HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

PROMOCIJA KNJIGE MRMOR VALOVA Nine Kovačić

Deveto izdanje u Književnoj biblioteci HSK-a je haiku zbirka MRMOR VALOVA / THE MURUMUR OF WAVES nagrađivane autorice, članice HSK-a Nine Kovačić. Svoje mjesto u ovoj su zbirci našli autoričini radovi napisani u kratkim formama japanske tradicijske književnosti (haiku, senryu, haiga). Jedva dočekana promocija zbirke održana je 15. lipnja 2021. u predivnom ambijentu Art Parka na Ribnjaku s početkom u 18 sati. U nastavku pogledajte kako je bilo na promociji te pročitajte odlične recenzije i osvrte na ovu vrijednu haiku zbirku.

Na primjeru zbirke MRMOR VALOVA autorice Nine Kovačić, bez mnogo priprema i predznanja, vidjet ćemo koliko vrijedi zavičajni vidokrug, koliko ambijentalne crtice, gdje se njen duh usamljuje, a gdje „utapa“ u vrveži, hvatajući spasonosni detalj, da podigne umorna krila mašte. (...) Psihološki raspon doista je velik: samoća, osluškivanje, oprez, napetost, pa opuštanje, blaženstvo, pretapanje u osmijeh, uron u melasu uspomena, podignuće u transcendentno, olakšanje i ataraksija. Nije slučajno da je autorica često nagrađivana za invenciju i nova pjesnička rješenja: uveliko je izašla iz klišeja, dajući svom autorskom glasu osebujan timbre, mekoću i smirujući obuhvat.

iz predgovora književnice Božice Jelušić

Na prijedlog i zamolbu Nine Kovačić, članice HSK-a, dobitnice Priznanja i Pohvale HSK-a za književna ostvarenja te brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada i priznanja, te nastavno na preporuku Stručnog savjeta za književnost HSK-a, Upravni odbor HSK-a usvojio je odluku o izdavanju njezine zbirke haikua „Mrmor valova“ u nakladi Hrvatskog sabora kulture. Zbirka sadrži radove napisane u kratkim formama japanske tradicijske književnosti (haiku, senryu, haiga). Svi radovi objavljeni u zbirci prevedeni su na engleski jezik, a neki i na druge inozemne jezike (njemački, španjolski, slovenski, rumunjski, japanski, bugarski i portugalski). Predgovor za knjigu napisala je književnica Božica Jelušić, urednik je književnik Mirko Kovačević, dok su naslovnica i ilustracije djelo akademskog slikara Branimira Dorotića. Zbirka je tiskana u 350 primjeraka na 167 stranica u tvrdom uvezu te je deveta knjiga u Književnoj biblioteci Hrvatskog sabora kulture. Financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige podmireno je vlastitim sredstvima autorice. 

PROMOCIJA KNJIGE

S ponosom i veseljem knjigu smo predstavili 15. lipnja 2021. u Art Parku na zagrebačkom Ribnjaku s početkom u 18 sati.

Knjigu je predstavila književnica Božica Jelušić, a za haiku interpretacije bile su zadužene autorica Nina Kovačić te Iva i Maja Kovačić. Program je vodila Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, a za prigodni glazbeni program zaslužne su mlade talentirane studentice 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu: Ana Topić, Eva Nemčić i Matilda Milković. 

Ambijent zagrebačkog Art Parka na Ribnjaku doprinio je doživljaju izvrsnih haiku interpretacija. Autorici Nini Kovačić čestitali su brojni uzvanici, kao i književnica Božica Jelušić koja je govorila o dosezima i stvaralaštvu Nine Kovačić te Martina Brumen ispred nakladnika - Hrvatskog sabora kulture. Sjetili smo se i nedavno preminulog Mirka Kovačevića, urednika zbirke, koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag te dao vjetar u leđa brojnim književnicima među kojima je zasigurno i Nina Kovačić čiji je talent prepoznao već u njezinim haiku početcima.

