HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

REZULTATI KNJIŽEVNOG NATJEČAJA 2021.

Na ovogodišnjem književnom natječaju sudjelovalo je ukupno 120 autora sa čak 459 književnih djela (395 pjesama, 48 proznih radova i 16 dramskih djela) na štokavskom, kajkavskom i čakavskom narječju. U nastavku pronađite rezultate natječaja i otkrijte koji su autori svojim poetskim, proznim i dramskim radovima izborili sudjelovanje na 40. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika koji će 19. lipnja 2021. biti održan u online izdanju.

Susret hrvatskih zavičajnih književnika književna je manifestacija koja jednom godišnje okuplja zavičajne književne stvaratelje i prezentira njihova najbolja književna ostvarenja.
Cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih  književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavskog, čakavskog i štokavskog), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela, obogaćivanje hrvatske pisane baštine i razvoj publike.

Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: dr. sc. Dubravka Crnojević Carić, doc. art., akademska glumica, redateljica i teatrologinja te književnici Ivan Babić i Miroslav Mićanović. Pročitavši sve pristigle radove, Povjerenstvo je odabralo dobitnike plaketa, kao i autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te autore koji su odabrani za sudjelovanje na Susretu (dobitnike priznanja). 
U nastavku donosimo rezultate književnog natječaja 2021. - imena svih autora i naslove djela odabranih za Susret, a objava koji su od navedenih autora ovogodišnji laureati – dobitnici plaketa za književno stvaralaštvo HSK-a te dobitnici pohvala i priznanja, bit će upriličena u programu Susreta.

REZULTATI NATJEČAJA ZA 40. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA 
= ODABRANI SUDIONICI SUSRETA na dan 19. 5. 2021.

Napomena: Iz odabira za Susret naknadno su, sukladno Članku 3., stavku 8. Pravila Susreta, izuzeti autori čiji je rad/radovi prethodno javno objavljen/i na mrežnim stranicama te time njihove prijave nisu u skladu s Pravilima Susreta: Radovi koji se šalju na Natječaj ne smiju biti prethodno javno objavljeni (tiskana i digitalna izdanja i mrežne objave), a dramski tekstovi ni objavljeni ni uprizoreni (do objave rezultata Natječaja).

POEZIJA
Natalija Bajer, Lukač: Oda digitalnem kompetencijam
Željko Bajza, Zagreb: Abecevica   
Vlatka Bošnjak, Samobor: Vatra i zrak
Stipe Bulić, Split: I ko ovo platit more 
Maja Cvek, Zagreb: Tvrdokorna, Dirigent
Zdenka Čavić, Koprivnica: Beskončno te imam rad
Davorka Črnčec, Nedelišće: Nevina
Jelica Fiorido, Pula: Ja ćun te sejno cekat, Črno-bilo
Aleksandar Horvat, Ludbreg: Čovek znutra: Kuraža; Ljubav; Sreča; Strah; Žalost
Roberta Ivančić, Pazin: Jeno selo bez judi, Kad san šla svinju prodat
Vesna Janković, Čakovec: Jesenji preludij, Suncokreti
Emilija Kalajdžić, Podstrana: Mladić u kolicima
Živka Kancijanić, Vodnjan: Kako jedan
Aleksandar Kibel, Tenja: Raskidaj svojim prstima živu pticu, Čudovište se nalazi u meni
Josip Klarić, Gračišće: Kat će to mene tukat?
Sandra Kopić, Podgajci Podravski: Reč šokačka
Nevia Kožljan, Barban: Poli pokojnega
Zorica Krajinović, Slavonski Brod: Jesi li sretniji?
Štefanija Ludvig, Dubravica: Kotač vremena
Vesna Markulin Dye, Zagreb: Kad vrate se lastavice
Žarko Matušan, Zagreb: Peškafondo i brankarela
Vesna Milan, Rovinj: Čovik se je spensa
Neda Milenkovski, Labin: Teško je
Natalija Mitrić, Zagreb: Mećava
Eduard Pavlović, Opatija: Jašo
Branko Rakijašić, Pitomača: Dežđilo je
Ljubica Ribić, Varaždin: Bore smijalice
Mehmed Sadović, Zagreb: Jedrilica ideja zaplovi
Jelena Stanojčić, Zagreb: Kao da negdje kasnim                                           
Sanja Vidović Peteš, Osijek: Harite, Čempres
Nela Vrkljan, Zagreb: Jugo, Maslina ka i mat
Ankica Vučetić Ćepulo, Vir: A poj se siti od preše
Nada Vukašinović, Sveti Ivan Zelina: Otac, Razbijeno proljeće, Nova nada

