HRSK

Kazalište / Novosti

OTVORENE PRIJAVE ZA "RADIONICU KAZALIŠNE SCENOGRAFIJE"

 

 

Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te u partnerstvu sa Sinjskim pučkim kazalištem organizira „RADIONICU KAZALIŠNE SCENOGRAFIJE“ za članove amaterskih kazališnih družina.

Radionica će biti održana 23. – 24. ožujka 2024. u Sinju (zgrada Palacine, Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj)  a vodit će je likovni i multimedijalni umjetnik, scenograf i kazališni producent Leo Vukelić.

OPIS I PROGRAM RADIONICE

 

 

„Radionica kazališne scenografije“ ima za cilj da kroz predavanje, projekcije te niz grupnih i individualnih vježbi i rada na primjerima, upozna sudionike sa značenjem i vrstama scenografije, nazivljem i elementima pozornice, zadacima scenografa, medijima koji se mogu koristiti za kreiranje scenografije, izradom i korištenjem maketa kazališne pozornice. Polaznici će naučiti kako smjestiti scene u zadani prostor/proporcije te kako dramaturgija prostora zadaje smjernice za promišljanje u kreiraju i dizajniranju scenografije i njenih elemenata. Imajući na umu čest manjak resursa i materijalnih sredstava unutar amaterskih kazališnih skupina, dio radionice bit će posvećen i temi kako izraditi scenografiju od jednostavnih elemenata i svakodnevnih materijala.

 

SUBOTA, 23. 03. 2024.

  • 14:00 – 20:00 h

- upoznavanje voditelja i polaznika, uvod u radionicu

- nazivlje i elementi pozornice

- uloga scenografije, dramaturgija scenografije, "Prostori igre"(M.H.)

- alati za oblikovanje scenografije, planiranja i strategije (predavanja, projekcije)

- razvoj ideje, rada sa redateljem kazališne predstave (rad na primjerima)

- maketa (praktičan rad)

 

NEDJELJA, 24. 03. 2024.

  • 10:00 – 16:00 h

- nastavak rada na vlastitoj scenografskoj maketi

- produkcijska ograničenja

- odabir alata, materijala

- analiza stvarnih zadataka polaznika

- scenografski savjeti i trikovi

- pitanja i odgovori

- evaluacija radionice i završno slovo

- dodjela potvrda o sudjelovanju na radionici

 

O VODITELJU: 

 Leo Vukelić  -  magistar umjetnosti, rođen je 9.9. 1972. u Zagrebu. Nakon osnovne i srednje škole studira elektrotehniku, a 1996. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. 2000. godine odlazi na Kunstakademie u Duesseldorfu, gdje mijenja smjer u kiparstvo, u klasi prof. Magdalene Jetelove. Diplomira slobodne umjetnosti 2004 godine. Iste godine se vraća u Zagreb te sa dvoje kolega pokreće umjetničku organizaciju Tigar teatar i počinje se intenzivno baviti kazalištem za djecu i mlade. Od 2006. do 2016. godine stalno je zaposlen kao Voditelj Dječjeg kazališta Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava. Usporedo je aktivan na području vizualnih umjetnosti i kazališta. Do danas je realizirao 25 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. ( Salon Galić, Split, Galerija SC, Zagreb, Galerija Balen, Slavonski Brod, Muzej grada Trogira, Muzej Virovitica, Galerija VN, Zagreb, MSUI Pula…).Njegove radove otkupili su MSU Zagreb, Kabinet grafike HAZU Zagreb te MSUI Pula. Od kazališnih početaka pa do danas realizirao je kao umjetnik više od 100 profesionalnih projekata na gotovo svim hrvatskim pozornicama, u svojstvu scenografa, kostimografa, izvođača, autora teksta, redatelja, designera rasvjete i vizualnoga identiteta. Osim u Hrvatskoj sudjeluje u kazališnim projektima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj i Japanu. Dobitnik je više strukovnih nagrada. Od 2008.g. član je upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej a od 2013-2016  njegov je predsjednik. 2008. g. godine pokrenuo je manifestaciju Noć kazališta koja se danas zove Europska noć kazališta i paralelno se održava u 10 europskih zemalja i više od 300 kazališta. Od 2016. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek za vizualne i medijske umjetnosti / kolegij 3D tehnologija i umjetnost te Odsjek za kreativne tehnologije / kolegiji Scenografija i Scensko kiparstvo. Od 2023. godine zaposlen je kao docent umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIJAVE

 

Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu e-mailom na kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 15. ožujka 2024.

 

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Za ne-članove kotizacija za sudjelovanje iznosi 60,00 eura.

 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a)
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181.
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja
Poziv na broj: OIB (uplatitelja)
Svrha doznake: Radionica kazališne scenografije - Navesti ime i prezime polaznika
Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr ,
najkasnije do 15. ožujka 2024.

 

*U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na radionici.

SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici.

Prijedlog smještaja u Sinju:

SOBE MASLE  

Brnaze 422B, 21230 Sinj, Hrvatska

Telefon: 00385 091/7824 073

Web: https://sobemaslesinj.com/

Za sve dodatne informacije o radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Mariju Antić, stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

 

Radujemo se vašim prijavama

 

 

.

Prijavnica_Radionica kazališne scenografije

Poziv_Radionica kazališne scenografije

VRH