HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

OTVORENE PRIJAVE ZA KNJIŽEVNU RADIONICU: URON U AUTOFIKCIJU

Hrvatski sabor kulture poziva vas na radionicu proznog pisma Uron u autofikciju pod vodstvom istaknute književnice  Darije Žilić.

08. i 09. lipnja 2024.

Velika dvorana HSK-a

Zvonimirova 17, Zagreb

 

SATNICA- TERMINI ODRŽAVANJA:        

  1. dan: 08. lipnja 2024. (subota): 10:00 – 14:00h
  1. dan: 09. lipnja 2024. (nedjelja): 10:00 – 15:00h

 

 

O RADIONICI:

 

Autofikcija je novi, mogli bismo reći granični žanr koji izmiče jasnim definicijama, no ono što jest njegova temeljna oznaka je jastvo i pripovijest o jastvu. Ono što autofikcija podrazumijeva je pojava lika autora imenom i prezimenom u vlastitom književnom djelu. U tom odnosu pisac i čitatelj sklapaju dvostruki sporazum između pisca i čitatelja: autobiografski prema kojemu autor istinito pripovijeda o svom životu i fikcionalni prema kojemu  je dopuštena sloboda koja ga oslobađa od izmišljanja. Time se stvara posebna, složena, ujedno nerazrješiva situacija i paradoks o istini i fikciji, o pripovijedanju koje pušta autoru slobodu u prikazu jastva, unatoč determiniranosti vlastitim identitetom. Autofikcija omogućuje da se istovremeno bude u poziciji autora, pripovjedača i lika.

Na radionici prvo će biti kraći uvodni dio o autobiografskom diskursu, autodijegetskom pisanju, istini i fikciji, a u dijaloškom obliku polaznici radionice će pisati vlastite tekstove i komentirati ih. Pokušat ćemo zajedno uroniti u jastvo, unutrašnji svijet, vidjeti zašto je danas autofikcija postala gotovo dominantan žanr u suvremenoj hrvatskoj i svjetskoj književnosti.

PRIJAVE

 

Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu (u prilogu) e-mailom na kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 01. lipnja 2024.

 Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Za ne-članove kotizacija za sudjelovanje iznosi 65 eura.

Plaćanje kotizacije (za ne-članice HSK-a) vrši se na račun Hrvatskog sabora kulture, najkasnije do 01. lipnja 2024.

 

 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a):

Podaci o HSK-u:

Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)

Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181.

Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja

Poziv na broj: OIB (uplatitelja)

Svrha doznake: 38-2021-23 - Navesti ime i prezime polaznika

Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr 

 

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:

  1. ispuniti prijavni obrazac u privitku
  • ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
  • u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
  1. izvršiti uplatu kotizacije: 65 eura po sudioniku
  • prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
  • potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail: prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
  1. zaprimiti e-račun nakon održane radionice
  • e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije radionice

 

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja radionice.

*U slučaju velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na radionici.

O VODITELJICI:

 

  Darija Žilić,  rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i komparativnu književnost. Piše poeziju, kritiku i esejistiku, bila je dugogodišnja je voditeljica programa „Mama čita“ u Multimedijalnom institutu u Zagrebu (u kojemu su sudjelovali brojni pisci i aktivisti iz tzv. regije). Objavljivala je eseje i kritičke prikaze o suvremenoj poeziji, teoriji i aktivizmu u časopisima, te brojne intervjue, bila je stalna suradnica na Trećem programu Hrvatskog radija, u emisijama Riječi, riječi, Lica okolice i u Bibliovizoru, voditeljica književnih tribina, urednica brojnih knjiga, urednica u časopisu Riječi. Sudjelovala na književnim festivalima i susretima u Francuskoj, Poljskoj, Slovačkoj, SAD-u, Bugarskoj, Turskoj, Iranu, te u zemljama tzv. regije. Dobitnica novinarske stipendije NRW Kultursekretariata iz Wuppertala i jednomjesečne stipendije „Absolute modern“u Skopju. Organizatori su bili Goten Publishing i Traduki mreža, te nagrade Društva slovenskih pisatelja (jednomjesečna stipedija u Ljubljani) i PEN-ove nagrade jedomjesečna stipendija za boravak u Sarajevu.Dobitnica priznanja HTUP-a za hrvatsko tursku suradnju. Prijevodi suvremene američke, slovenske, turske, britanske i arapske poezije objavljeni su joj na Trećem programu Hrvatskog radija, te u časopisima Tema, Književna republika i Riječi. Prevela s engleskog knjige Orhana Kemala, Tozana Alkana, Leyle Karachi, te uredila i prevela „Izbor suvremenog arapskog ženskog pjesništva“, u izdanju Shura Publikacija. Pjesme su joj prevođene na talijanski, slovenski, slovački, makedonski, turski,njemački,  albanski, slovački i engleski jezik. Objavljene u časopisu Consuequence i Sententia u SAD-u, u knjizi „Voci di donne della ex Jugoslavia“ (prijevod Bojane Bratić), Catania, 2010., te u zborniku „ 2010 L annuario mondiale della poesia“(uredio Fausto Ciompi). Zastupljena je prilogom o ženskoj pjesničkoj sceni u Hrvatskoj u  „A megaphone: editors Juliane Spahr i Stephanie Young), Chainlinks, SAD, 2011., te u antologiji hrvatskog pjesništva „Surfacing“, u izdanju Harbor Mountain Pressa. Dobitnica je Nagrade Julije Benešić za književnu kritiku (za knjigu "Muza izvan geta", kao najbolje književno-kritičko ostvarenje u 2010. godini), Nagrade Kiklop za pjesničku zbirku godine 2011. (za zbirku "Pleši, Modesty, pleši"), nagrada Orfej za sveukupnu književnu  izvedbu 2020. u Plovdivu.

Objavila je:

- Grudi i jagode, pjesme, AGM, Zagreb 2005.

- Pisati mlijekom, ogledi, Altagama, Zagreb 2008.

- Grudi i jagode, pjesme, AGM,  2009.

- Pleši, Modesty, pleši; poezija; Algoritam, Zagreb, 2010.

- Muza izvan geta; ogledi o suvremenoj književnosti; Biakova, Zagreb, 2010.

- Paralelni vrtovi; intervjui sa piscima, znanstvenicima i aktivistima

   iz Hrvatske i regije; Shura publikacije, Opatija 2011.

- Nomadi i hibridi, ogledi o književnosti i filmu, Biakova, Zagreb, 2011.

- Tropizmi, ogledi, Meandarmedia, Zagreb, 2011.

- Omara, kratka proza; Biakova, Zagreb, 2012.

- Tropizmi 2, ogledi o poeziji i prozi, Litteris, Zagreb, 2013.

- Klavžar- kratka proza, Biakova, Zagreb, 2013.

- Tropizmi 3 - kritike i eseji, Litteris, Zagreb, 2017.

- Svanuće, poezija Biakova, Zagreb 2019.

- Sarajevski fragmenti, proza, Buybook, Sarajevo, 2020.

- S rubova ekrana, poetska proza, Štajergraf, Zagreb, 2021.

- Prsti i prerije, pjesme, Litteris, Zagreb, 2021., prevedena na makedonski jezik 2022.

- Tropizmi 4, kritike i ogledi, Biakova, Zagreb, 2021.

 

 

Za sve dodatne informacije o radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Mariju Antić, stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

 

Radujemo se vašim prijavama!

PRIJAVNICA_URON_U_AUTOFIKCIJU

POZIV NA RADIONICU_Uron u autofikciju

VRH