PROZA
Natalija Bajer, Lukač: Buđenje
Jasna Balaško, Oroslavje: Zatvor i druge kazne
Krunoslav Božić, Ivanić Grad: Pismo ljubavno
Ljiljana Brković-Zorčić, Sisak: Stranka
Zdenka Čavić, Koprivnica: Došla je bez kucanja
Ivanka Ćulap, Krilo Jesenice: Đavo nije uvijek crn
Dajana Dragičević, Supetar (otok Brač): Ča me čini sritnon
Branka Grakalić, Medulin: San ili java i kineska juha
Sandra Halt-Ćuže, Požega: Otvoreno-zatvoreno
Ana Jakopanec, Koprivnica: Zaljubljeni hazarder
Nina Kovačić, Zagreb: Memorijska proteza
Vesna Ljubić Sammartino, Zagreb: Dvije zagrebačke priče
Ivo Mijatović - Ico, Gradište: Lovac u sjeni šume
Ivan Novak, Štrigova: Z črne zemle ljubav rose
Željko Pištelek, Vukovar: Sarina priča
Jelena Stanojčić, Zagreb: Telefon
Ankica Vučetić Ćepulo, Vir: Sjever je bio jug a jug je bio sjever

DRAMA
Ana Ceković, Sisak: Božji volek
Sineva Jurković, Šibenik: Kako stari kažu
Ivan Marović, Solin: Radio emisija
Tibor Martan, Novi Marof: Žabica
Franjo Oreški, Pribislavec: A što bo dobiv grunta
Maja Radman, Split: (Ne)kultura na škoju
Hermina Trošelj, Rijeka: Dok nas smrt ne rastavi

Virtualno 40. izdanje Susreta hrvatskih zavičajnih književnika bit će održano putem ZOOM platforme u subotu, 19. lipnja 2021. s početkom u 17:00 h te pozivamo sve odabrane autore, kao i sve ljubitelje pisane riječi da nam se pridruže u virtualnom svijetu stihova, kratkih priča i dramskih situacija proizašlih iz pera hrvatskih zavičajnih književnika.

PROGRAM ONLINE SUSRETA obuhvatit će:
• audio i video uključivanje članova Povjerenstva s osvrtima na natječaj i rezultate
• proglašenje dobitnika plaketa, pohvalnica i priznanja
• audio i video uključivanje odabranih autora (dobitnika plaketa, pohvalnica i priznanja - autora odabranih za sudjelovanje na Susretu) koji su u mogućnosti i žele se predstaviti uživo interpretacijom odabranog rada
• Na Susretu će nam se pridružiti i gost iznenađenja – poznati hrvatski akademski glumac/ica koji će interpretirati odabrane radove autora koji žele vlastite stihove, priče ili ulomke iz drama čuti u izvođenju glumca-interpretatora ili se nisu u mogućnosti uživo uključiti u program (za audio-video uključivanje potrebno je imati kameru i mikrofon na vašem PC-u ili laptopu).
*Način sudjelovanja molimo označite prilikom prijave na niže navedenoj poveznici.

Online program Susreta bit će uživo prenošen i na Facebooku HSK-a kako bi sva zainteresirana publika imala mogućnost praćenja programa uživo.

