HRSK

Kazalište / Novosti

Online radionica: Režija kazališne predstave

Hrvatski sabor kulture realizirao je još jednu online kazališnu radionicu pod nazivom „Režija kazališne predstave“ koja je pod vodstvom redatelja i glumca Jasmina Novljakovića održana od 8. do 10. svibnja 2021. putem ZOOM platforme. Više od 50 kazališnih entuzijasta iz različitih krajeva Hrvatske sudjelovalo je u trodnevnom edukativnom programu. Uz savjete i komentare vodietelja, čuli smo i vrijedna iskustva i ideje sudionika.

Uloga redatelja jedna je od najznačajnijih u procesu nastajanja kazališne predstave. Redatelj nije zanatlija, on ne daje samo scenski oblik i život nečemu što je netko drugi stvorio (autor teksta), već ga i prilagođava ansamblu, publici, vremenu, pozornici… Redateljev rad, od trenutka kada dobije dramsko djelo koje će postavljati na scenu pa do dizanja zavjese na premijeri, može se podijeliti na tri dijela tj. faze: pripremne studije, rad s glumcima i kompoziciju predstave. 
Tijekom trodnevne radionice sudionici su imali priliku upoznati sve navedene faze, praktičnim radom na konkretnim primjerima tj. odabranim tekstovima izvedenim na online 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

OPIS I PROGRAM RADIONICE 

- Radionica je održana u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (8. – 10. 5. 2021.)
- Polaznici su na radionici sudjelovali aktivno ili pasivno 
- Polaznici su radionicu pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica je obuhvatila: uvodno upoznavanje te predavanje voditelja, rad na odabranim dramskim tekstovima uz praktične savjete vezane uz brojne nedoumice i probleme koji se nameću tijekom redateljskog rada na predstavi, diskusiju i konzultacije 
- Kroz trodnevni program sudionike je vodio doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, profesor na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a

Temelj rada bili su dramski tekstovi uprizoreni na 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera: "VESELE ŽENE HRVATSKE" (prema tekstu Matka Elezovića u izvođenju Amaterskog kazališta Gospić) i "POTPUNI STRANCI" (prema filmu "Perfetti sconosciuti" redatelja Paola Genovesea u izvođenju Amaterskog kazališta PAX POU-a Samobor). Uz iskustva i rješenja redatelja navedenih predstava, aktivni sudionici u ulozi redatelja ponudili su svoja redateljska rješenja i ideje za navedene tekstove.

PROGRAM

1. DAN: subota: 8. 5. 2021.: 18:00 – 20:15 h 

• UVOD
  Upoznavanje sudionika i voditelja te načina realizacije radionice
• ODABIR DRAMSKOG TEKSTA
  Očekivanja glumaca, gledatelja, ansambla – koliko iskustvo i mogućnosti članova ansambla utječu na odabir teksta   
• PRIPREMNE STUDIJE (1. faza)
  Analiza dramskog djela, odnos prema njemu i ideja prenošenja na scenu
• PITANJA I ODGOVORI, ISKUSTVA SUDIONIKA

2. DAN: nedjelja: 9. 5. 2021.: 10:00 – 12:15 h

• RAD NA TEKSTU (2. faza)
  Analiza likova i situacija
 Skraćivanje teksta po potrebi 
 Adaptacija – praktični rad na odabranim tekstovima
• PITANJA I ODGOVORI, ISKUSTVA SUDIONIKA

3. DAN: ponedjeljak: 10. 5. 2021.: 18:00 – 20:15 h

• KOMPOZICIJA PREDSTAVE (3. faza)  
  Scenografija, kostimografija, glazba, rasvjeta – važni elementi predstave
  Predstava kao cjelina svih komponenata 
• ZAKLJUČAK, ZAVRŠNO SLOVO

Rad na tekstu

 

 

Završna fotografija sudionika

O VODITELJU

doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac
Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, rođen je 2. prosinca 1963. godine u Sisku. Docent je na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje glumu. U počecima svog kazališnog djelovanja vezan je uz kazalište DASKA iz Siska, jedno od najznačajnijih amaterskih i alternativnih kazališta 80-ih godina na ovim prostorima. Od 1988. godine glumac je u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava (između ostalog u HNK-u Split, HNK-u Rijeka, „Gavelli”, IT&D-u, Kazalištu Vitovitica…). Obnašao je funkciju ravnatelja Doma kulture Sisak u kojem pokreće Gradsko kazalište Sisak (2006.-2010.). S predstavama gostuje od Indije, Ruske Federacije, Norveške, Danske do Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske i Rumunjske. Prevodi s poljskog jezika. 

doc. art. Jasmin Novljaković, voditelj radionice

VRH