture poziva vas na radionicu dramskog pisanja pod nazivom „Što pisac radi u svojoj ili bilo kojoj priči ili elementi dramskog pisanja“. Radionica će biti održana 25. i 26. lipnja 2022. u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu (Zvonimirova 17) pod vodstvom teatrologinje i kazališne kritičarke dr. sc. Sanje Nikčević. 

SATNICA - TERMINI ODRŽAVANJA

1. dan:  25. lipnja 2022. (subota): 16:30 – 19:00 h
Hrvatski sabor kulture – Velika dvorana

2. dan: 26. lipnja 2022. (nedjelja): 10:00 – 15:30 h
Hrvatski sabor kulture – Velika dvorana

*termin manjih pauzi i intenzitet rada na određenim tematskim jedinicama voditeljica će prilagoditi sukladno potrebama i dinamici rada

OPIS I TEME RADIONICE

● Razgovor o temi: što pisac radi u svojoj/bilo kojoj priči ili elementi dramskog pisanja?
• Što je to priča ili o čemu se tu radi?
• Što je to radnja ili niz događaja?
• Što su  to  osobine lika ili kakav je tko?
• Što je to motivacija likova ili zašto netko nešto radi?
• Što je to vrijeme i prostor događanja ili mirisi i okusi kraja?
• Što je to poruka djela ili što zapravo želite reći?
• Koje su pripremne radnje pisanja ili što pomaže u priči?

● Čitanje kratkih sadržaja i scena polaznika: 
• kao primjeri za analizu pojedinih elemenata
• analiza pojedinog rada kroz navedene elemente
• čitanje eventualnih izmjena ili dodatne razrade sadržaja polaznika 

● Čitanje dijelova drame iznenađenja.
● Analiza i rasprava.

*Razgovor, čitanje, analiza i rasprava bit će realizirani tijekom oba dana održavanja radionice prema radovima i interesu sudionika.

PRIJAVE

Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu (dostupna za preuzimanje na dnu stranice) e-mailom na kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 23. lipnja 2022.
**Zainteresirani se na radionicu prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.

PASIVNI SUDIONICI prate radionicu, ali u programu radionice ne sudjeluju aktivnim radom na tekstu, već stječu nova znanja i vještine na temelju rada aktivnih sudionika i voditelja. Također, u programu radionice mogu sudjelovati pitanjima i komentarima.
AKTIVNI SUDIONICI (maksimalno 10 sudionika) na radionici sudjeluju aktivno kroz rad na tekstu. Aktivni sudionici trebaju napisati kratak, imaginaran sadržaj drame (1 kartica teksta) na temu susreta dviju majki od kojih je jedna majka žrtve, a druga je majka krivca (izdajice). Prijedlog imaginarnog* sadržaja: Susret Judine i Isusove majke nakon što su obojica umrli.
*Sudionici sami izmišljaju sadržaj i scenu na zadanu temu. Uz kratak sadržaj, aktivni sudionici trebaju napisati jednu scenu po izboru iz vlastito napisane priče (do 2 kartice teksta, napisano prema uputama za pisanje dramskog teksta na: https://bit.ly/3Mnbcli
Potpisane radove aktivni sudionici dostavljaju voditeljici radionice najkasnije do 23. 6. 2022. putem e-maila na: sanja.nikceviczg@gmail.com
    
U slučaju velikog broja zainteresiranih aktivnih sudionika, voditeljica će odabrati 10 radova za analizu na radionici.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Za ne-članove kotizacija za sudjelovanje iznosi 350,00 kn.
Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 23. lipnja 2022.

