HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

OBJAVLJENA „IZGUBLJENA RIJEKA“ NADE VUKAŠINOVIĆ

Dvanaesto izdanje u Književnoj biblioteci HSK-a knjiga je kratkih priča „Izgubljena rijeka“ nagrađivane autorice Nade Vukašinović, članice Hrvatskog sabora kulture-a. Knjigu je uredio istaknuti hrvatski književnik Miroslav Mićanović, a za izvrsnu recenziju zaslužna je književnica Božica Jelušić. Knjiga je objavljena u 2021. godini uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, u nakladi Hrvatskog sabora kulture.

Knjiga kratkih priča Nade Vukašinović „Izgubljena rijeka“ obilježena je melankolijom pričanja i pustolovnim istraživanjem događaja i sudbina, onih koji po naravi stvari obilježavaju naš život, uspone i padove, zablude i vjerovanja… (…) Pisanje je za Nadu Vukašinović pouzdan način povratka na mjesta odrastanja i djetinjstva, susret s prošlošću, s likovima koji su odredili njezina uvjerenja, ili joj pomogli u suočavanju s nedaćama i radostima svijeta u koji smo prispjeli…

Miroslav Mićanović

Talent Nade Vukašinović prepoznala su prosudbena povjerenstva književnih natječaja HSK-a: dobitnica je Plakete „Mihovil Pavlek Miškina“ za pjesništvo na književnom standardu 2021., pohvalnice za putopisnu priču „Izgubljena rijeka“ 2017. te priznanja za poeziju i prozu 2017. i 2018., a uspjehe je ostavarila i na drugim književnim natječajima.
Nastavno na prijedlog autorice te preporuku Stručnog savjeta za književnost HSK-a, Upravni odbor HSK-a usvojio je odluku o izdavanju knjige kratkih priča “Izgubljena rijeka” u nakladi Hrvatskog sabora kulture. 

Priče sabrane u knjizi “Izgubljena rijeka” pisane su književnim standardom, a tematika priča je uglavnom  evociranje sjećanja iz djetinjstva te odnosi i povezanost sa članovima obitelji. 
Knjiga je tiskana u 60 primjeraka na 148 stranica u mekom uvezu te je dvanaesta knjiga u Književnoj biblioteci Hrvatskog sabora kulture. Financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige podmireno je  sredstvima Ministarstva kulture i medija RH te vlastitim sredstvima autorice.

O AUTORICI

Nada Vukašinović rođena je u 1952. godine u Osijeku, a uz Zagreb ju veže školovanje, obiteljski i profesionalni život.
U početku je prikupljala zavičajne priče i legende, pripovijedala ih učenicima i s kolegama iz škole objavila u knjizi Šetnja Sesvetskim prigorjem. Kasnije je počela zapisivati svoje priče i objavljivati ih u časopisima i na internetskim portalima. Osim kratkih priča piše i putopisnu prozu i poeziju.
Svakodnevno u elektroničkom obliku piše blog poezije i kratkih priča Moje niti. Nagrađena je na anonimnom natječaju Matice hrvatske u Osijeku, za najbolji prozni tekst u 2014. godini, a 2015. objavila je zbirku kratkih priča Slučajno.
Njezine kratke priče su iz prostora fikcije ili memoarske proze. Često su to fragmenti u kojima je zabilježena stvarnost. Vrata za ulaz u priču se otvaraju na obje strane. Likovi fikcije ulaze u život, a stvarni likovi u fikciju, dobiju glas, povezuju se, grade nove odnose i stvaraju fragmentarni odraz svijeta.

VRH