HRSK

Kazalište / Novosti

Posljednji pozdrav dragoj suradnici Miri Muhoberac

U četvrtak, 30. rujna 2021. iznenada nas je napustila naša draga suradnica Mira Muhoberac, istaknuta hrvatska dramaturginja, teatrologinja, kazališna i književna kritičarka, profesorica… Uvijek ćemo pamtiti njezin predan rad, profesionalalnost, ljubav prema kazalištu… Hrvatski sabor kulture izražava izrazitu zahvalnost na njezinom predanom djelovanju i doprinosu hrvatskom kazališnom i književnom amaterizmu, uz izrazite duboke sućuti koje upućujemo obitelji, prijateljima i suradnicima.

Mira Muhoberac, od milja zvana Mićo rođena, je u Dubrovniku 18. kolovoza 1959. godine u obitelji intelektualaca, profesora, umjetnika, sportaša i novinara posebno vezanih za kazališnu, glumačku umjetnost, povijest, kulturu i život Grada i Hrvatske, novinarstvo, školu i školstvo i Dubrovačke ljetne igre (majka Fani Muhoberac, dugogodišnja ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara u njihovu zlatnom razdoblju, otac Vlaho Muhoberac, novinar, nogometaš, sestra blizanka Vesna Muhoberac, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i kineziološke kulture, rukometašica i plivačica, mentorica i redateljica učeničkih predstava s kojima godinama osvaja prve nagrade u Hrvatskoj i svijetu.

Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju te jugoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i doktorirala teatrologiju. Na Karlovu sveučilištu u Pragu doktorirala je teatrologiju-dramaturgiju usporedno sa studijem bohemistike. 
Djelovala je kao slobodna samostalna umjetnica na području dramaturgije, režije i kazališne kritike, samostalna znanstvenica na području teatrologije, kroatistike i komparatistike te profesorica i predavačica.

Na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkoga filozofskog fakulteta na Katedri za teoriju književnosti predavala je Uvod u scensku umjetnost i Scensku umjetnost, a niz kolegija predavala je i na Katedri za stariju hrvatsku književnost te na Katedri za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti, kao i na drugim fakultetima u Hrvatskoj poput Filozofskog fakulteta u Puli, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Umjetničke akademije u Osijeku, te u inozemstvu (Karlovo sveučilištu u Pragu).

Kao dramaturginja surađivala je s brojnim profesionalnim kazalištima i festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Dramskog kazališta Gavella, HNK u Zagrebu, Satiričkog kazališta Kerempuh, HNK u Varaždinu, Zagrebačkog kazališta lutaka, Male scene te dubrovačkog kazališta Marina Držića, u kojemu je od 2002. do 2004. bila ravnateljica.

Ostvarila je tristotinjak dramaturgija i režija predstava u kazalištima, na radiju, na televiziji, u samostalnim projektima. Istaknula se dramatizacijom romana Miroslava Krleže "Na rubu pameti", dramaturškim obradama Krležinih "Gospode Glembajevih", Shakespeareova "Kralja Leara", "Koriolana" i "Richarda III.", "Velikog briljantnog valcera" Drage Jančara, Gundulićevih "Osmana" i "Dubravke", Držićeva "Dunda Maroja", Beckettova "U očekivanju Godota", Calderonova "Život je san" i drugih.

Sudjelovala je na mnogobrojnim hrvatskim i međunarodnim znanstvenim i umjetničkim simpozijima (Krležini dani, Dani hvarskog kazališta, Filološki dani, FEB), kongresima, savjetovanjima, stručnim skupovima i seminarima te u radu prosudbenih komisija za dramu i kazališnu umjetnost (Nagrada hrvatskog glumišta, Gavelline večeri, Hrvatski sabor kulture, Lidrano...), a vodila je i tribine, okrugle stolove i razgovore o književnosti, kazalištu, kulturi, umjetnosti, novinarstvu te organizirala simpozije, projekte, izložbe.

Objavljivala je knjige, rasprave, studije i eseje iz teorije i povijesti drame i kazališta, književnosti i edukacije, kazališne i književne kritike.

Surađivala je i s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža te Poslijediplomskim središtem Sveučilišta u Zagrebu – u Dubrovniku.
Bila je članica i predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, Hrvatskoga centra ITI-Unesco, Hrvatskoga semiotičkoga društva i Društva sveučilišnih nastavnika.
Dobitnica je nagrada za kazališnu kritiku, za esej, za raspravu, za najbolju predstavu.

 

Zatečeni njezinim preranim i iznenadnim odlaskom zahvaljujemo dragoj Miri na uvijek ugodnoj suradnji i velikoj posvećenosti svemu što je radila s velikim entuzijazmom i zavidnim znanjem. Počivala u miru...

VRH