HRSK

Kazalište / Novosti

ZAVRŠEN KAZALIŠNI FESTIVAL U VODICAMA

Drugi kazališni vikend 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera završio je svečanom dodjelom čak deset festivalskih nagrada. Najbolja predstava je „Kod Lepanta, sunce moje“ Kazališne amaterske udruge „Kuntrata“ iz Svetog Filipa i Jakova.

22 predstave, šest festivalskih dana, jedan grad.

Od 17. do 19. svibnja u Kulturnom centru Vodice, osam je skupina igralo svoje predstave i time obilježilo prvi vikend 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera. Dok je drugi vikend – od 24. do 26. svibnja – odigrano jednako tako izvrsnih 14 predstava. Skupine iz svih dijelova lijepe naše predstavile su svoj govor, običaje, kazališne poetike i amaterski rad. Najiščekivaniji događaj ipak bilo je zatvaranje i dodjela nagrada u čak deset kategorija.

Nakon pozdravnih riječi organizatora – tajnika Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavića – i suorganizatora i domaćina – Pučkog otvorenog učilišta i ravnateljice Gordane Birin – Ispred Šibensko-kninske županije je prisutne pozdravila Jadranka Fržop, pročelnica za pomorstvo, promet i otočni razvoj, a ispred Grada Vodice gradonačelnica Nelka Tomić koja je predjubilarni 59. Festival hrvatskih kazališnih amatera proglasila zatvorenim i prisutne pozvala da na istom mjestu budu i iduće godine na obljetničkom 60. Festivalu.

Prije dodjele nagrada, vjernom pratitelju kazališne amaterske umjetnosti, Franji Oreškom dodijeljen je naslov dijamantnog donatora Hrvatskog sabora kulture.

Nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku glavnu i sporednu ulogu, za inventivnost, njegovanje kulturne baštine, najbolji dramski tekst te posebnu nagradu dodijelilo je Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dramaturginja i teatrologinja Mira Muhoberac, televizijski, kazališni i filmski glumac Vjekoslav Janković te kazališni glumac i režiser Jasmin Novljaković.

Najuspješnija je bila predstava Kod Lepanta, sunce moje Kazališne amaterske udruge „Kuntrata“ iz Sv. Filipa i Jakova u režiji Mirka Đinđića. Nagradu za najbolju režiju dobio je Marko Sabljaković koji je režirao predstavu Miris jorgovana u izvedbi Gradskog amaterskog kazališta Županja. Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Dijani Lukić za tekst predstave Priča o Rašidu u izvedbi Studentskog kazališnog studija SC-a Sveučilišta u Zagrebu. Najbolja glavna ženska uloga bila je mama Kata koju je utjelovila Katarina Herman u predstavi Soldat Kulturno-umjetničke udruge „Mudlin“ Peteranec dok je nagradu za glavnu mušku ulogu dobio Dejan Novak za ulogu Glumca u predstavi Glumci Priločke amaterske scene. Nagrade za sporedne muške i ženske uloge dobili su Ante Rakocija za ulogu babe Milke u predstavi Zajdavac Dramske skupine BABE iz Slunja i Kristina Štebih za uloge Varye u predstavi Adam Kazališne družine „Štolcer“ iz Čakovca. Zelinsko amatersko kazalište ZamKa s predstavom Na proščenju dobilo je nagradu za njegovanje kulturne baštine, a predstava Anka Teatra Ludus Centra Knap iz Zagreba dobila je nagradu za inventivnost. Posebnu nagradu Povjerenstvo je dodijelilo u kategoriji za spoj dramskog i plesnog kazališta predstavi Macbethovi u izvedbi Scene Sisak.

Dodjela nagrada bila je emitirana uživo putem Facebook stranice Hrvatskog sabora kulture tako da su dodjelu nagradu mogli pratiti i sudionici prvog dijela Festivala koji nisu mogli biti na završnici.

Na poveznicama možete pronaći fotografije 1. i 2. dijela Festivala.

Vodice, 17. do 19. svibnja: http://tiny.cc/59fhka1

Vodice, 24. do 26. svibnja: http://tiny.cc/59fhka2

PROGRAMSKA KNJIŽICA 59. FHKA

POZIVNICA 59. FHKA

NOMINACIJE I NAGRADE

VRH