HRSK

Kazalište / Novosti

JUBILARNI 60. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA

Bliži se jubilarni 60. Festival hrvatskih kazališnih amatera koji će ove godine, obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju, biti održan u novim terminima: 6. - 8. 11. te 13. - 15. 11. 2020. u Vodicama. Županijske smotre i selekcije završene su 4. listopada 2020., a u tijeku je video selekcija predstava. Rezultati selekcija bit će objavljeni do 13. listopada 2020. 

Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

 

60. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA

Mjesto realizacije: Vodice

Vrijeme realizacije: 6. – 8. 11. 2020.; 13. – 15. 11. 2020.

Rok za održavanje selekcija: 4. 10. 2020. (za smotre) / 27. 9. 2020. (rok za slanje video snimaka putem poveznica) 

Skupinama koje su pravovremeno prijavile svoje predstave za 60. FHKA (zaključno s 31. siječnja 2020.) omogućuje se, ukoliko postoji potreba, da prijavljenu predstavu zamijene novom predstavom, pod uvjetom da predstava nije igrana na županijskim smotrama, selekcijama za FHKA i na FHKA-u u protekle 4 godine.

Selekcije prijavljenih predstava vrše se sukladno postojećim Pravilima Festivala hrvatskih kazališnih amatera uz mogućnost video selekcije u iznimnim slučajevima: ukoliko u županiji prijavljenih skupina, obzirom na novonastalu situaciju i pandemiju koronavirusa te propisane mjere i ograničenja okupljanja, nije organizirana županijska smotra, niti postoji mogućnost nastupa na pojedinačnoj selekciji ili na smotri u susjednoj županiji, sve skupine te županije mogu poslati video snimke prijavljenih predstava putem poveznice za pregled snimke najkasnije do 20. rujna 2020. Ukoliko je organizirana županijska smotra ili pojedinačna selekcija jedne ili dviju predstava iz pojedinih županija, sve skupine iz tih županija selekciji pristupaju nastupom na smotri ili pojedinačnoj selekciji te nemaju mogućnost slanja video snimke.

Ovisno o mogućnostima organizacije i propisanim mjerama, HSK zadržava pravo odrediti finalni broj sudionika i oblikovanja konačnog programa Festivala.

ODABIR PREDSTAVA I FESTIVALSKI PROGRAM

Sve prijavljene amaterske kazališne skupine sudjeluju na županijskim smotrama ili selekcijama na kojima izbornici Festivala vrednuju prijavljene predstave i odabiru najbolje za nastup u programu jubilarnog 60. FESTIVALA HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA.

Svakoga dana Festivala održavat će se okrugli stolovi sa članovima Prosudbenog povjerenstva koji će komentirati odigrane predstave i razgovarati sa sudionicima.

Tročlano Povjerenstvo gledat će sve predstave Festivala i odlučiti o festivalskim nagradama u 9 kategorija koje će biti dodijeljene u festivalskoj završnici u Vodicama

Scena Sisak: MACBETHOVI, 59. FHKA

FESTIVALSKE NAGRADE

Sukladno Članku 9. Pravila FHKA, odlukom Prosudbenog povjerenstva na FHKA-u se dodjeljuju sljedeće nagrade:
 - Nagrada za najbolju predstavu FHKA
 - Nagrada za najbolju režiju
 - Nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu
 - Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu
 - Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu
 - Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu
 - Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu
 - Nagrada za njegovanje kulturne baštine
 - Nagrada za inventivnost
Odlukom Prosudbenog povjerenstva mogu se dodijeliti posebna priznanja ili pohvale i za određena postignuća koja nisu obuhvaćena gore spomenutim nagradama.
Svim kazališnim skupinama također se dodjeljuju Priznanja HSK-a o sudjelovanju na Festivalu.

Kako nam je bilo na prošlogodišnjem 59. FHKA-u pročitajte OVDJE.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Martinu Brumen, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u, na broj 095/4556879 ili 01/4556879, te putem e-maila na: kazaliste@hrsk.hr

Vesela atmosfera na dodjeli nagrada 59. FHKA

Nagrada za najbolju predstavu 2019.

PRAVILA Festivala hrvatskih kazališnih amatera

PRIJAVNICA za 60. FHKA

VRH