HRSK

Kazalište / Novosti

FESTIVAL HRVATSKE PUČKE DRAME

Hrvatski sabor kulture, kao suorganizator i pokrovitelj, u suradnji sa Zajednicom HKUU Međimurske županije, Centrom za kulturu Mursko Središće i KUD-om Mura, koji su iskazali interes i mogućnosti za domaćinstvo i organizaciju, u 2022. godini pokreće FESTIVAL HRVATSKE PUČKE DRAME (FHPD) koji će biti održan od 2. do 4. rujna 2022. u Murskom Središću.

Obzirom na velik broj kvalitetnih pučkih drama koje se tijekom godina produciraju i prijavljuju u selekciju za Festivale hrvatskih kazališnih amatera, ukazala se potreba za osnivanjem festivala koji bi objedinjavao najbolja dramska ostvarenja pučkog dramskog izričaja.

Hrvatski sabor kulture ispunjavat će ulogu suorganizatora i pokrovitelja ovog Festivala selekcijom - stručnim odabirom predstava za program FHPD-a te potrebnom stručno-savjetodavnom pomoći u organizaciji i realizaciji Festivala.

Domaćini i organizatori 1. FHPD-a, koji će biti održan od 2. do 4. rujna 2022. u Murskom Središću, bit će Zajednica HKUU Međimurske županije, Centar za kulturu Mursko Središće te KUD Mura kao suorganizator.

U cilju pokretanja te uspješne organizacije i realizacije ovog festivala, Upravni odbor HSK-a usvojio je na svojoj 10. sjednici (održanoj 25. veljače 2022.) Pravila Festivala hrvatske pučke drame (dostupna za preuzimanje ovdje ili na dnu stranice).

Iz Pravila izdvajamo:

Cilj Festivala hrvatske pučke drame je prikaz najuspješnijih dramskih pučkih ostvarenja amaterskih kazališta koja djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu (Udruge Hrvata izvan RH), poticanje, očuvanje, razvoj i popularizacija hrvatske pučke drame, poticanje i promicanje kvalitetnog pučkog dramskog stvaralaštva, obogaćivanje hrvatske pisane baštine, socijalna kohezija sudionika i razvoj publike.

PRIJAVE I PRAVO SUDJELOVANJA

1) Sve skupine (amaterska kazališta/kazališne sekcije) koje žele sudjelovati na Festivalu hrvatske pučke drame (FHPD), prijave za FHPD podnose isključivo slanjem prijave za Festival hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) u organizaciji Hrvatskog sabora kulture te su dužne sudjelovati u selekciji za FHKA putem koje će ujedno biti vršena selekcija za FHPD. 
2) Selekcije predstava vrše se sukladno Pravilima Festivala hrvatskih kazališnih amatera (putem županijskih smotri, pojedinačnih selekcija u županijama u kojima nisu organizirane smotre te video selekcijom isključivo za prijavljene amaterske kazališne udruge Hrvata koje djeluju izvan RH ili u slučaju više sile).
3) U konkurenciju za FHPD ne ulaze:
- pučke predstave nastale prema tekstovima stranih autora
- predstave u kojima na bilo koji način sudjeluju profesionalni umjetnici: glumci, redatelji, scenografi i kostimografi (status profesionalnih umjetnika definiran je 4. stavkom 7. članka Pravila Festivala hrvatskih kazališnih amatera)
4) Pravo sudjelovanja na Festivalu hrvatske pučke drame stječu najuspješnije amaterske kazališne skupine s predstavama koje su prema izboru selektora Festivala hrvatskih kazališnih amatera putem selekcija odabrane za sudjelovanje na FHPD-u.
5) Za sudjelovanje na FHPD-u selektor može odabrati 1 pučku predstavu iz iste županije i 1 pučku predstavu od ukupno prijavljenih predstava Udruga Hrvata izvan RH. 
6) Na poziv Organizatora, ukoliko za to postoje financijski i programski uvjeti te programska potreba, nakon svih održanih selekcija za FHKA, odnosno FHPD, selektor/i mogu izabrati dodatne pučke predstave s održanih selekcija koje će svojom kvalitetom upotpuniti i obogatiti program Festivala hrvatske pučke drame.
7) Organizator-domaćin FHPD-a zadržava pravo uvrstiti u revijalni program Festivala domaće i strane udruge kao goste u cilju obogaćivanja programa Festivala te razvijanja dodatnih suradnji s domaćim i stranim udrugama.
8) Odluke selektora su autonomne i konačne.
9) Odabir skupine i predstave za sudjelovanje na FHPD-u ne isključuje mogućnost njezina odabira i za sudjelovanje na FHKA-u u tekućoj godini i obrnuto (predstava odabrana za FHPD može iste godine biti odabrana i za FHKA i obrnuto).

U ovogodišnjoj selekciji za FHPD mogu sudjelovati skupine koje su do 21. veljače 2022. prijavile svoje predstave za Festival hrvatskih kazališnih amatera - FHKA.

Nadamo se uspješnoj realizaciji ovog festivala koji će zasigurno upotpuniti i obogatiti sliku hrvatskog amaterskog kazališnog stvaralaštva te se radujemo prezentaciji najuspješnijih dramskih ostvarenja pučkog izričaja na daskama u Murskom Središću.

Za dodatna pitanja i informacije o Festivalu možete kontaktirati Martinu Brumen, stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 01/4556879 ili 095/4556879.

 

Pravila Festivala hrv. pučke drame

VRH