HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

50. SUSRET HRVATSKIH PJEVAČKIH ZBOROVA

50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova održan je dana 7. i 8. listopada 2017. u Gradu Rovinju u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. Ovaj ugledan zborski festival nacionalna je manifestacija koju od 1968. godine organizira Hrvatski sabor kulture sa ciljem predstavljanja najvrjednijih ostvarenja amaterskog zborskog pjevanja u Republici Hrvatskoj. 

50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova ostvaren je u suorganizaciji Hrvatskog sabora kulture, Maistre d.d., Komornog zbora Rubino i Hrvatskog društva skladatelja, dok su supokrovitelji Istarska županija, Grad Rovinj i Turistička zajednica Grada Rovinja. 

Na 50. obljetničkom Susretu tijekom vikenda 7. i 8. listopada 2018. nastupilo je 13 zborova s više od 600 pjevača iz Petrinje, Zaprešića, Križevaca, Nedelišća, Virovitice, Garešnice, Rijeke, Ivanca, Tuhlja, Karlovca, Čakovca, Osijeka i Zagreba uz goste iz Rovinja, Zbor KUD-a „Marco Garbin“ Zajednice Talijana „Pino Budicin“. Zborovi sudionici svoj su nastup na jubilarnom 50. Susretu morali osigurati pobjedom na županijskim smotrama i samostalnim preslušavanjima koja su održana tijekom godine. 

Rovinjska je publika tijekom prvog dana Susreta, u subotu, 7. listopada,  imala priliku čuti zborove u NATJECATELJSKOM DIJELU u koncertnoj dvorani Adris, dok je nedjelja, 8. listopada bila posvećena REVIJALNOM PROGRAMU. U toj su prigodi zborovi po prvi puta pjesmom okupirali ulice grada domaćina pod geslom „Zborovi pjevaju Rovinju – ad libitum“  pjevajući na najatraktivnijim lokacijama Rovinja, prvo pojedinačnim nastupima, a potom i zajedničkim pjevanjem svih 600 pjevača na rovinjskom glavnom trgu pod ravnanjem dirigenta Roberta Homena. Zborska revija nastavila se u dvorani bivše Tvornice duhana Rovinj koja je kulminirala dodjelom nagrada stručnog povjerenstva Susreta.

Susret hrvatskih pjevačkih zborova zamišljen je kao natjecanje i susret ljubitelja zborskog pjevanja koju Hrvatski sabor kulture održava s ciljem okupljanja i poticanja amatera i njihovog sustavnog razvoja. Na Susretu nastupaju zborovi koji su svoj nastup morali izboriti pobjedom na županijskim smotrama ili samostalnim nastupom pred selektorima tijekom godine. Programske odrednice Susreta pripremila je stručna služba u suradnji sa Stručnim savjetom za vokalnu glazbu Hrvatskog sabora kulture tijekom 2017. godine. Izbor zborova sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 13 selekcija unutar 9 županijskih smotri i 4 samostalna preslušavanja koja su održana prema sljedećem rasporedu:

6. 5. 2017., Daruvar, Smotra puhačkih orkestara i 20. smotra pjevačkih zborova Bjelovarsko-bilogorske županije
Selektor: Mladen Tutavac
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: Mješoviti zbor KUD-a Graničar, Garešnica
31.5. 2017., Zagreb, 40. susreti zagrebačkih glazbenih amatera, Koncert zborova i vokalnih ansambala grada Zagreba 
Selektor: Ivan Josip Skender
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: 
Akademski zbor Filozofskog fakulteta Zagreb „Concordia discors“
Pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Capella Juris“ (Zbor je finalno odustao od nastupa na 50. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova)
4. 6. 2017., Varaždin, 14. županijska smotra pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Varaždinske županije
Selektor: Robert Homen
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: Mješoviti pjevački zbor KUD „Rudolf Rajter“, Ivanec
10. 6. 2017., Ronjgi, Susret pjevačkih zborova Primorsko-goranske županije „Kanat pul Ronjgi“ 2017.
Selektor: Igor Vlajnić
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“, Rijeka
11.6.2017. Karlovac, 52. smotra pjevačkih zborova i vokalnih grupa Karlovačke županije
Selektor: Marko Skorin
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: Djevojački zbor PHPD-a „Zora“, Karlovac
11.6.2017., Križevci, 18. Smotra zborova pjevačkih zborova i 14. smotra malih pjevačkih sastava Koprivničko-križevačke županije 
Selektor: Ivan Josip Skender
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci
17. 6. 2017., Sveta Marija, 19. smotra pjevačkih zborova i vokalnih skupina Međimurja
Selektor: Tomislav Habulin
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ
Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec
Pjevački zbor „Josip Vrhovski“, Nedelišće 
18. 6. 2017., Vrbovec, 18. Susret pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije 
Selektor: Robert Homen
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić
19. 6. 2017., Petrinja, Smotra zborova Sisačko-moslavačke županije
Selektor: Robert Homen
Odabrani predstavnici za 50. SHPZ: Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja
SAMOSTALNA PRESLUŠAVANJA
8. 6. 2017., Osijek, samostalno preslušavanje, Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek
Selektor: Mladen Tutavac
8. 6. 2017., Virovitica, samostalno preslušavanje, Hrvatsko pjevačko društvo „Rodoljub“ Virovitica
Selektor: Zlatan Sindičić
10. 6. 2017., Tuhelj, samostalno preslušavanje, KUD „Naša lipa“ Tuhelj 
Selektor: Marko Skorin
17. 6. 2017., Rovinj, samostalno preslušavanje, Komorni zbor „Rubino“, Rovinj
Selektorica: Đeni Dekleva-Radaković (Zbor je finalno odustao od nastupa na 50. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova)

