HRSK

Glazba / Zborovi / Novosti

PRAVILA SUSRETA ZBOROVA 2020.

Dragi dirigenti i pjevači, pozivamo Vas da se pripremite za 53. Susret hrvatskih pjevačkih zborova dana

U nastavku pronađite PRAVILA i PRIJAVNICU za Susret! 

Novost ovogodišnjeg Susreta, sudjelovanje je malih vokalnih sastava klasične kategorije, koji su do sada nastupali na Susretu malih vokalnih sastava!

Ulomak uz Pravila: 

PRAVO SUDJELOVANJA I IZBOR SUDIONIKA

Članak 3.

1) Pravo sudjelovanja na Susretu stječu, po preporuci selektora, najuspješniji zborovi i klasični mali vokalni sastavi (u daljnjem tekstu sudionici) sa županijskih smotri (u daljnjem tekstu smotre) te iznimno samostalnih preslušavanja.

2) Profesionalni pjevački zborovi i klasični mali vokalni sastavi (u kojem njegovi članovi ostvaruju osnovna prava iz radnog odnosa), zborovi i sastavi glazbenih škola i umjetničkih akademija, dječji zborovi i sastavi nemaju pravo sudjelovanja.nemaju pravo sudjelovanja.

3) Svi sudionici (zborovi i  klasični mali vokalni sastavi) koji se žele kvalificirati na Susret, obvezni su u tekućoj godini sudjelovati na smotri gdje moraju izvesti cjelokupan program zasnovan na Pravilima Susreta. Klasični mali vokalni sastavi bit će selektirani prvenstveno na županijskoj smotri zborova ili na županijskoj smotri malih vokalnih sastava, ovisno o mogućnostima organizatora. U županijama gdje se prijave najmanje dva zbora i / ili klasična mala vokalna sastava obvezni su održati zajedničku smotru. Na područjima u kojima nema dovoljno zborova i/ili klasičnih malih vokalnih sastava da bi se održala smotra, poželjno je udruživanje više zborova i/ili klasičnih malih vokalnih sastava iz raznih županija. Ukoliko i to nije moguće, pojedini zborovi i klasični mali vokalni sastavi mogu se kvalificirati na Susret i putem javnog samostalnog preslušavanja na kojemu moraju izvesti program zasnovan na Pravilima Susreta pred selektorom koji, ovisno o kvaliteti izvedenog programa daje preporuku za nastupom na Susretu (Vidi članak 6).

4) Sa svake smotre i/ili samostalnog preslušavanja za Susret po preporuci selektora, može se kvalificirati po jedan zbor i jedan klasični mali vokalni sastav, osim u slučaju regionalnih smotri na kojima može biti odabrano više zborova i klasičnih malih vokalnih sastava, sukladno broju županija koje su prisutne na Smotri.

5) Iznimno, nakon svih preslušanih smotri selektor može predložiti jednog dodatnog predstavnika u kategoriji zborova i kategoriji klasičnih malih vokalnih sastava s održane smotre, uz uvjet da njihov izvedeni program odgovara Pravilima i zadovoljava umjetničke elemente i mjerila Susreta, obogaćuje program Susreta te za to postoje financijski uvjeti. Zborovi  i klasični mali vokalni sastavi koji se svojim nastupom na Smotri kvalificiraju za Susret, automatski stječu pravo na osvajanje jedne od Plaketa Susreta – Brončane, Srebrne ili Zlatne (Vidi članak 10.)

6) Smotre i samostalna preslušavanja trebaju biti održana najkasnije do 21. lipnja 2020. Organizatori smotri dužni su najkasnije mjesec dana prije njihova održavanja obavijestiti Hrvatski sabor kulture o mjestu i terminu održavanja (Vidi članak 11.).

7) Hrvatski sabor kulture utvrđuje krajnji izbor sudionika Susreta, određuje raspored nastupa i program Susreta, na temelju pisanih izvješća i prijedloga selektora sa smotri te samostalnih preslušavanja, a u suradnji sa Stručnim savjetom Hrvatskog sabora kulture.

8) Sljedeći princip izvrsnosti, najuspješniji zbor 52 Susreta hrvatskih pjevačkih zborova (Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors) ima izravan pristup na 53. Susret hrvatskih pjevačkih zborova uz obvezni nastup na smotri na kojoj moraju izvesti program zasnovan na Pravilima Susreta. Navedeno otvara mogućnost da se iz njihove županije, uz spomenuti zbor, može kvalificirati još jedan pjevački zbor po preporuci selektora uz uvjet da njihov izvedeni program odgovara Pravilima i zadovoljava umjetničke elemente i mjerila Susreta, obogaćuje program Susreta te za to postoje financijski uvjeti.

9) Broj pjevača u kategoriji zborova (mješovitih, ženskih ili muških) ne može biti manji od 16, osim u iznimnim slučajevima (npr. bolest članova) o čemu će odlučiti Hrvatski sabor kulture uz preporuku Stručnog savjeta. Broj pjevača u kategoriji klasičnih malih vokalnih sastava (mješovitih, ženskih ili muških) ne smije biti manji od 4 niti veći od 16.

 

PRAVILA 53. SUSRETA HRVATSKIH PJEVAČKIH ZBOROVA

Prijavnica

VRH