HRSK

Kazalište / Novosti

Pod vedrim nebom i druge glume za školu i kaz. dobrovoljce

Zahvaljujući inicijativi g. Ivana Ivančana, Kazališna biblioteka HSK-a obogaćena je zbirkom "Pod vedrim nebom" (i druge glume za školu i kazališne dobrovoljce) koja objedinjuje 6 dramskih tekstova/igrokaza autora Andrije Ivančana (1902. – 1971.). Uvrštavanjem u Kazališnu biblioteku HSK-a dramski tekstovi ove vrijedne zbirke, izdane 1936. godine, dostupni su dramskim skupinama bez naknade za njihovo korištenje. Više o ovoj vrijednoj inicijativi namijenjenoj kazališnim amaterima i entuzijastima pročitajte u nastavku.

U želji da nađu put prema onima kojima su namijenjeni, uz suglasnost njegovih unuka g. Ivana i g. Andrije Ivančana, igrokazi g. Andrije Ivančana (1902. – 1971.) sabrani u zbirci "Pod vedrim nebom" dostupni su za korištenje svim zainteresiranim kazališnim entuzijastima bez naknade za njihovo korištenje.

Zbirka "Pod vedrim nebom" i druge glume za školu i kazališne dobrovoljce (diletnate) autora Andrije Ivančana izdana je 1936. godine u Krapini. Sada već vremenom načete korice kriju čak 6 zanimljivih igrokaza:

1) Ciklama (igrokaz za djecu)  
2) Pod vedrim nebom (igrokaz za mladež u dva čina)
3) Kapetan Joško (šaljivi igrokaz u tri čina)
4) Popis pučanstva (šaljivi igrokaz u jednom činu)
5) Naukovni ugovor (šala u jednom činu)
6) Kumstvo (šaljivi igrokaz u 1 činu)

U Kazališnoj biblioteci HSK-a pohranjen je jedan originalni primjerak zbirke, a u želji da igrokazi budu dostupni svima zainteresiranima g. Ivan Ivančan transkribirao je originalni sadržaj i ustupio ga Hrvatskom saboru kulture. Transkript ovog vrijednog djela dostupan je za pregled i preuzimanje na dnu stranice.

U slučaju korištenja jednog ili više dramskih tekstova iz spomenute zbirke i njihovog postavljanja na scenu potrebno je samo o tome obavijestiti g. Ivana Ivančana kojem će biti čast i zadovoljstvo da kazališne skupine izvode tekstove pokojnog Andrije Ivančana te, naravno, naznačiti autorstvo djela – obavijest je moguće poslati putem e-maila na ivan.ivancan@gmail.com.

 

O AUTORU

Dr. Juraj Magjerac 
(Iz knjige Majka Božja Molvarska, Rim, 1957.)

ANDRIJA IVANČAN  (rođ. 29. XI. 1902.) završio je pučku školu u Molvama i neko vrijeme radio u općini kao pisar. Građansku školu je završio u Virju, a učiteljsku u Čakovcu. Učiteljevao je u Čabru (Gorski Kotar) i Novom Vinodolskom. Svršivši Višu pedagošku školu u Zagrebu, postaje profesorom u Krapini, a potom u Zagrebu gdje još djeluje uspješno i plodno. Kao odgojitelj surađuje u „Smilju“, „Radovanu“, „Omladini“ i „Pioniru“ pišući pjesme, basne i priče za djecu. Izdaje god. 1936. zbirku igrokaza „Pod vedrim nebom“ što za djecu, što za početnike u toj grani umjetnosti, a „Popis pučanstva“, „Naukovni ugovor“ i „Kumstvo“ za odrasle. O prirodopisnim pitanjima piše u „Prirodi“, „Napretku“, „Suvremenoj školi“ i „Pedagoškom radu“. Konstruirao je shemu „Prividno godišnje kretanje sunca“, koju je Komisija Ministarstva prosvjete preporučila za serijsku proizvodnju, a služila bi kao nastavno sredstvo iz fizičke geografije u srednjim školama. Zatim Shemu za automatsko očitavanje gornje i donje kulminacije zvijezda te Shemu za točno određivanje dužine insolacije- naročito upotrebivu u arhitekturi i slikarstvu.    
Pronašao je metodu grafičkog rješavanja nautičkog trokuta. Članak „Neka određivanja grafičkim putem u astronomiji“ predan je dne 22. X. 1956. Jugoslavenskoj akademiji u Zagrebu.        

A. Ivančan:

VRH