HRSK

Ples / Suvremeni ples / Novosti

Održan 30. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, proteklog vikenda, 9. i 10. studenog 2019. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je jubilarni 30. susret hrvatskih plesnih ansambala. 

Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 450 mladih plesača iz Hrvatske i Slovenije. Ukupno je prikazane 35 koreografija. Susret se po peti put održavao u Velikoj Gorici, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružilI su Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica. Medijski pokrovitelj bio je City Radio.

Program Susreta započeo je otvaranjem izložbe fotografija u prigodi obilježavanja 20 godina rada Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege koju se do kraja tjedna može pogledati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Uslijedili su pozdravni govori tajnika Hrvatskog sabora kulture  dr. sc. Dražena Jelavića i zamjenika gradonačelnika Grada Velike Gorice g. Ervina Kolareca koji je ujedno i otvorio Susret. Uz nastupe plesnih skupina u subotu je prikazana plesna predstava Čipka u izvedbi Plesne udruge Ri Dance iz Rijeke, a u nedjelju Druga Prihodnost u izvođenju skupine Urša Rupnik i plesači iz Slovenije. U revijalnom programu oba dana nastupio je Plesni klub Megablast. U subotu i nedjelju prijepodne sudionici Susreta sudjelovali su na plesnoj radionici "Mjuzikl" pod vodstvom glumice i koreografkinje Elene Brumini. 

Po završenim koncertima, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Melita Spahić Bezjak, Branko Banković i Jasminka Petek Krapljan održalo je okrugle stolove sa predstavnicima skupina i dodijelilo Nagrade Hrvatskog sabora kulture u kategoriji show i suvremeni. Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju u kategoriji show dobio je Plesni studio "Step by step" iz Zagreba za koreografiju "Dječji san". Nagrada za najbolju izvedbu otišla je Plesnom klubu "st.Art" iz Karlovca za koreografiju "Living in a box", dok je Plesni klub "Vruća čokolada" iz Splita dobio Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostim u koreografiji "Udica". Posebnu pohvalu stručnog povjerenstva za spoj modernog i tradicionalnog dobila je Ritmika KUD-a Sklad Đakovo.

Nagradu za najbolju koreografiju u kategoriji suvremeni dobila je Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege za koreografiju "Melankolija". Nagradu za najbolju izvedbu dobila je Plesna grupa Flame iz Rijeke za koreografiju "Attached-detached". Nagradu za najbolji kostim povjerenstvo je dodijelilo Studiju za povijesni ples "Divertimento" iz Zagreba za koreografiju "Iznad oblaka". Posebnu pohvalu dobio je Baletni studio Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca za koreografiju Tarantela.

VRH