*Podsjećamo da ukoliko niste član HSK-a, godišnja članarina za udruge i druge pravne osobe iznosi 350,00 kn čime članovi Vaše udruge stječu pravo besplatnog pohađanja svih naših 20-ak seminara i radionica na godišnjoj razini, kao i mogućnost sudjelovanja u selekcijama za manifestacije od državnog značaja u organizaciji HSK-a. Kalendar aktivnosti HSK-a pronađite na poveznici: https://bit.ly/3CehznB. Tu su dakako i brojne druge pogodnosti članstva u HSK-u (iznimno povoljna notna, kazališna, plesna, etnografska, etnomuzikološka i druga tiskana izdanja HSK, dodjeljivanje priznanja HSK-a (udrugama članicama i njihovim članovima), znatno povoljnije naknade za korištenje glazbe na nastupima amaterskih udruga te na oslobođenje od plaćanja spomenute naknade za izvedbe isključivo tradicionalnih djela u izvornom obliku temeljem Ugovora HDS-ZAMP-a i Hrvatskog sabora kulture. Članice HSK-a mogu koristiti novootvoreni "Info ured članica HSK-a" i digitalnu platformu Mreža hrvatske kulture (www.mreza.hr). Također, dostupna im je i stručna i organizacijska pomoć stručnih suradnika za specifične djelatnosti unutar HSK-a. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Podaci o HSK-u: 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka) 
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181. 
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja 
Poziv na broj: OIB (uplatitelja) 
Svrha doznake: Radionica – Dramsko pisanje
Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do 23. lipnja 2022. 

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake: 
1. ispuniti prijavni obrazac (na dnu stranice)
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca 
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca 
2. izvršiti uplatu kotizacije (350,00 kn po sudioniku) 
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu 
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr  najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave 
3. zaprimiti e-račun nakon održane radionice
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije radionice
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja radionice.

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote aktivnih i pasivnih sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na radionici.       

dr. sc. Sanja Nikčević, voditeljica radionice

O VODITELJICI

dr. sc. Sanja Nikčević (1960.), teatrologinja i kazališna kritičarka, redovna profesorica u miru
Diplomirala je francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirala i doktorirala (1998.) s temama o američkoj drami. Radila je kao novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista, viša savjetnica za kazalište u Ministarstvu kulture, a osnovala je i deset godina (1994. – 2003.) vodila Hrvatski centar ITI-UNESCO. Bila je zaposlena na Katedri za književnost engleskog jezika Filozofskog fakulteta u Osijeku (voditelj Odsjeka 2004. – 2006.), a od 2007. prelazi na Umjetničku akademiju u Osijeku (voditelj Odsjeka 2007. – 2009.).
Aktivna je članica brojnih hrvatskih i međunarodnih udruga kritičara i teatrologa (bila je dva puta članica Upravnog odbora svjetskog ITI-ja). Dva puta dobila je Fulbrightovu stipendiju te se znanstveno usavršavala u New Yorku (1995.) i Santa Barbari (2002).
U sklopu Hrvatskog centra ITI pokrenula je i uređivala Biblioteku Mansioni (1994. – 2004.) i bilten Hrvatska drama. Bila je urednica časopisa Kazalište (AGM, Zagreb, 1999. – 2002.), a pri UAOS-u pokrenula je i uređivala Biblioteku Ars Academica (2009. – 2013.).
Kazališne kritike pisala je u Večernjem listu, Vjesniku, Vijencu, Hrvatskom slovu te za internetske portale (bitno.net). Sudjelovala je na brojnim simpozijima u zemlji i svijetu.
Autorica  je šest antologija i dvanaest  autorskih knjiga, te preko tri stotine znanstvenih i stručnih članaka. Nagrađena je za knjige:  Nova europska drama (2006) i Kazališna kritika (2011). Njezine knjige Mit o Krleži  (2016) i Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti (2021.)  izazvale su posebnu pozornost javnosti.  
Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ju je 2000. g. Redom hrvatskog pletera za doprinos razvoju i ugledu države te za dobrobit građana, počasna je građanka američkog grada Waterforda. Za promicanje sinteze vjere, znanosti i umjetnosti umjetničkim i profesionalnim radom dobila je 2015. Priznanje studentskog kapelana Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a za izniman doprinos kršćanskoj kulturi dobila je 2018. nagradu Andrija Buvina na Danima kršćanske kulture u Splitu.

 

Za sve dodatne informacije o radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.
Radujemo se vašim prijavama.

PRIJAVNICA_DRAMSKO PISANJE

VRH