Molimo odabrane autore i sve koji žele uživo pratiti program Susreta putem ZOOM platforme da svoje sudjelovanje na Susretu prijave putem obrasca na poveznici: https://bit.ly/2S34PNI najkasnije do 7. lipnja 2021. 

Tehničke upute za jednostavno i uspješno pridruživanje i praćenje Susreta putem ZOOM platforme bit će dostavljene svima koji prijave svoje sudjelovanje putem navedene poveznice za prijavu, a za sva dodatna pitanja i nedoumice vezana uz način sudjelovanja i online realizaciju Susreta možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu na broj 01/4556 879; 095/4556 879 ili e-mailom na kazaliste@hrsk.hr.

AUTORI NAGRAĐENIH, POHVALJENIH i ODABRANIH POETSKIH RADOVA (dobitnici plaketa, pohvala i priznanja HSK-a) u programu Susreta bit će predstavljeni interpretacijom odabrane pjesme - navedene uz imena autora (vlastita interpretacija ili interpretacija u izvođenju glumca – prema vašem odabiru prilikom prijave). *Autori kojima su odabrana dva ili više poetska rada, sami mogu odabrati pjesmu koja će biti interpretirana u programu Susreta.

NAGRAĐENI, POHVALJENI i ODABRANI AUTORI PROZNIH I DRAMSKIH TEKSTOVA publici će predstaviti ulomke nagrađenih i pohvaljenih radova (vlastita interpretacija ili interpretacija u izvođenju glumca – prema vašem odabiru prilikom prijave)

Iz tog razloga, molimo sve odabrane autore da svoje prozne i dramske tekstove skrate ili odaberu jedan ulomak/scenu kojim će se predstaviti u maksimalnom trajanju DO 2 MINUTE ZA PROZNE TEKSTOVE i u maksimalnom trajanju DO 3,5 MINUTE ZA DRAME.
*Organizator zadržava pravo tijekom programa prekinuti interpretaciju ukoliko ista premašuje dozvoljenu minutažu.

*** Autori odabranih dramskih tekstova mogu (ukoliko to žele i imaju mogućnosti) unaprijed s odabranim kolegama/glumcima snimiti uprizorenje ulomka/scene iz drame odabrane za Susret te snimku (u maksimalnom trajanju do 3,5 minute) poslati putem poveznice na e-mail kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 14. lipnja 2021., a snimku ćemo (ukoliko kvalitetom videa i zvuka zadovoljava) prikazati uživo u programu Susreta i na taj način predstaviti Vaše odabrane dramske tekstove.

*Molimo odabrane autore da odabrane radove i suglasnost za objavljivanje dostave putem e-maila na: kazaliste@hrsk.hr. Suglasnost možete preuzeti na dnu stranice (SUGLASNOST za OBJAVLJIVANJE).

Svi odabrani autori (dobitnici priznanja, pohvalnica i plaketa HSK-a) trebaju, u roku od 8 dana od objave rezultata, dostaviti izabrane radove u elektronskom obliku na e-mail: kazaliste@hrsk.hr, te suglasnost kojom na Hrvatski sabor kulture prenose pravo korištenja svojih radova u svrhu tiskanja programskih materijala Susreta i Zbornika književnih radova hrvatskih zavičajnih stvaralaca (u slučaju tiskanja i/ili objavljivanja na web stranici HSK-a) te uvrštavanja u Biblioteku HSK-a, za što neće potraživati nikakva prava po materijalnoj osnovi. Sva ostala prava zadržavaju autori prema Zakonu o autorskim pravima. 

Čestitamo odabranim autorima te svim prijavljenim autorima zahvaljujemo na prijavama i sudjelovanju.

Kako je bilo na prošlogodišnjem prvom ONLINE - 39. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika pogledajte ovdje:

 

Pravila 40. Susreta hrvatskih zavičajnih književnika_2021.

Rezultati književnog natječaja 2021.

Upute za pisanje dramskih tekstova

Primjer pisanja dramskih tekstova

SUGLASNOST za objavljivanje

VRH