HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Poziv na XI. SEMINAR BUNJEVAČKOG STVARALAŠTVA, TAVANKUT

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta, ove godine organizira XI. seminar bunjevačkog stvaralaštva koji će se od 11.-16. srpnja događati u Tavankutu, Vojvodina. Seminar obuhvaća teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula),  tradicijske vještine – izrada predmeta od slame. Voditelji su eminentni plesni i glazbeni stručnjaci iz Vojvodine.

Ovogodišnja tema seminara bit će običaj Dužijance. Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame. Nakon seminara 17. srpnja 2022. u Tavankutu će se održati Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati ovom jedinstvenom običaju i u njemu sudjelovati.

HSK vas poziva da se prijavite za seminar jer za prvih 20 prijavljenih podmirit će trošak školarine.

Cijena školarine koju podmiruje HSK po prijavljenom sudioniku za sve dane seminara u Tavankutu iznosi 25 eura. Potporu za podmirenje spomenute školarine osiguralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Hrvatski sabor kulture ovim suradnjom želi plesnim i glazbenim voditeljima i članovima folklornih ansambla i skupina pružiti mogućnost daljnjeg obrazovanja i usavršavanja stečenih znanja i vještina. Potencijalni sudionici vlastitim sredstvima sudjeluju u podmirenju troška puta kao i smještaja i prehrane (po potrebi) koju domaćin nudi po vrlo povoljnim cijenama. Cijena punog pansiona u Tavankutu je 15 eura po danu po osobi.

 

Molimo vas da najkasnije do 20.06.2022. (ponedjeljak) pošaljete svoj iskaz interesa na ples@hrsk.hr.

VRH