HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Održana likovna online radionica: ČAROLIJA PEJSAŽA

Hrvatski sabor kulture organizirao je još jednu likovnu online radionicu. Ovoga puta tema je bila "Čarolija pejzaža" u tehnici ulje na platnu, a voditeljica Olena Sokolovska, akademska slikarica sa sudionicima je podijelila trikove i savjete za usavršavanje slikarskih umijeća. Slikali smo po predlošku predivnih Plitvičkih jezera, a u nastavku pogledajte online izložbu nastalih radova.

Online radionica „Čarolija pejsaža“ uključila je teorijski i praktični dio kroz koje su sudionike (23. i 26. travnja 2021.) vodile akademska slikarica Olena Sokolovska i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, uz samostalan rad polaznika na vlastitom umjetničkom djelu (24. i 25. travnja 2021.)

Olena Sokolovska i Martina Brumen

PROGRAM ONLINE RADIONICE „ČAROLIJA PEJSAŽA“

- Sudionici su radionicu pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica je obuhvatila: predavanje voditeljice, video snimke i online prezentaciju rada i vježbi slikanja u tehnici ulje na platnu, samostalan rad svakog polaznika – vježbe i slikanje po predlošku, kritički osvrt voditeljice na nastale radove uz savjete za usavršavanje slikarskih umijeća te konzultacije – pitanja i odgovore. Rezultat radionice je online izložba likovnih radova koju možete pogledati u nastavku.

1. DAN ONLINE RADIONICE : petak: 23. 4. 2021.: 18:00 – 20:30 h
-> O PEJSAŽU KAO JEDNOM OD NAJPOPULARNIJIH MOTIVA U SLIKARSTVU
-> O VRSTAMA PEJSAŽA
-> PRAVILO RASPOREĐIVANJA BOJA NA PALETI; MIJEŠANJE BOJA
-> TEHNIČKI SAVJETI 
(postepeni prijelazi boje u boju kistom, postizanje oštrine stijena uz pomoć slikarske lopatice
-> UMJETNIČKI RAD: SLIKANJE TEHNIKOM ULJE NA PLATNU: „ČAROLIJA PEJSAŽA“ po motivu krajolika Plitvičkih jezera 
   1. SLIKANJE PODLOGE
   2. SLIKANJE REALNE VIDLJIVE SILUETE KRAJOLIKA
   3. EFEKTI STIJENA, NEBA I VODE
Kroz prezentaciju NASTAJANJA RADA PREMA PREDLOŠKU MOTIVA KRAJOLIKA sudionici su upoznali rad uljanim bojama, pravila rada s kontrastima u boji i tonu za postizanje svjetlosnih efekata, perspektive i dubine u slici.
-> PITANJA I ODGOVORI

• Na kraju prvoga dana online radionice polaznici su dobili zadatak stvoriti vlastito likovno djelo u tehnici ulje na platnu, prema unaprijed zadanom predlošku - fotografiji Plitvičkih jezera u proljeće.

24. – 25. 4. 2021.: SAMOSTALAN RAD – SLIKANJE PO PREDLOŠKU

Nakon održanog prvog dana radionice, vikend (24. i 25. 4.) bio je posvećen samostalnom i individualnom radu polaznika. Na temelju znanja usvojenih tijekom prvoga dana, polaznici su radili na vlastitom likovnom djelu prema zadanom predlošku.
Po završetku rada, svaki polaznik svoj je rad fotografirao te fotografiju rada e-mailom dostavio voditeljici radionice. Voditeljica je marljivo analizirala pristigle radove, a osvrt na radove i savjete za usavršavanje tehnike prezentirala je u ponedjeljak, 26. 4. 2021., putem online radionice:

2. DAN ONLINE RADIONICE: ponedjeljak: 26. 4. 2021.: 18:00 – 20:30 h
-> PREZENTACIJA I ANALIZA DOSTAVLJENIH RADOVA – kritički osvrti i savjeti
-> PREZENTACIJA DODATNIH VJEŽBI U CILJU USAVRŠAVANJA RADA NA SLICI, PITANJA I ODGOVORI

ONLINE IZLOŽBA RADOVA SUDIONIKA

Olena Sokolovska, akademska slikarica

O VODITELJICI: Olena Sokolovska – akademska slikarica

Olena Sokolovska rođena je 1969. godine u Ivano-Frankivsku u Ukrajini. Studij slikarstva završila je na Akademiji likovne i primijenjene umjetnosti u Lavovu, Ukrajina.  Također, obrazovanje u području slikarstva i crteža usavršila je kod profesora Mykole Drahana te završila specijalistički smjer likovne pedagogije na Sveučilištu „Stefanika“ u Ivano-Frankivsku. U Ukrajini je na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti predavala slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež te bila mentorica nekolicini mladih umjetnika. Od 2005. godine živi u Zagrebu gdje ima svoj atelje. Vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Članica je HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika).

Zajednička online fotografija

VRH