U nastavku pročitajte neke od osvrta na "Mrmor valova".

Promocija Mrmora valova u Art Parku

Iz zbirke:

večer na molu
kroz ribarske priče
mrmore valovi

twilight on the quay
waves are murmuring through
fisherman's tales

Zašto treba pročitati novu haiku zbirku Nine Kovačić "Mrmor valova" / "The Murmur of Waves". 
Za početak, zbirku sačinjava kolekcija redom nagrađenih ili objavljenih radova. To, naravno, znači da je prošao kroz selekciju svjetskih i domaćih znalaca koji su prepoznali Nininu profinjenost, usredotočenost i posvećenost prema pisanju i proučavanju haiku poezije. U to je sve utkan taj neki neizreciv, univerzalni trenutak, koji Nina vješto i uspješno oslikava i potom filtrira u majstorski haiku (ili senrju) da bi čitatelju prenijela ono što je čitatelj već znao, ali nije umio iskazati. 

Sanela Pliško

Zbirka „Mrmor valova“ (The Murmur of Waves) autorice Nine Kovačić predstavljena je u rubrici „Osvrti na knjige“ uglednog engleskog internetskog časopisa World Haiku Review, br. zima 2021./2022.

Urednica rubrike Rohini Gupta izabrala je za čitatelje šesnaest njoj najdojmljivijih haikua, a u osvrtu na knjigu napisala je:

Plodna autorica iz Hrvatske izdala je još jednu knjigu haikua koje krasi originalnost i humana toplina, a izbor su iz njezinih radova objavljenih u 2016., 2017. i 2018. godini. Najbolji osvrt na knjigu je predstaviti neke od odličnih radova koji su pobudili moju pažnju (više-manje redoslijedom prema kojem su mi se svidjeli). Knjiga je dobar prilog haiku-kutku svačije police za knjige. https://worldhaikureview.wordpress.com/

Vanesa Begić - GLAS ISTRE, 20. travnja 2021.

O PJESNIKINJI

Nina Kovačić (rođ. Ružička) rodila se u Puli 1962. godine. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu te diplomirlala fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Živi i radi u Zagrebu. Članica je Hrvatskog sabora kulture, United haiku and Tanka Society i uredništva časopisa IRIS. Višestruka je veteranska prvakinja Republike Hrvatske i Balkana u badmintonu. Radove u kratkim formama japanske tradiscijske poezije i proze (haiku, senrjum tanka, hajga, haibun) kontinuirano objavljuje u tiskanim i internetskim časopisima i zbornicima te su joj nagrađivani i pohvaljivani na brojnim domaćim i inozemnim natječajima. Zastupljena je u Antologiji hrvatskoga haiku-pjesništva "Nepokošeno nebo 2", međunarodnoj antologiji kratkih radova žena umjetnica "Wild Voices I" i "Wild Voices II", antologiji haikua "Peonies", antologiji haikua, senrjua i tanka "The Signature Haiku Antology" i antologiji suvremenih haikua, tanki i rengaya “Last Train Home”. Prema rangiranju koje je osmislio Krzystof Kokot, počasni član Poljskog haiku-udrženja, 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. godine uvrštena je u „100 najkreativnijih europskih autora haikua“. 
Njezina lirika pisana slobodnim i rimovanim stihom selekcionirana je za recitale i zbornike: Susret hrvatskih zavičajnih književnika (Zagreb), Susret riječi (Bedekovčina), Senje i meteori (Varaždin), Recital ljubavne poezije "Željka Boc" (Marija Bistrica), Garavi sokak (Inđija, Srbija), Sijelu pučkih pisaca (Županja), Nourish Poetry (San Ramon, California, USA).
U izdanju Hrvatskog sabora kulture objavila je 2016. godine knjigu haikua "Proljetni čaj" (A Spring Tea).

Autorica Nina Kovačić

VRH