TIJEK SUSRETA

Službeni program Susreta započeo je SVEČANIM OTVORENJEM u koncertnoj dvorani Adris, u subotu 7. listopada u 17 h. U njemu su s pjesmom sudjelovali sopranistica Vilma Gracia Žmak i gostujući zbor KUD-a „Marco Garbin“ Zajednice Talijana „Pino Budicin“ dok su se publici s prigodnim riječima obratili gdin Dražen Jelavić, Tajnik Hrvatskog sabora kulture, gđa Ines Kovačić Drndić, predstavnica tvrtke Maistra d.d., suorganizatora 50. Susreta zborova i gdin. Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novigrada koji je ujedno i otvorio Susret. 

Uz spomenute govornike, kao gosti na Susretu sudjelovali su partneri Hrvatskog sabora kulture, gđa Mihela Jagodic, stručna suradnica za zborsku glazbu Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije (članovi Europskog zborskog udruženja – Europa cantat) i Ivana Lušić, predsjednica Udruge Musica Nota. Predstavnici međunarodnih i srodnih organizacija govore o  živim i aktivnim vezama Hrvatskog sabora kulture s relevantnim partnerima vezanim uz zborski amaterizam. Poglavito preko članstva u Europskom zborskom udruženju-Europa Cantat, čije su vrijednosti i načela uvedena i u programski okvir 50. Susreta, isto kao i prepoznatljive i korisne prakse kao što je zajedničko pjevanje (Open singing) te  mogućnost međunarodne suradnje zborova (gostovanja naših zborova u zemljama članicama i recipročno). 

Nakon svečanog otvorenja, održan je NATJECATELJSKI DIO Susreta u kojem su sudjelovali svi odabrani sudionici Susreta (nastupilo je ukupno 13 zborova od selektiranih 15, jer su Komorni zbor „Rubino“, Rovinj i Pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Capella Juris“ morali odustati od nastupa) s odabranim programom u trajanju od 8 do 12 minuta (prema Pravilima Susreta). Natjecateljski dio pratili su i ocjenjivali članovi stručnog povjerenstva u sastavu Josip Jerković (predsjednik), Robert Homen i Igor Vlajnić, koji su odlučili i o Nagradama 50. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova. Nakon održanog natjecateljskog programa, u TN Amarin održan je Okrugli stol dirigenata i predstavnika zborova sa članovima Stručnog povjerenstva i organizatora. U toj su prigodi članovi povjerenstva iznijeli svoje opće dojmove o nastupima zborova i porazgovarali s prisutnima. Detaljne osvrte na nastupe zborova Stručno povjerenstvo dalo je u pojedinačnim pismenim izvješćima, koji će ujedno biti proslijeđeni dirigentima i zborovima sudionicima. 

Drugog dana 50. Susreta, u nedjelju 8. listopada 2017. održan je REVIJALNI DIO programa i to u dva dijela. 

Prvi je dio, nazvan „Zborovi pjevaju Rovinju - ad libitum“, održan od 10 do 11 h na 7 različitih lokacija u središtu Grada Rovinja s kulminacijom zajedničke izvedbe svih zborova sudionika na rovinjskom glavnom trgu Maršala Tita s pjesmom „Čardaš“ Emila Cossetta pod ravnanjem maestra Roberta Homena.

