HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Izdana zbirka Kad oluje utihnu autorice Jelene Stanojčić

Nova zbirka iz pera pjesnikinje Jelene Stanojčić ugledala je svjetlo dana u nakladi Hrvatskoga sabora kulture. "Kad oluje utihnu" jedanaesto je izdanje u Književnoj biblioteci Hrvatskoga sabora kulture izdano u travnju 2021. Uredništvo potpisuje Marina Šramek, prof., pogovor je napisala Ivančica Tomorad, prof., dok je za naslovnicu zaslužna Martina Sambol. U očekivanju povoljnijih okolnosti za predstavljanje zbirke, donosimo dijelove iz recenzije i pogovora koji najbolje opisuju poeziju Jelene Stanojčić.

"Jelena Stanojčić u vlastitu životu pronalazi motive za svoju poeziju i propitkuje svoj odnos prema životu i svijetu koji je okružuje. Pjesmom komunicira, i to gotovo uvijek na osobnoj, a ne općoj razini. Stihom voli, mazi se, tuguje, kritizira, raduje se, osjeća... Njena je poezija živa i svježa, nevina i čista, bez dodvoravanja i vaganja, bez želje i namjere da se svidi svakome"

Marina Šramek, prof. (iz recenzije)

"Zrelost, ono vrijeme kad minu najžešće oluje, kad utihnu, ipak je još uvijek vrijeme pritajene čežnje da će još jednom neki bljesak strasti obasjati naš život, da život još skriva iznenađenje koje će nas na trenutak učiniti ponovno mladima i sretnima i zaljubljenima. Od pjesnika ostaje stih onaj jedan koji pamtimo jer smo se u njemu prepoznali ili smo ga prepoznali kao univerzalnu istinu. Mislim da je po tome pjesnik dobar i velik; pretočio je svoju misao u istinit stih, u poruku koju prepoznajemo. Jelena Stanojčić poznaje to umijeće sublimacije životnih istina."

Ivančica Tomorad, prof. (iz pogovora)

 

Na prijedlog i zamolbu Jelene Stanojčić, članice HSK-a, dobitnice priznanja i nagrada za književna ostvarenja te nastavno na preporuku Stručnog savjeta za književnost HSK-a, Upravni odbor HSK-a usvojio je odluku o izdavanju njezine zbirke poezije "Kad oluje utihnu" u nakladi Hrvatskog sabora kulture. Zbirka sadrži 60 pjesama podijeljenih u dvije cjeline. Prva cjelina naslova "Sanjam da letim" pretežito je ljubavne tematike, dok drugu cjelinu naslova "Trn je zaboden u meko tkivo" čine pjesme različite tematike u kojima se otkrivaju autoričine preokupacije i razmišljanja, dileme i problemi, radosti i boli. Zbirka je tiskana u 150 primjeraka na 87 stranica te je jedanaesta knjiga u Književnoj biblioteci Hrvatskog sabora kulture. Financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige podmireno je vlastitim sredstvima autorice, a s veseljem i ponosom knjigu ćemo predstaviti javnosti kada to dozvoli epidemiološka situacija.

Jelena Stanojčić ovu je zbirku darovala sebi u prigodi okruglog rođendana, ali i svima koji će ih čitati uz poruku:

"Voljela bih da vam izmame osmijeh, da vas zagrle, da se i vi prepoznate u njima... Svakodnevno spoznajem da je svaki sat, svaki tren u kojem dišemo radost, u kojem slavimo život, u kojem smo ovdje - bitan, jer smo ovdje ograničeni vremenom i nećemo biti vječno... Stoga mislim da su rođendanski jubileji vrijedni i proslave i progovaranja o njima."


ROĐENDANSKA
 
Kad samu sebe zagrlim
Čujem pjev ptica
U cvrkutu poput ode radosti
U grudima rasplinutu, 
U rukama koje rastu,
U očima koje još uvijek sanjaju.

Kad samu sebe zagrlim
Grlim sve ono što jesam i što nisam
Sve ono što sam htjela i što se nisam usudila
Sve ono što sam sada i ovdje 
Sve  ono što sam bila i sve ono što ću biti. 
 
Kad sebe zagrlim opraštam si sve sebe bivše
I grlim svoje godine s mirom
Radujući se mirisnim trenutcima pred sobom
A unaprijed grlim i one neželjene trenutke
Koji dolaze kao dar i spoznaja da je i bol poslana  
Samo zato da se mogu još jače zagrliti  
U radosti. 
 
Jelena Stanojčić, 28. 11. 2020.

O AUTORICI

VRH