HRSK

Književnost/Likovnost / Novosti

Održana radionicu PISANJE I KAZIVANJE POEZIJE

U suradnji s istaknutom hrvatskom književnicom Dortom Jagić te uz potporu Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika, Hrvatski sabor kulture pripremio je književnu radionicu PISANJE I KAZIVANJE POEZIJE. Radionica je održana 28. i 29. listopada 2023. u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu.

 

Ova radionica kreativnog pisanja zamišljena je kao škola dobrog pisanja, ali i čitanja poezije, s naglaskom na suvremenu poeziju.

Poznato je da bez dobrog čitanja nema ni dobrog pisanja.

Program radionice bio je ponajviše usmjeren na razvoj raznolikih i specifičnih vještina pisanja suvremene poezije kroz pomno odabrane vježbe.
Kako bi bile što jasnije u svrsi, vježbe su bile popraćene prikladnim primjerima koje je voditeljica Dorta Jagić pažljivo odabrala iz riznice izvrsne domaće i strane poezije. Također, vježbe i radove sudionika voditeljica je komentirala u skladu s univerzalnim i iskušanim pravilima pjesničkoga zanata.

Drugi dio radionice bio je posvećen javnom čitanju – kazivanju poezije, uz komentare i savjete voditeljice, ali i komentare grupe kako bi se polaznici ujedno okušali i u analizi i sintezi te iskusili naboj i poticajnost zajedničkog stvaranja.

 

 

 

O VODITELJICI

Dorta Jagić rođena je 6. 11. 1974. u Sinju. Diplomirala na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, eseje, dramske tekstove i kazališne kritike. Prevodi s engleskog i njemačkog. Njezine su pjesme prevođene na engleski, njemački, mađarski, makedonski, slovenski, poljski i rumunjski. Od 1999. bavi se kazališnom pedagogijom i režijom. Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pojedini pjesnički ciklusi i priče prevedeni su na 20 stranih jezika. Osim pjesničke nagrade Goran za mlade pjesnike za rukopis Plahta preko glave, dobitnica je nagrade Balkan Grand Prize for Poetry 2007. na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj te ugledne nagrade The European Poet of Freedom Award 2014. za knjigu pjesama Kauč na trgu, koju dodjeljuje poljski grad Gdanjsk. Dobitnica je i Goranova vijenca 2017. za cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti, te nagrade Hrvatskog P.E.N. centra „Višnja Machiedo” za knjigu eseja Veće od kuće, 2019. Živi kao slobodna umjetnica u Zagrebu. Sudjeluje u radu prosudbenih povjerenstava književnih natječaja HSK-a te vodi književne radionice.

Objavila: Plahta preko glave (poezija, 1999), Tamagochi mi je umro na rukama (poezija, 2001), Đavo i usidjelica (poezija, 2003), Kvadratura duge (poezija, 2007), Kičma (proza, 2009), Kauč na trgu (poezija, 2011), S tetovažom nisi sam (proza, 2011), Mali rječnik biblijskih žena (proza, 2013), Kafkin nož (poezija, 2015), Prolazi i pukotine (putopisi, 2015) i Veće od kuće (eseji, 2018), Inženjer leta na kraju svijeta, slikovnica, 2020. (s ilustratoricom Monikom Meglić), Tri putnika u zemlju Nut, slikovnica 2020. (s ilustratoricom Agatom Lučić), Mala zvona, 2020., Noć na Zemlji, kratke priče 2020.

 

Program je financiran iz Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika.

PRIJAVNICA_PISANJE I KAZIVANJE POEZIJE HSK

POZIV NA RADIONICU_POEZIJA

VRH