HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

ONLINE SEMINAR

Hrvatski sabor kulture poziva Vas na drugi dio stručne edukacije na temu puhačkih orkestara pod vodstvom skladatelja i dirigenta Ivana Josipa Skendera. Nakon tematike aranžiranja za puhačke orkestre koju smo obrađivali 10., 11. i 17. travnja, drugi dio seminara posvetit ćemo temi STUDIRANJA NOVE PARTITURE ZA DIRIGENTE PUHAČKIH ORKESTARA.

Seminar će biti održan u ONLINE okruženju dana 18. i 19. lipnja 2021. uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Seminar je koncipiran kao interaktivna glazbena radionica koja će biti održana uživo putem ZOOM aplikacije u 2 termina.

OPIS PROGRAMA:

Najveći dio dirigentskog posla je studij partiture – formalna i glazbena analiza, predviđanje poteškoća pri radu s orkestrom te kako im pristupiti, priprema za dirigiranje (mnemotehnika, obilježavanje partiture, učenje napamet). Pristup modernoj partituri uvijek predstavlja novi izazov, jer se radi o skladbama koje često nisu snimljene te predložak ne postoji i izvedba ovisi isključivo o dirigentskoj pripremi i tumačenju partiture. Tijekom dvodnevne edukacije posvetit ćemo se primjerima manje poznatih skladbi za puhačke orkestre hrvatskih skladatelja.

Cilj seminara omogućiti je rijetko dostupnu edukaciju i program stručnog usavršavanja dirigenata puhačkih orkestara, čime se želi pomoći njihovom radu u cilju unaprjeđenja rada orkestara i afirmacije amaterske glazbene scene koja čini važan dio hrvatske kulture. Uz stručnu pomoć oko dirigentske tehnike i pripreme za rad s orkestrom, poseban naglasak bit će na upoznavanju s literaturom hrvatskih skladatelja čime se želi proširiti repertoar puhačkih orkestara.

RASPORED RADA:

PETAK, 18. lipnja 2021.
1. termin: 18,00 - 20,30 h
- Analiza partiture, rad na partituri
- Rad s polaznicima – pitanja i odgovori
SUBOTA, 19. lipnja 2021.
2. termin: 9,00 - 11,30 h
- Analiza partiture, rad na partituri
- Rad s polaznicima – pitanja i odgovori 
(Napomena: Sudionici mogu priložiti partiture kojima se sami bave)

NAPOMENE:

Seminar je namijenjen svim zainteresiranim polaznicima.
Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na seminaru.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE SEMINARA:

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (https://zoom.us). 

 
Za prijavu je potrebno, najkasnije do 17. lipnja 2021. putem računala ispuniti „Prijavnicu za seminar“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3cvMIaB   
Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru.
Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download.
Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa seminaru. 
Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje online seminara. HSK stručna služba bit će dostupna prije početka održavanja seminara na poveznici za pridruživanje seminaru navedenoj u potvrdi registracije ili pozivom na broj 095/4621 737 (Srđana Vrsalović).
Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na seminaru je BESPLATNO.
Sudionici seminara koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 17. lipnja 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250 kn. 
VAŽNO: Seminaristi koji su pohađali prvi dio seminara posvećen aranžiranju za puhačke orkestre dana 10., 11. i 17. travnja i platili kotizaciju - > NISU DUŽNI PONOVNO PLAĆATI KOTIZACIJU.
Podaci o HSK-u: 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181. 
Uplatitelj: Ime i prezime/Naziv uplatitelja
Poziv na broj: OIB (uplatitelja)
Svrha doznake: Seminar „GLAZBENI SEMINAR ZA DIRIGENTE PUHAČKIH ORKESTARA“ 2021. - Navesti ime i prezime polaznika
Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do 17. lipnja 2021. 
OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: https://bit.ly/3cvMIaB   
•    ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
•    navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
•    u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
•    prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
•    potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
3. zaprimiti e-račun nakon održane online radionice
•    e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online radionice
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

 

O VODITELJU

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Opću gimnaziju i srednju glazbenu školu u Varaždinu upisuje sa samo 12 godina. Nakon mature 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (KlausArp, Bertrand de Billy, ZubinMehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Dobitnik je Rektorove nagrade za skladbu "Heads and Tails". Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama zapadne i srednje Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. 2011. godine je skladao svoje najopsežnije djelo, operu Šuma Striborova koja je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu Muzičkog biennala Zagreb, te je doživjela brojne izvedbe u samo godinu dana svog postojanja. Bio je prvi skladatelj - predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (MusicMasters on Air) 2012. Laureat je stipendije "Rudolf i Brigita Matz" za mlade skladatelje. 

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim orkestrima i zborovima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Canadian Sinfonietta, operni ansambl Staatsheatera u Braunschweigu, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, ansambl Nacionalne Opere i Baleta Tirana, Dubrovački simfonijski orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor i orkestar HRT, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma). Zbor Palma je pod njegovim vodstvom osvojio prvu nagradu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 2006., 2008., 2010. i 2012. te posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora 2008. Na međunarodnom festivalu zborova u Ohridu 2009. i na međunarodnom festivalu zborova u Pragu 2011. osvaja prve nagrade i posebne nagrade žirija. Bio je jedan od pokretača i prvi zborovođa Djevojačkog zbora Hrvatske 2011. U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012. članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga za stalnog dirigenta. 

Od 2005. do 2014. zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na mjestu zborovođe te sudjeluje u svim opernim produkcijama kao zborovođa, asistent ili dirigent. Godine 2009. postao je asistent prof. Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U bečkom Musikvereinu debitirao je 2011. godine, a u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2012. s operom Ljubavni napitak Gaetana Donizettija. Iste godine ravna premijerom opere "Schustervon Delft" Blagoja Berse, za čiju je pripremu, redakciju partiture i izvedbu primio nagradu Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu. Debitirao je u Stattstheateru u Braunschweigu (Njemačka) 2016. godine izvedbom opere "Tosca". Vršio je dužnost umjetničkog ravnatelja Opere HNK u Zagrebu za opernu sezonu 2013./2014. Od 2014. do 2019. zaposlen je na funkciji dirigenta Opere HNK u Zagrebu. Na muzičkoj akademiji zaposlen je na mjestu docenta na odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu. Dobitnik je nagrade "Stjepan Šulek" za kompoziciju 2017. godine za skladbu "Phantasmagoria". Bio je član više povjerenstava za natjecanja i smotri hrvatskog glazbenog amaterizma.

***

 

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Srđanu Vrsalović putem e-maila na glazba@hrsk.hr ili telefonom na 095/4621 737.

 

VRH