Drugi je dio revijalnog programa održan u prostoru bivše Tvornice duhana Rovinj od 12 sati. Tada su se rovinjskoj publici zborovi predstavili u opuštenijoj atmosferi s programom djela koji uključuju zborske skladbe jazz, folklornog, pop i drugih izričaja, kulminirajući kratkom radionicom Open singinga (zajedničkog pjevanja) svih 600 sudionika i rovinjske publike, pod ravnanjem člana stručnog povjerenstva Roberta Homena. Zborovi su tom prigodom izveli skladbu „Can't help falling in love“ G.D.Weissa, H.Perettija, L.Creatorea (u obradi Ejvinda Dengsa). 

50. Susret svečano je završen dodjelom zahvalnica zasluženim pojedincima i suorganizatorima kao i nagrada zborovima sudionicima. Susret su službeno zatvorili gdin Dražen Jelavić, Tajnik Hrvatskog sabora kulture i gđa Ines Kovačić Drndić, predstavnica tvrtke Maistra d.d., glavnog suorganizatora 50. Susreta zborova. 

 

NAGRADE 50. SUSRETA HRVATSKIH PJEVAČKIH ZBOROVA:

ZLATNA PLAKETA I GRAND PRIX 50. SUSRETA HRVATSKIH PJEVAČKIH ZBOROVA
Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”, Osijek 
ZLATNA PLAKETA
Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec 
SREBRNE PLAKETE
Kulturno umjetničko društvo „Rudolf Rajter“, Ivanec 
Pjevački zbor „Josip Vrhovski“, Nedelišće 
Hrvatsko pjevačko društvo „Rodoljub“, Virovitica 
Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“, Rijeka
Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci 
Kulturno umjetničko društvo „Naša Lipa“, Tuhelj 
Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Zagreb 
BRONČANE PLAKETE
Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“, Petrinja 
Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić 
Kulturno umjetničko društvo „Graničar“, Garešnica
Djevojački zbor PHPD-a „Zora“, Karlovac 
NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA 
Kulturno-umjetničkog društva „Rudolf Rajter“, Ivanec za izvedbu djela “Na novu plovidbu” Ivana Josipa Skendera (dirigentica: Jelena Gotal), koju je u ime HDS-a uručio prof. Josip Jerković.
POSEBNE NAGRADE 
NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU DJELA SUVREMENOG SKLADATELJA:
Kulturno umjetničko društvo „Naša Lipa“, Tuhelj za izvedbu djela “Ja zbi rad cigajner bil” Tadeje Vulc.
NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJU IZVEDBU REVIJALNOG DIJELA PROGRAMA (koju dodjeljuju 
predstavnici zborova sudionika)
Pjevački zbor „Josip Vrhovski“, Nedelišće
DODATNE NAGRADE
Pet ukupno najuspješnijih zborova osvojili su i pozivnicu za nastup na 2. Međunarodnom glazbenom festivalu adventskih i božićnih pjesama u Crkvi sv. Katarine u Zagrebu. Riječ je o zborovima: Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”, Osijek, Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec, Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci, Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“, Križevci, Kulturno umjetničko društvo „Naša Lipa“, Tuhelj i Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Zagreb.
Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”, Osijek osvojilo je i nastup na Razglednici 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 2018.

 

IMPRESSUM:

Susret su vodili Vladimir Pernić i Mirjana Pavletić. Suorganizatori i partneri na projektu, predstavnici Maistre d.d. uvelike su pomogli odvijanju Susreta osiguravanjem besprijekornih tehničkih uvjeta u koncertnim dvoranama (postava scene, rasvjete i razglasa), kao i predstavnici Komornog zbora Rubino koji su pomogli u tehničkom postavljanju koncertne dvorane, posudbi električnog klavira, kao i pomoći u promociji 50. Susreta. Program Susreta u cijelosti je snimio te medijski popratio Hrvatski radio; susret je prezentiran u nizu emisija „Amaterska glazba i stvaralaštvo“ na HR3 urednice Maje Martinec i autorice Sonje Gospodnetić, zatim u emisiji „Baština - 50. Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju“ autorice i urednice Mirjane Žugec-Pavičić (emitirane 17.10.2017. na Glasu Hrvatske HRT-a), te 3 puta na Hrvatska radioteleviziji (Vijesti iz kulture, Dobro jutro Hrvatska i Podnevni dnevnik). Susret su snimali i fotografirali snimatelji tvrtke Red Ring, a njihove su snimke i fotografije objavljene na službenim web stranicama Hrvatskog sabora kulture i njihovim društvenim kanalima (Youtube, Facebook). Autor promotivnih i programskih materijala Susreta bio je Ante Jelinčić. 

VRH