HRSK

Kazalište / Novosti

NOVI ROKOVI I TERMINI: 61. FESTIVAL KAZALIŠNIH AMATERA

Dragi kazalištarci,
nastavno na trenutnu epidemiološku situaciju te aktualne mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, sukladno kojima je i dalje na snazi obustava održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija u zatvorenim prostorima, te u cilju poticaja i revitalizacije rada amaterskih kazališta i skupina, produžili smo rokove za prijavu predstava i selekcija te objavljujemo nove tremine održavanja 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera. Nove rokove i termine doznajte u nastavku. 🎭

Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija koje djeluju u Hrvatskoj i inozemstvu (udruge Hrvata izvan RH) svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

NOVI ROKOVI I TERMINI

Rok za prijave predstava produžuje se zaključno do 5. rujna 2021.

● Rok za slanje video snimaka prijavljenih predstava putem poveznica za pregled i preuzimanje snimki produžuje se zaključno do 10. listopada 2021.

Rok za održavanje županijskih smotri i pojedinačnih selekcija (gdje će iste biti održane)produžuje se zaključno do 20. listopada 2021.

🎭 61. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA 🎭 bit će, ukoliko to dopusti epidemiološka situacija i propisane mjere, održan u Vodicama u novim terminima: 12. – 14. 11. te 19. – 21. 11. 2021. 

- PRIJAVNICU za 61. FHKA (koju možete preuzeti na dnu stranice) potrebno je dostaviti Hrvatskom saboru kulture putem e-pošte na adresu: kazaliste@hrsk.hr (s naznakom Prijava za 61. FHKA) te svojoj županijskoj zajednici (ukoliko skupina djeluje u županiji u kojoj zajednica KUU postoji i djeluje) najkasnije do novog roka: 5. 9. 2021.
- Skupine koje su već dostavile svoje prijavnice (u roku do 25. 7.), ne trebaju iste slati ponovo.

***
Također, podsjećamo da se selekcije prijavljenih predstava vrše sukladno postojećim Pravilima Festivala hrvatskih kazališnih amatera uz mogućnost video selekcije: ukoliko u županiji prijavljenih skupina, obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju, nije organizirana županijska smotra, niti postoji mogućnost nastupa na pojedinačnoj selekciji ili na smotri u susjednoj županiji, sve skupine te županije mogu poslati video snimke prijavljenih predstava putem poveznice za pregled snimke, najkasnije do 10. listopada 2021. 
Ukoliko je organizirana županijska smotra ili pojedinačna selekcija jedne ili dviju predstava iz pojedinih županija, sve skupine iz tih županija selekciji pristupaju nastupom na smotri ili pojedinačnoj selekciji te nemaju mogućnost slanja video snimke. 

Prijavljene amaterske kazališne udruge Hrvata koje djeluju izvan RH selekciji pristupaju isključivo dostavom poveznice za pregled kvalitetnih video snimki predstava u novom navedenom roku (do 10. 10.), koje će vrednovati selektor HSK-a - koji od svih prijavljenih može odabrati jednu za ravnopravno sudjelovanje na FHKA-u.

Skupine odabrane za nastup na FHKA-u dužne su, u roku od 15 dana od dana dostave odluke selektora/stručnog povjerenstva, HSK-u dostaviti snimku odabrane predstave koja će biti korištena u slučaju online realizacije Festivala.

Sve kazališne družine/sekcije i amaterska kazališta koje nisu članovi HSK-a, trebaju se prije prijave i sudjelovanja na selekcijskim županijskim smotrama ili pojedinačnim selektiranjima učlaniti u HSK. Upute za učlanjenje dostupne su OVDJE

*U slučaju više sile, HSK zadržava pravo prilagodbe Pravila i organizacije FHKA novonastalim okolnostima.

Pravila 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera pročitajte i/ili preuzmite OVDJE, a u nastavku izdvajamo neke od novosti ovogodišnjih Pravila: 

- Od 2021. godine prijave za FHKA otvorene su i za amaterska kazališta/skupine udruga Hrvata koje djeluju izvan RH, a koje selekciji pristupaju isključivo dostavom kvalitetnih video snimki, koje će vrednovati jedan selektor HSK-a koji od svih prijavljenih može odabrati jednu za ravnopravno sudjelovanje na FHKA-u.

- U slučaju više sile, sve prijavljene skupine selekciji pristupaju isključivo dostavom kvalitetnih video snimki predstava koje vrednuje/u selektor/i Festivala. 

- Skupine odabrane za nastup na  FHKA-u dužne su, u roku od 15 dana od dana dostave odluke selektora/stručnog povjerenstva, HSK-u dostaviti snimku odabrane predstave koja će biti korištena u slučaju online realizacije Festivala uslijed specifičnih okolnosti uzrokovanih višom silom.

- Hrvatski sabor kulture zadržava pravo uvrstiti u revijalni program Festivala domaće i strane udruge kao goste u cilju razvijanja suradnje sa suorganizatorima Festivala na terenu kao i organizatorima u inozemstvu. 

Radujemo se vašim predstavama i nadamo se povoljnijim okolnostima i susretima na daskama koje život znače, a kako je bilo na prošlogodišnjem, prvom u povijesti ONLINE Festivalu hrvatskih kazališnih amatera te predstave odigrane u programu 60. FHKA pogledajte na HSK TV-u.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Martinu Brumen, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u, na broj 095/4556879 ili 01/4556879, te putem e-maila na: kazaliste@hrsk.hr

PRIJAVNICA_61.FHKA

Pravila 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera

VRH