HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Online seminar za voditelje folklornih skupina

Ciklus online seminara i radionica, nastavljen je  folklornim seminarom „Kako voditi folklornu grupu“ koji je održan 1. - 3. 5. 2020. pod vodstvom prof. dr. sc. Enriha Merdića. Online seminar je bio namijenjen folklornim voditeljima, koreografima  i onima koji to žele postati. 

Sudionici su online seminar pratili uživo putem ZOOM aplikacije,trodnevni program (1. - 3. 5. 2020.) obuhvatio je didaktička, psihološka i metodička načela u radu s folklornim skupinama kroz lokalnu tradicijsku baštinu  i prezentacije primjera dobre prakse te praktičnog rada voditelja sa sudionicima. 

U online seminaru sudjelovao je 91 polaznik iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Vojvodine.

PROGRAM ONLINE SEMINARA 

1. DAN: 1. 5. 2020.: 10:00 – 12:00
 Vrijednosti hrvatskog folklora
 Vrste folklornih grupa i načini rada s njima
 Četiri pristupa: odgojni, obrazovni, umjetnički i društveni
 PITANJA I ODGOVORI


2. DAN: 2. 5. 2020.: 10:00 – 12:00
 Vođenje probe – nastavni proces
 Psihološki pristup u radu s folklornom grupom
 Zadaci 
Na kraju drugog dana online seminara polaznici su dobili zadatak koji trebaju riješiti, a analiza je odrađena zadnji dan


3. DAN: 3. 5. 2020.: 10:00 – 12:00
Metodika rada u folklornoj grupi
    Analiza zadataka
PITANJA I ODGOVORI


Pozitivni komentari samih sudionika prikupljeni su putem e-mail pošte, a HSK nastavlja u smjeru organizacije novih online seminara i radionica.

Lijep pozdrav, hvala i Vama i profesoru  na zanimljivim predavanjima koja će nam koristiti u radu u našim folklornim grupama. Ustrajte u organizaciji ovakvih online seminara i ubuduće jer tako olakšavate edukaciju i nama iz manjih sredina koji zbog posla ili drugih okolnosti nismo u mogućnosti izdvojiti nekoliko dana ili vikend da bi se educirali. Mislim da bi bilo zainteresiranih.
Svako dobro i srdačan pozdrav iz Marije Bistrice!


O VODITELJU

Prof. dr. sc. Enrih Merdić – folklorni pedagog; umjetnički direktor KUD Tena, Đakovo; koreograf i predsjednik nacionalne sekcije CIOFF Hrvatska

Po osnovnoj struci prof. dr. sc. Enrih Merdić je biolog, ali je u svom radu dugi niz godina vodio nastavu iz kolegija Metodika nastave. Folklornu izobrazbu ostvario je pohađanjem niza seminara, a značajniji dio njegovog djelovanja je sakupljanje folklorne građe diljem Hrvatske. Kroz svoj rad povezao je nastavni proces s vođenjem folklorne grupe i aplicirao u mnogim folklornim grupama u kojima je radio. Iz velikog pedagoškog i folklornog iskustva nastao je materijal za ovaj seminar.


 


VRH