HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Arhiva

Online glazbeni seminar s Andrejom Šolar 2020.

Online glazbeni seminar za dirigente i članove puhačkih orkestara uspješno je održan od 26. svibnja do 3. lipnja 2020. godine pod vodstvom slovenske dirigentice Andreje Šolar. Obzirom na velik broj puhačkih orkestara u Hrvatskoj (u članstvu HSK trenutno je 134 puhačka orkestra) koji su tijekom pandemije koronavirusa bili onemogućeni u radu, HSK i Andreja Šolar prilagodili su program i način rada uvjetima socijalne distance, ostvarujući ga putem web platforme Zoom. 

Online seminar Andreja Šolar je putem ZOOM-a vodila iz Ljubljane, uz moderiranje i hosting webinara od strane Srđane Vrsalović, stručne suradnice za glazbenu kulturu HSK-a iz ureda HSK-a u Zagrebu. Četverodnevni seminar obuhvatio je predavanja voditeljice, video snimke i online prezentaciju tehničkih vježbi, samostalan i zajednički rad polaznika i voditeljice uz savjete za usavršavanje dirigentske tehnike, kao i individualne konzultacije. Ciljevi seminara bili su usmjereni na usavršavanje voditelja puhačkih orkestara različitog stupnja znanja, s posebnim naglaskom na njihovoj dirigentskoj tehnici i radu u doba pandemije.

Program seminara odvio se u četiri dijela po 3 školska sata u razdoblju od 26. - 27. svibnja te 2. - 3. lipnja 2020. u vremenu od 18 h do 20,15 h. Realizaciji seminara prethodila je detaljna tehnička i programska priprema. Tijekom prvog dijela seminara, voditeljica je obradila teme mogućnosti kućnog rada u doba pandemije te individualne pripreme dirigenta pri odabiru programa i literature za orkestar uz praktičan rad s aktivnim polaznicima koji su sudjelovali izravnim video uključenjem unutar Zoom platforme. Voditeljica se u predavanju koristila powerpoint prezentacijom i pripremljenim video snimkama za ilustraciju pojedinih tema. Na 2. dijelu Seminara voditeljica je obradila teme planiranja rada s orkestrom uz praktične primjere te tehniku dirigiranja na primjeru skladbe Black Forest Overture Michaela Sweeneya uz praktičan rad s aktivnim polaznicima. Trećeg je dana seminara voditeljica predavala na temu pripreme orkestara za natjecanja te je nastavila raditi na tehnici dirigiranja s aktivnim polaznicima na primjerima skladbi Ratafia Willya Fransena i Extreme Beethoven Johana de Meija. Nakon održanih interaktivnih vježbi, polaznici su mogli postaviti pitanja na koje je voditeljica seminara potom usmeno odgovarala. Četvrti dio seminara bio je posvećen individualnim konzultacijama i daljnjim individualiziranim vježbama tehnike dirigiranja s polaznicima, a koji su pratili svi zainteresirani polaznici kao dio programa.

Polaznici seminara prilikom prijave dobili su notne primjere skladbi koje su se obrađivale, kao i detaljne tehničke upute za lakše pristupanje seminaru. Za sudjelovanje na seminaru, svaki je sudionik morao imati instaliranu ZOOM aplikaciju te kompjutersku opremu za pristup seminaru. Svim prijavljenim sudionicima omogućena je tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje od strane stručne službe HSK-a. Nakon održanog seminara polaznicima su dostavljena cjelovita predavanja voditeljice u pisanom obliku s teorijskim i praktičnim sadržajem koji je didaktički i metodološki prilagođen za polaznike seminara, kao i potvrde o sudjelovanju. Polaznici su također pozvani da ispune evaluacijske listiće o održanom programu koje dostavljamo u prilogu. Seminar je za članove Hrvatskog sabora kulture bio besplatan. Program seminara u potpunosti je snimljen te su snimke dostupne za pregled u Hrvatskom saboru kulture.

Na seminaru koji je bio namijenjen svim zainteresiranim polaznicima bez obzira na količinu prethodnog iskustva sudjelovalo je ukupno 18 dirigenata iz Đurđevca, Metkovića, Solina, Petrinje, Bjelovara, Križevaca, Belice, Ivanić Grada, Osijeka, Donjeg Miholjca, Stona, Daruvara i Donjeg Kraljevca, od kojih je u programu seminara a, aktivno sudjelovalo 11 polaznika (s video i audio uključenjem), a 7 pasivno. Tijekom četverodnevnog seminara, kroz ovaj jedinstveni program stručnog usavršavanja dirigenata puhačkih orkestara, sudionici su imali priliku educirati se u području dirigentske tehnike s posebnim naglaskom na radu s amaterskim puhačkim orkestrima te upoznavanju s odabranim djelima puhačke literature.

Online verzija programa Seminara pokazala se dosta uspješnom s obzirom na reakcije sudionika koji su prisustvovali Seminaru iz sigurnosti svojih domova. Različitim primjerima iz literature te brojnim vježbama za dirigiranje, ovim se seminarom pružio temeljiti uvid u metodiku rada dirigenata, a online način rada omogućio je sudjelovanje većeg broja polaznika od uobičajenog, što potvrđuje vrijednost programa i potrebu za organizacijom većeg broja sličnih edukacijskih seminara.

Informacije o seminaru 2020.

VRH