HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

WEBINAR: UČINKOVIT I ZABAVAN NAČIN VOĐENJA ZBORSKE PROBE

Hrvatski sabor kulture održao je online glazbeni seminar za zborovođe i pjevače „UČINKOVIT I ZABAVAN NAČIN VOĐENJA ZBORSKE PROBE“ u terminu 4. i 5. srpnja 2020. pod vodstvom Marka Skorina putem ZOOM aplikacije. Riječ je o programu osmišljenom prema Javnom pozivu Hrvatskog sabora kulture za predlaganje online autorskih i originalnih umjetničko-edukativnih seminara i/ili radionica namijenjenih voditeljima amaterskih kulturno-umjetničkih udruga u cilju poboljšanja njihovog rada u uvjetima socijalne distance, kao i ovladavanja digitalnom tehnologijom u svrhu dodatnog rada s pjevačima i zborovima.

Marko Skorin, nagrađivani je dirigent mlađe generacije sa švicarskom adresom koji je svoja prva dirigentska znanja stjecao još za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dirigirajući zborovima u Karlovcu i Zagrebu. Svoje obrazovanje i karijeru nastavio je izvan granica Hrvatske, u Austriji, Egiptu i Švicarskoj, gdje danas živi i radi. Na poziv Hrvatskog sabora kulture osmislio je program interaktivne online edukacije na temu „Učinkovit i zabavan način vođenja zborske probe“, koji je bio otvoren za sve zainteresirane. 

Seminar je koncipiran kao interaktivna radionica koja je održana 4. i 5. srpnja 2020. u terminima od 10-12.30 h i 16 -18.30 h (ukupno 4 termina). Uključila je teorijski i praktični dio kroz koje je sudionike vodio voditelj Marko Skorin i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica za glazbenu kulturu HSK-a. Sudionici su seminar pratili uživo putem ZOOM aplikacije. U spomenutom seminaru sudjelovalo je 33 sudionika iz Rijeke, Selnice, Zagreba, Varaždina, Samobora, Virovitice, Belišća, Siska, Karlovca, Čazme, Čakovca, Đakova, Osijeka, Ljubljane i Livna.

Ovim seminarom radilo se na upoznavanju sudionika s metodikom učinkovitog vođenja zborske probe, razvijanju njihove svijesti o važnosti upravljanja vremenom i unaprjeđenju metodike rada na vokalnoj tehnici u okviru zborske probe te postizanju boljih rezultata u oblikovanju zborskog zvuka  kroz upoznavanje načina pripreme za zborsku skladbu i savladavanje metoda za učinkovit rad, na različitim elementima skladbi. Tijekom prvog dana, voditelj se dotaknuo tema individualne priprema dirigenta kod kuće kao i upoznavanja s partiturama koje se pripremaju (analizirajući formu djela, harmonijsku analizu, analizu melodija i teksta), te pripremi pjevača kod kuće. Nakon uvodnog predavanja, voditelj je uživo radio s aktivnim polaznicima; raspravljajući o problematici pojedinih tema, te radeći na pjevačkim i dirigentskim vježbama. Interaktivnim zborskim kvizom s aktivnim i pasivnim polaznicima voditelj je nastojao osvijestiti važnost slušanja i čitanja različitih dionica za vrijeme pjevanja, teorijskog znanja o akordima koji se pjevaju i poziciji glasa unutar istih, zatim važnost sadržaja teksta i njegovog preslikavanja u tonsku boju, kao i svijesti o vokalnoj tehnici tokom pjevanja. Tijekom drugog dijela seminara, voditelj se fokusirao na vježbe upjevavanja i vokalne tehnike, izgovor teksta i intonaciju, a potom i na rad s dirigentima na njihovoj manualnoj tehnici dirigiranja. Drugog dana seminara voditelj je nastavio s vježbama za upjevavanje i rad na skladbama (Johannes Brahms: Im Herbst, Giovanni Pierluigi da Palestrina: Sicut cervus, Josip Š. Slavenski: Voda zvira, Lorenz Maierhofer: Have a nice day, Victor Young (arr. Kirby Shaw): When I Fall In Love) te temom pripreme zborske probe i uporabe klavira. Uz individualne konzultacije koje je voditelj održao za nekoliko zainteresiranih polaznika,  seminar je završio interaktivnim vježbama vokalne tehnike i  pitanjima i odgovorima. 
Nakon održanog seminara, sudionicima su poslane potvrde o završenom seminaru kao i materijali voditelja. Sudionici su ispunili i anketu o održanom seminaru u kojoj je vidljivo da su bili vrlo zadovoljni online načinom realizacije seminara, programom, voditeljem i organizacijom u cijelosti.

Informacije o programu Online seminara_2020_PDF

VRH