HRSK

Ples / Suvremeni ples / Novosti

Otvoren Natječaj za 35. SHPA

Dragi plesači, 

pozivamo vas da se prijavite na Natječaj i izborite svoje mjesto na 35. Susretu hrvatskih plesnih ansambala koji se ove godine planira održati u Osijeku 23. i 24. 11. 2024.

Rok za prijavu plesnih uradaka je 10.6.2024.

Cilj Susreta hrvatskih plesnih ansambala je predstavljanje najuspješnijih ostvarenja plesnih amatera koji djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu (Udruge Hrvata izvan RH) u tekućoj godini, razvijanje pozitivnog odnosa prema plesnim i glazbenim vrijednostima, međusobno upoznavanje, zbližavanje, socijalna kohezija, razvoj publike te stimulacija amaterskog rada uopće.

TEMA SUSRETA

Tema ovogodišnjeg plesnog susreta je U ODSUSTVU GLAZBE – TIŠINA.

Uobičajena je praksa plesati uz melodiju glazbe, ali ne postoji pravilo koje nalaže da je za ples potrebna glazba, dapače, postoji mnogo primjera plesova koji nisu povezani s glazbom i ne izvode se uz glazbenu pratnju. Jedan od bliskih primjera nalazimo i u našoj tradicijskoj plesnoj kulturi  (npr. plesovi Dinarske zone, tzv. nijema kola), a u suvremenoj plesnoj tradiciji koja ples tretira kao umjetnost, nalazimo brojne primjere (npr. Yvonne Reiner).

Ideja ovogodišnje zadane teme Susreta je proširiti osjećaj za kreiranjem umjetničkog vokabulara u kojem ples, pokreti tijela i ritam ne ovise o izvanjskom, ne ovise o glazbi, te potaknuti kreativne procese rada s plesačima kroz ovu temu, u kojem svaki plesač postaje instrument "nijemog" orkestra, što može  magično djelovati, kako na plesače, tako i na promatrače.

Stanje bez zvukova, glasova i šumova, savršena ravnoteža uma, duha i tijela u kojoj se sve čuje, sve sluša, osluškuje. (Ne)usiljena melodija stvara se u nama, pulsira, prenosi, surađuje, nadograđuje, dijeli, množi, ruši i potom ponovo počinje iz početka, iz tišine. Neutralna, pristrana, povezana, nepovezana, kratka, duga, preduga stvara igru iz mašte, iz kaosa ako treba. Glazba je u nama samo dozvoli tišini da ju čuješ....

Ovogodišnja tema je prilika za otkrivanjem svoje unutarnje ritmičke i zvučne rezonance koje u dosadašnjem radu na glazbenim predlošcima nisu mogle doći do izražaja. Još više, bit će to izazov za sve članove plesne skupine kako usuglasiti različite unutarnje poticaje za plesni pokret da bi se stvorilo suzvučje i formirala slika skladnog i jedinstvenog doživljaja u oku promatrača.

 

KATEGORIJE I PRIJAVA

Hrvatski sabor kulture, kao glavni organizator, raspisuje Natječaj na koji se mogu javiti svi zainteresirani Ansambli. Pravo sudjelovanja na Susretu stječu Ansambli odabrani od strane Povjerenstva za provedbu natječaja i odabir programa Susreta.

  • Ansambli odabrani za nastup na Susretu trebaju biti članovi Hrvatskog sabora kulture te podmiriti članarinu za tekuću godinu.
  • Izvođači/ice, članovi odabranih Ansambala, ne smiju biti mlađi od 12 godina.

Svi zainteresirani Ansambli na Natječaj se prijavljuju putem prijavnice i priloženih snimki prijavljenih koreografija. Ansambli prigodom prijave mogu izabrati jednu od dvije kategorije:

 

  1. KRAĆI SCENSKI RADOVI

najviše do 2 koreografije, od kojih svaka može trajati do 4 minute. Jedna koreografija tematski mora biti vezana uz temu Natječaja, dok je druga po slobodnom izboru. Prijaviti se mogu sola, dueti i radovi sa više plesača.

Ili

  1. DUŽA SCENSKA FORMA

je rad (scenska forma) u trajanju od 8 do 12 minuta. Rad svojom temom treba biti vezan uz temu Natječaja, dramaturškim sklopom odgovarati scenskoj formi te zadovoljavati minimum estetske vrijednosti koja mu omogućuje javno prikazivanje. Iz priložene snimke treba biti vidljivo da snimka nije montirana već je snimljena integralno bez dodataka. 1 Ansambl prijavljuje 1 dužu scensku formu.

 

SNIMKA

Uz prijavnicu prilažu se i snimke prijavljenih koreografija. Snimka mora biti dostavljena putem jumbo-maila, na USB-u, ili postavljena na Youtube (u tom slučaju Vas molimo da nam pošaljete poveznicu na taj video). Preporuča se koristiti instrumentalnu glazbenu podlogu. Osnovna kvaliteta snimke mora biti zadovoljena kako bi prezentacija prijavljene koreografije bila što bolja za provedbu natječaja i odabir programa Susreta. Plesači/ce na snimci obavezno moraju biti odjeveni u kostime u kojima se prijavljena koreografija inače i izvodi.

OSTALO

Uz prijavnicu i snimke prijavljenih točaka potrebno je dostaviti i kratak tekst o Ansamblu (najviše pola stranice formata A4), reprezentativnu fotografiju (u što većoj rezoluciji) i glazbu u MP3 formatu (za svaku točku posebno) te opise svih prijavljenih koreografija. Osnovni podaci navedeni u prijavnici bit će objavljeni u promidžbenim materijalima Susreta. Po završenom Natječaju Povjerenstvo za provedbu natječaja i odabir programa Susreta odabire Ansamble i oblikuje Program. Ansambli mogu nastupiti s jednom ili najviše 2 točke u trajanju do četiri minuta svaka ili s odabranom scenskom formom. Ukoliko postoji potreba, povjerenstvo u program može uvrstiti točke izvan konkurencije koje svojim iznimnim estetskim postignućem predstavljaju plesnu umjetnost, a čiji izvođači mogu biti članovi i nekih drugih plesnih saveza.

 

HSK pridržava sva prava za snimanje i prijenos svih priredbi bez naknade ansamblima i autorima koreografija.

Sve detaljne upute o dolasku na Susret i odlasku Sudionici će dobiti čim budu poznate. Putne troškove snose sami Sudionici. U planu su radionice za voditelje i plesače i profesionalna plesna predstava.

 

Ispunjene prijavnice, snimke, tekst i fotografiju slati na ples@hrsk.hr zaključno sa 10.06.2024. Za sve dodatne informacije možete se obratiti stručnoj suradnici za ples na 095 4556 877 ili putem elektroničke pošte ples@hrsk.hr.

 

Veselimo se susretu!

Natječaj 35. shpa

Prijavnica

Pravila Susreta

VRH