HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Predstavljanjen VITRAJ NA SUNCU Nine Kovačić

Hrvatski sabor kulture ponosan je na još jedno izvrsno izdanje u HSK Književnoj biblioteci - knjigu VITRAJ NA SUNCU nagrađivane pjesnikinje i haiku-majstorice Nine Kovačić. Promocija ove vrijedne haiku-zbirke održana je 8. rujna 2022. u Velikoj dvorani HSK-a u Zagrebu. "Vitraj na suncu" predstavila je istaknuta hrvatska književnica Božica Jelušić, a za interpretacije haikua zaslužne su Iva Ćorković, Maja Knežević, Marta Sanz Ružička i sama autorica. Program je vodila Martina Brumen.

 

Nina Kovačić pokazuje iskustvo, senzibilnost i ustrajnost. Stječe se dojam da joj ništa bitno ne promiče, da je sposobna "kresnuti" na svaku senzaciju, zamijetiti sve što običnom i užurbanom oku izmiče. (...) sve te kaledioskopske sličice ili obojena stakalca za budući vitraj, pokušava složiti, izbrusiti i osvijetiliti, da bi i drugima postala jasna. Da bi postala HAIKU.

iz predgovora književnice Božice Jelušić

 

vitraj na suncu

fazan prelazi preko

hrđavih tračnica

 

Predstavljanje knjige "Vitraj na suncu" Nine Kovačić u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture bila je prava haiku-svečanost. Prijatelji i uzvanici uživali su u interpretacijama haiku-a na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku. Uz interpretacije haiku stihova, uživali smo i u muziciranju gitarskog trija - mladih talentiranih studentica Muzičke akademije u Zagrebu: Ane Topić, Eve Nemčić i Matilde Milković.

Vrijednost i snagu haikua Nine Kovačić izvrsnim predstavljanjem i osvrtom dočarala nam je književnica Božica Jelušić.

 

 

 

 

Na temelju dostavljenih materijala i zamolbe Nine Kovačić, članice HSK-a, dobitnice Priznanja i Pohvala HSK-a za književna ostvarenja te brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada i priznanja, te preporuke Stručnog savjeta za književnost HSK-a, Upravni odbor HSK-a usvojio je odluku o izdavanju ove zbirke koja je vrijedno -13. izdanje u Književnoj biblioteci HSK-a.

Zbirka sadrži radove napisane u kratkim formama japanske tradicijske književnosti (haiku, senryu). Svi radovi objavljeni u zbirci prevedeni su na engleski jezik, a neki i na druge inozemne jezike (njemački, španjolski, slovenski, rumunjski, japanski, bugarski i portugalski). Predgovor za knjigu napisala je književnica Božica Jelušić, dok su naslovnica i ilustracije djelo akademskog slikara Branimira Dorotića.

Kao i prethodne Ninine dvije knjige, i "Vitraj na suncu" je osmislio i urednički pripremio danas pokojni književnik Mirko Kovačević, kojemu nažalost životni put nije omogućio da dočeka njezino predstavljanje javnosti. On je prepoznao Ninin talent i zasigurno dao veliki vjetar u leđa i ohrabrenje u njezinim sramežljivim spisateljskim početcima…  A Nina ga je poslušala, nadogradila svoj izričaj vođena savjetima Đurđe Vukelić Rožić, i s nastavlja nizati haiku bisere, osvajati nagrade i priznanja i promovirati hrvatski haiku na međunarodnoj sceni.

Zbirka je tiskana u 250 primjeraka na 158 stranica u mekom uvezu. Financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige podmireno je vlastitim sredstvima autorice. 

VRH