HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Poziv na folklorni seminar u Jezerima na otoku Murteru

Novu sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture nastavlja u suradnji s KUD-om "Koledišće" iz Jezera, otok Murter i organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom: "NIJEMO KOLO DALMATINSKE ZAGORE I JEZERSKI MORNARSKI BAL" u Jezerima 24. i 25. rujna 2022. Prijave se primaju do 20.9.2022.

Tema ovogodišnjeg obrazovnog ciklusa seminara za voditelje i članove folklornih skupina je „Nematerijalna kulturna baština na sceni“. Cilj realizacije programa edukacije je okupljanje folklornih skupina nakon pandemije izazvane koronavirusom i poticanje folkornog stvaralaštva kroz adekvatnu prezentaciju tradicijske baštine na sceni.

Dvodnevni programi obuhvatit će predstavljanje odabranih primjera navedenog lokaliteta te praktičan rad voditelja sa sudionicima. Folklorna obilježja dalmatinske zagore, točnije šibenskog zaleđa te šibenskog uzmorja i otoka očituju se posebnošću i raznolikošću što je dovelo do brojnih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske iz ovog područja. Bogatstvo nematerijalne baštine i mogućnosti prilagodbe za scenu pokazat će se kroz praktičan rad voditelja sa sudionicima kroz plesne elemente pučkog izražavanja brojnih starih šestodjelnih kola uz pjevanje i bez glazbene pratnje, ali uz zvučnu kulisu pjevača ili pjevačica sa strane ili u kolu. U pjevanom izrazu ovog podneblja sačuvane su kako ojkalice i takav način pjevanja u zaleđu, tako i starinsko jednoglasno, dvoglasno i višeglasno pjevanje u mjestima na otocima i primorju. 

Voditelji seminara su Vidoslav Bagur, prof., folklorist, koreograf i Nenad Milin, etnokoreolog, koreograf koji će kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odjevanja sudionicima približiti narodnu baštinu spomenutog kraja.


SATNICA seminara je sljedeća:


SUBOTA, 24. rujna 2022

Kulturno pastoralni centar Baganelovica, Ribarska ulica

10:00 – 14:00 Plesna radionica, narodni plesovi i pjesme uzmorja i otoka šibenskog kraja

14:00 – 15:30 Pauza za ručak (o trošku sudionika)

15:30 – 18:30 Plesna radionica, narodni plesovi i pjesme zaleđa šibenskog kraja

Trg Rudina

19:00-20:00  crkvica sv. Ivana Trogirskog, Razgledavanje zavičajne zbirke Jezera,

Trg Jezerana

20:00  Smotra folklornih skupina iz šibenskog kraja i gostiju „Od dolina i gora do kamena i mora“

 
NEDJELJA 25.9.2022.

Kulturno pastoralni centar Baganelovica, Ribarska ulica

10,30 – 11,30     Mogućnosti scenskog prikaza tradicijske baštine – teorijsko predavanje uz snimke s   terena

11,30 – 13,00      Narodni plesovi i pjesme šibenskog uzmorja i zaleđa – ponavljanje

13,00 – 13,30     dodjela Potvrda o sudjelovanju


* Na seminaru će biti ponuđena stručna literatura.

 

PRIJAVE

Za seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani. Za prijavu je potrebno ispuniti priloženu prijavnicu i poslati e-mailom na ples@hrsk.hr najkasnije do 20. rujna 2022.

 

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 350,00 kn.

Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 20. 9. 2022.

 

Podsjećamo da ukoliko niste član HSK-a, godišnja članarina za udruge i druge pravne osobe iznosi 350,00 kn čime članovi Vaše udruge stječu pravo besplatnog pohađanja svih naših 20-ak seminara i radionica na godišnjoj razini kao i mogućnost sudjelovanja u selekcijama za manifestacije od državnog značaja u organizaciji HSK-a. Kalendar aktivnosti HSK-a pronađite na poveznici: https://bit.ly/3CehznB. Tu su dakako i brojne druge pogodnosti članstva u HSK-u (iznimno povoljna notna, kazališna, plesna, etnografska, etnomuzikološka i druga tiskana izdanja HSK, dodjeljivanje priznanja HSK-a (udrugama članicama i njihovim članovima), znatno povoljnije naknade za korištenje glazbe na nastupima amaterskih udruga te na oslobođenje od plaćanja spomenute naknade za izvedbe isključivo tradicionalnih djela u izvornom obliku temeljem Ugovora HDS-ZAMP-a i Hrvatskog sabora kulture. Članice HSK-a mogu koristiti novootvoreni "Info ured članica HSK-a" i digitalnu platformu Mreža hrvatske kulture (www.mreza.hr). Također, dostupna im je i stručna i organizacijska pomoć stručnih suradnika za specifične djelatnosti unutar HSK-a.

 

 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne članove HSK):

Podaci o HSK-u:

Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181.

Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja

Poziv na broj: OIB (uplatitelja)

Svrha doznake: Seminar za voditelje folklornih skupina 2- Navesti ime i prezime polaznika

Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do 20. rujna 2022.

 

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na seminaru, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

  1. ispuniti prijavni obrazac u privitku
  • u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
  1. izvršiti uplatu kotizacije (350,00 kn po sudioniku)
  • prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
  • potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
  1. zaprimiti e-račun nakon održanog seminara
  • e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije seminara

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

 

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo reducirati broj predstavnika po udruzi, društvu, skupini u cilju uspješnog rada na seminaru.

Trošak prehrane i smještaja je o vlastitom trošku sudionika, a sve informacije mogu se dobiti u Turističkoj zajednici Jezera (Put Zaratića 3), na telefon 00385 (0)22 439 120 ili e-mail info@tzjezera.hr

Smještaj je moguće dobiti u Turističkom naselju Jezera Village Holiday Resort kontakt: 022 439 120, hotelu Stars palace 091 311 8240, u privatnom smještaju, a informacije možete dobiti putem agencije „Bisage“ na broj: 098 593 799.  O Jezerima možete dobiti informacije i na službenoj web stranici https://www.tzjezera.hr/index.php/hr,  Facebook stranici Visit Jezera.

 

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Barbari Franić, stručnoj suradnici za plesnu kulturu HSK, putem e-maila na ples@hrsk.hr  ili telefonom: 01 4556 877; 095 4556 877

Prijavnica za seminar

VRH