HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

Seminar za dirigente s Mirom Saje, Rovinj, 2017.

Seminar za dirigente puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održan je 6. - 7. svibnja 2017. godine u Rovinju, pod vodstvom slovenskog dirigenta i profesora g. Mira Saje. Iako je održavanje Seminara bilo planirano u Kastvu u suradnji s Glazbenim društvom Spinčići, obzirom da je u međuvremenu došlo do promjene vodstva i otežanog rada orkestra, seminar se nije mogao realizirati u Kastvu, te je preseljen u grad Rovinj. Seminar je ostvaren u suradnji s Limenom glazbom Rovinj i dirigentom Giuseppeom Bartolijem u prostorijama Limene glazbe Rovinj. Program se održao uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i suorganizaciju Maistre d.d.

PROGRAM SEMINARA temeljio se na izučavanju metodike rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja. Polaznici seminara sudjelovali su kao aktivni i pasivni sudionici. 
Voditelj Miro Saje na seminaru je ilustrirao proces vođenja probe i postavljanja novih skladbi koje demonstracijski orkestar do tada nije imao na repertoaru. Sami polaznici, osim kao dirigenti, na seminaru su sudjelovali i kao glazbenici unutar orkestra. Na seminaru su se obrađivale sljedeće skladbe: 
•    A. Reed: A Little Concert Suite, 1. stavak
•    R. W. Smith: Encanto
•    R. Saucedo (arr.): The Lord of the Dance

TIJEK SEMINARA
Seminar je održan u tri termina, u subotu 6. 5. 2017., od 11-14 sati i 16-19 sati, te u nedjelju 7.5.2017. od 10-13h. Nakon uvodnog predstavljanja voditelja i upoznavanja s polaznicima, voditelj se posvetio osnovama dirigiranja i individualnoj pripremi voditelja za rad s orkestrom, s posebnim naglaskom na vježbama za postavljanje i držanje ruku i tijela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjene mjera, dinamiku, potpodjelu, poliritmiju, koronu, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze i promjene tempa. 
Osim toga, voditelj je posebnu pažnju posvetio metodici rada s orkestrom te upoznavanjem s osnovnom literaturom za puhačke orkestre, kao i kriterijima odabira odgovarajućeg programa za orkestar. 
Nakon individualnog rada s polaznicima, uslijedio je rad s demonstracijskim orkestrom na novim partiturama prilikom kojeg su se polaznici izmjenjivali u ulozi voditelja, te su uz izučavanje osnova dirigentske tehnike, radili na izrađivanju pojedinačnih dionica i sklapanju novih skladbi u cjelinu.  „Limena glazba Rovinj“ vrlo je spremno i susretljivo surađivala s voditeljem i polaznicima u izvođenju seminara, aktivno i lijepo muzicirajući, što je dalo posebnu vrijednost seminaru. Voditelj Seminara, dodatnim je radom na zadanim djelima pomogao Orkestru u iznalaženju boljeg tona kao i tehnike zajedničkog izvođenja, što će im zasigurno pomoći u daljnjem radu. Seminar je prošao u vrlo kvalitetnom i ugodnom radnom ozračju, kojeg su polaznici vrlo visoko ocijenili.

OSTVARENI CILJEVI
Seminar za dirigente puhačkih orkestara Hrvatskog sabora kulture jedan su od rijetko dostupnih programa obrazovanja i dodatnog usavršavanja voditelja/dirigenata amaterskih orkestara. Na njima polaznici imaju priliku dobiti osnovno ili prošireno znanje o dirigentskoj tehnici, metodici rada s amaterskim glazbenicima, novoj literaturi te pomoć pri izboru repertoara.
Individualan rad profesionalnog dirigenta s voditeljima početnicima, od ključne je važnosti za unaprjeđenje stupnja manualne/dirigentske tehnike polaznika, njihove metodike rada s orkestrom i glazbenog znanja, a time i unaprjeđenje kvalitete rada orkestara iz kojih dolaze, čemu svjedoče i polaznici koji svake godine dolaze sve pripremljeniji i vještiji na seminare, s većim zahtjevima za voditelje, što u konačnici rezultira boljim izvedbama njihovih orkestara na Smotrama i Susretima puhačkih orkestara iz godine u godinu. Dodatna vrijednost seminara mogućnost je upoznavanja polaznika s novim repertoarom glazbenih djela te specifičnostima njihove interpretacije, kao i načina ovladavanja istima, susret i izmjena iskustva s drugim dirigentima, te produbljivanje znanja o vlastitim potencijalima i vještinama. 
Na seminaru je aktivno sudjelovalo 8 sudionika iz Gospića, Zagreba, Lovrana, Zadra i Rovinja. Za predstavnike puhačkih orkestara članica Hrvatskog sabora kulture sudjelovanje na seminaru bilo je besplatno. Po održanom seminaru svim sudionicima su podijeljene potvrde o pohađanju i uspješnom završavanju seminara.

VRH