HRSK

Književnost/Likovnost / Galerija HSK-a

ORIGAMI IZLOŽBA U HSK-u

Umjetnička dostignuća i čudesna djela drevne japanske vještine savijanja papira – origami, po prvi puta ove godine krasila su Galeriju Hrvatskog sabora kulture izložbom radova članova Hrvatskog origami društva. Origami izložba "Lirika papira" bila je postavljena u Galeriji HSK-a i otvorena za javnost od 20. lipnja do 10. srpnja 2017.  Također, u prigodi izložbe  8. srpnja u HSK-u održana je origami kreativna radionica besplatna za sve HSK članove.

 

 

Razne forme, tehnike i čudesni dosezi origami umjetnosti od 20. lipnja do 10. srpnja 2017. ispunili su zidove naše Galerije i zasigurno zaintrigirali i ostale članove Hrvatskog sabora kulture te pridobili nove zaljubljenike u origami umjetnost. Tome je zasigurno pridonijela i origami kreativna radionica održana u prigodi izložbe.

Postav izložbe: 20. 6. - 10. 7. 2017.

Galerija Hrvatskog sabora kulture
Ulica kralja Zvonimira 17, Zagreb

ORIGAMI RADOVI I FOTOGRAFIJE: 
Božo Cicvarić, Mihael Gregl, Čedomil Gros, Biljana Knebl, Goran Konjevod,  Zdenko Lanović, Igor Petlevski, Sanja Srbljinović Čuček, Želimir Zlatić. 

***
Od 50-tih godina XX. stoljeća na ovamo, origami je iz tradicionalnog istočnjačkog umijeća prerastao u svjetsku kreativnu avangardu, s vrtoglavo rastućim brojem novih modela i primjena, od nanotehnologije i robotike do arhitekture i svemirske tehnologije. Bit origamija je transformiranje ravne površine papira, bez rezanja i lijepljenja u novu formu. Za razliku od tradicije, koja se drži uobičajenog i poznatog, moderni origami propituje nove forme, materijale i tehnike. Izložbama umjetničkih radova u papiru sve češće vrata otvaraju renomirani muzeji i galerije svijeta, znanstvenici uključuju origami u svoja istraživanja. Origami postaje most između znanosti i umjetnosti.
Hrvatsko origami društvo (HOD) osnovano je koncem 2012. godine u Zagrebu, 2013. predstavljeno na Prvom europskom kongresu u Zaragozi, Španjolska, a već 2014., zajedno s 15 europskih origami društva s pet hrvatskih autora ulazi u knjigu Origami Europe. Prvo je origami društvo na Jugoistoku Europe. S radionicama i izložbama gostuje na godišnjim događanjima istaknutih  znanstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija, surađuje s Veleposlanstvom Japana. Društvo želi promovirati moderni origami art u znanosti, umjetnosti i obrazovanju Hrvatske, razvijati origami zajednicu i suradnju hrvatskih i svjetskih origamista. Društvo je član MIZO, Međunarodnog instituta za znanost i obrazovanje.
Naše ideje u papiru dolaze iz dijaloga ruku i papira. U igri ruku i nabora otkrijemo neki novi oblik, istražujemo mogućnosti, tražimo ljepotu i mudrost. Uglavnom samouki, učimo iz knjiga, s interneta, povezujemo se s origami umjetnicima svijeta. Publiciramo radove u svjetskim origami časopisima, knjigama. Izlažemo na domaćim i stranim galerijskim i muzejskim izložbama. Među sobom dijelimo inspiracije, ideje, otkrića. Otvara nam se, kako kaže francuski TV dokumentarac François-Xavier Vivesa i Antoinea Bamasa - svijet nabora, origami kod. A taj svijet dotiče sam vrh moderne znanosti i umjetnosti.
 

Sanja Srbljinović Čuček, predsjednica HOD-a

VRH