HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Novosti

Održan Seminar za dirigente i članove puhačkih orkestara

Seminar za voditelje i članove puhačkih orkestara održan je 26. i 27. ožujka 2022. u Daruvarskom Brestovcu pod vodstvom slovenske dirigentice Andreje Šolar, u suradnji s Puhačkim orkestrom Daruvarskog Brestovca i Končanice.

 

Seminar za voditelje i članove puhačkih orkestara održan je 26. i 27. ožujka 2022. u Daruvarskom Brestovcu pod vodstvom slovenske dirigentice Andreje Šolar, u suradnji s Puhačkim orkestrom Daruvarskog Brestovca i Končanice.

Seminar je realiziran uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Dvodnevni edukativni program odvijao se u prostoru Udruge Češka beseda u Daruvarskom Brestovcu, a slovenske dirigentice Andreje Šolar. Na Seminaru je sudjelovalo 10 aktivnih polaznika iz Vinkovaca, Zaprešića, Primoštena, Virovitice, Daruvara i Velikih Zdenaca te 35 članova Puhačkog orkestra Daruvarskog Brestovca i Končanice.

Voditeljica Andreja Šolar oblikovala je PROGRAM SEMINARA koji se temeljio na izučavanju metodike rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja orkestrom. Osim toga, poseban dio seminara bio je posvećen radu s glazbenicima i orkestrom kroz rad na zadanim skladbama. Polaznici seminara sudjelovali su kao aktivni sudionici u programu seminara, dok je voditeljica seminara predstavila osnovne dirigentske vježbe te ilustrirala proces vođenja probe te individualne pripreme dirigenta za rad s orkestrom.

Zadane skladbe koje su se obrađivale na seminaru su:

  1. Kabiljo: Neka cijeli ovaj svijet
  2. Rodgers/arr. J. Vinson: The sound of music
  3. van der Roost: Rikudim

 

TIJEK SEMINARA

Seminar je održan u tri termina, u subotu 26. 3. 2022.. od 11-14 sati i 16-19 sati, te u nedjelju 27. 3. 2022. od 9-14 h. Nakon uvodnog predstavljanja voditeljice i upoznavanja s polaznicima, Andreja Šolar predstavila je osnovnu literaturu i udžbenike za dirigente puhačkih orkestara, te se posvetila osnovama dirigiranja i individualnoj pripremi voditelja za rad s orkestrom, s posebnim naglaskom na vježbama za postavljanje i držanje ruku i tijela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjene mjera, dinamiku, potpodjelu, poliritmiju, koronu, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze i promjene tempa. Voditeljica je posebnu pažnju posvetila metodici rada s orkestrom. Nakon individualnog rada s polaznicima, uslijedio je rad s demonstracijskim orkestrom na odabranim partiturama prilikom kojeg su se polaznici izmjenjivali u ulozi  voditelja, te su uz izučavanje osnova dirigentske tehnike, radili na izrađivanju pojedinačnih dionica i sklapanju novih skladbi u cjelinu. Po održanom seminaru svim sudionicima su podijeljene potvrde o pohađanju i uspješnom završavanju seminara.

 

OSTVARENI CILJEVI

Seminar za dirigente puhačkih orkestara Hrvatskog sabora kulture jedan je od rijetko dostupnih programa obrazovanja i dodatnog usavršavanja voditelja amaterskih orkestara. Na njima polaznici imaju priliku dobiti osnovno ili prošireno znanje o dirigentskoj tehnici, metodici rada s amaterskim glazbenicima, novoj literaturi te pomoć pri izboru repertoara. Individualan rad profesionalnog dirigenta s voditeljima početnicima iznimno je važno za unaprjeđenje stupnja manualne /dirigentske tehnike polaznika, njihove metodike rada s orkestrom i glazbenog znanja, a time i unaprjeđenje kvalitete rada orkestara iz kojih dolaze. Dodatna vrijednost seminara mogućnost je upoznavanja polaznika s novim repertoarom glazbenih djela te specifičnostima njihove interpretacije, kao i načina ovladavanja istima, susret i izmjena iskustva s drugim dirigentima, te produbljivanje znanja o vlastitim potencijalima i vještinama. Održavanje ovog Seminara polaznici su ocijenili iznimno poticajnim i važnim, osobito nakon izazovnog perioda u kojem je puhačkim orkestrima bio onemogućen rad zbog epidemije. 

 

 

BIOGRAFIJA VODITELJICE:

Slovenska dirigentica i pedagoginja Andreja Šolar diplomirala je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani kod međunarodno poznatog dirigenta profesora Marka Letonje i glazbenu pedagogiju. Uspješno je završila studij dirigiranja na Konzervatoriju Brabants u Tilburgu u Nizozemskoj kod profesora Jana Cobra uz koncert Orkestra Slovenske vojske, gdje je bila zaposlena od 2001. do 2019. godine. Posljednjih osam godina radi kao umjetnička voditeljica. Nastavila je studij kod maestra G. Pehlivaniana, a 2008. godine uspješno je završila Senior Musician Course na School of Music u SAD-u. Svoje znanje usavršava kod maestra Jorme Panule i maestra Dejana Savića (operno dirigiranje).

Kao dirigentica surađuje sa simfonijskim i puhačkim orkestrima, a odnedavno se posvetila operi i obrazovanju dirigenata u Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj i Nizozemskoj.

Redovito sudjeluje kao članica žirija u međunarodnim komisijama natjecanja puhačkih orkestara u Austriji, Latviji, Italiji i Hrvatskoj.

Zajednička fotografija sudionika s voditeljicom

VRH